«Er mamma sur fordi jeg glemte å gratulere henne med dagen?»
«Huff, jeg rotet det helt til på den jobbpresentasjonen …»
«Hva mente samboeren min med den slengbemerkningen?»
Klassiske situasjoner og typiske hendelser man kan bruke flere timer – ja, kanskje til og med flere dager – på å gruble over og analysere i hjel.
Det er helt menneskelig og har en viktig funksjon sett fra et evolusjonsperspektiv, sier lege Nils Petter Sørung (35), som mange kjenner som «Doktor Nils» via blogg og sosiale medier.
– Dette er en biologisk overlevelsesstrategi. Hjernen er laget slik at vi kan lære av feil, og beskytte oss mot det som er farlig, skummelt og vondt. Derfor lar vi tankene kverne for å kunne unngå slik fare, forklarer han.
Tankelesing
Problemet, ifølge Sørung, er at vi tror vi klarer å tenke oss frem til alt mulig. Og så lenge vi bare grubler litt til, veier enda mer for og imot enn vi allerede har gjort, så vil vi finne løsningen vi trenger. Det er ofte fåfengt dersom vi grubler på noe som involverer en annen person.
– Vi prøver å gruble oss frem til hva andre tenker, mener og synes. Det er ikke så givende – jeg kjenner i alle fall ingen tankelesere, påpeker legen.
En som stadig lar seg fange av grublingens klør er NRK-profilen Tuva Fellman (30), som tidligere har ledet P3-programmer som «Juntafil» og «Verdens Rikeste Land».
Hun forteller at hun grubler enormt mye – som regel hver eneste dag – og at det gjør henne sliten.
Tankeleserproblematikken er hun også godt kjent med:
– Her om dagen sa jeg til ei jente at hun hadde en kjempefin genser. Jeg fortsatte med å si at jeg hadde sett den i butikken, men at den ikke passet så godt til meg. Fem sekunder tok det før jeg tenkte: «Herregud, var det teit å si? Hun tror sikkert ikke jeg syns at genseren er fin», sier Fellman og ler oppgitt.
Ikke direkte farlig
Men Fellman og andre grublere trenger ikke gruble over at tankene deres er skikkelig helsefarlige. Men siden det kan gi utslag i angst, stress og nedstemthet, er det fint å i det minste prøve å ikke drukne seg i negative tanker hele tiden.
Og lege Nils Petter Sørung presiserer at det finnes sunne former for grubling: