– Det å være «evig singel» ble min greie

Da Tirill Brenden Sæther var singel på tiende året bestemte hun seg for å finne ut av hvorfor hun aldri fant seg en partner.

«Hvorfor har du ikke kjæreste?»

Et spørsmål mange single jevnlig må besvare.

For Tirill Brenden Sæther (36) fra Akershus har svaret vært det samme hver gang: «Jeg har ikke møtt noen».

Først etter ti år som singel bestemte hun seg for å se om det kanskje lå mer bak singellivet enn et manglende møte med drømmemannen.

– Man begynner å stille seg selv noen spørsmål. Spørsmål som «Hva er galt med meg?» eller «Hvorfor får ikke jeg det til?».

Sæther valgte å ta kontakt med psykolog Peder Kjøs for å prøve å finne ut av hvorfor hun egentlig var singel. Samtalene dem imellom resulterte i en serie episoder i Kjøs' populære podkast «Hos Peder», hvor han snakker med fire unge mennesker om deres problemer.

Det blir en spiral

I 38 prosent av alle husholdninger i Norge bor det bare én person. Likevel snakkes det lite om hvilke utfordringer som ligger hos dem som er såkalt «evig single».

– Det blir en slags spiral. Man blir ensom, deprimert og litt fastlåst i situasjonen. Da klarer man ikke alltid å se det store bildet, sier Sæther.

Psykolog Kjøs forteller at han møter ganske mange i midten av 30-årene som bekymrer seg for hvorfor de forblir single. For han er det naturlig å stille spørsmålet «Hva er det som gjør det vanskelig?».

– Det å være åpen for å finne noen er ofte en ting som skjer naturlig for folk. Hvis det ikke gjør det, da må man prøve å finne ut av hvorfor. Hva er hindringen?

Han understreker at mange utenforstående byr på velmenende råd, men at det ofte stikker dypere enn at man ikke er villig til å møte noen gjennom en dating-app eller en tur på byen.

– For mange handler det om selvbildet og ens eget bilde av hvem man kan være for andre.

Senke kravene

Sæther kan bekrefte alle velmenende råd. Hun trekker frem et spesielt råd som frustrerer henne: Rådet om å senke kravene litt.

– Hvorfor sier folk det, og hva betyr det? utbryter Sæther.

Hvordan mener de at man skal senke kravene? Jeg kan ikke noe for hvem jeg faller for, eller hvem jeg liker, fortsetter hun.

Kjøs sier at han er enig med Sæther og forklarer at de fleste mennesker har en noenlunde realistisk oppfatning av hvem de bør prøve seg på.

– Problemet er ofte litt mer komplisert enn som så, sier han.

Slippe noen inn

For Sæther ble det å gå til psykolog livsendrende. Hun fikk hjelp til å få mer tro på seg selv.

– Vi jobbet mye med å se på hva det er som gjør det så vanskelig for meg å slippe noen inn, forteller hun.

Kjøs peker på at det for mange er vanskelig å være i en så tett relasjon og å åpne seg. Han forteller at han og Sæther har snakket mye om at hun må være den personen som føler at hun har noe å komme med.

Det å la noen ta plass i livet sitt og å tørre å ta plass i andres liv, det er et ganske stort prosjekt, forteller han.

Nytt menneske

Sæther jobbet tett med Kjøs under innspillingen av podkasten.

– Jeg er ikke samme person som jeg var da vi startet denne prosessen for ett år siden, sier hun.

Hun forteller at hun tidligere følte en sorg over å være singel. Det har nå gått over, og hun har det bedre med seg selv.

– Siden jeg har det bedre med meg selv, så er ikke sivilstatusen så viktig, sier Sæther.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook