FAR OG DATTER: Claudia Scott sammen med faren Clive Scott under en spillejobb noen år tilbake.
FAR OG DATTER: Claudia Scott sammen med faren Clive Scott under en spillejobb noen år tilbake. Foto: Bergensavisen

Claudia Scott (60): – Det er veldig tungt at jeg ikke var tilstede da far døde

Hver gang vi møtes (TV 2): Claudia Scott var på spillejobb da faren, Clive Scott døde i 2015. Det preger henne fortsatt, forteller hun til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Claudia Scott mistet sin far i 2015 da han døde etter lang tids kreftsykdom.

– Han hadde livsgnist til det siste. Pappa var veldig sosial og elsket mennesker og i voksen alder kom vi veldig nær hverandre, forteller Claudia Scott til TV 2.

Inspirasjonskilde

Claudia Scott (60) opptrådte med faren Clive Scott og hans band The Skywegians fra hun var ti år gammel, og han var hennes store inspirasjonskilde til å bli musiker.

I lørdagens Hver gang vi møtes snakker hun om sitt forhold til faren Clive Scott og hvor mye han har betydd for hennes musikkarriere.

– Min far var et veldig varmt menneske og brydde seg veldig om mennesker. Han hadde mye humor og når han fortalte vitser så kunne han ofte le før poenget kom. Hadde det ikke vært for min far hadde jeg neppe drevet med det jeg gjør i dag, forteller Claudia Scott til TV 2.

The Skywegians

Clive Scott ble født i Malaysia av britiske foreldre og vokste opp i Skottland og India. Han var sjømann i mange år før han endte opp i Bergen på starten av 60-tallet, og etablerte seg med kone og tre barn. Clive Scott ble spurt om å starte et band på Janusfabrikken der han jobbet og startet bandet The Skywegians. Dette bandet ble starten på Claudias musikkarriere.

THE SKYWEGIANS: Clive (til venstre) og Claudia Scott sammen med resten av bandmedlemmene på coveret til singelen «I'll be waiting for you my love» fra 1971. Foto: Faksimile.
THE SKYWEGIANS: Clive (til venstre) og Claudia Scott sammen med resten av bandmedlemmene på coveret til singelen «I'll be waiting for you my love» fra 1971. Foto: Faksimile.

– Jeg begynte å spille trekkspill men gitaren tok over, så da bandet til pappa øvde hjemme hos oss ble det en naturlig overgang til at jeg ble en del av bandet, forteller Claudia.

Norges første Countryband

Faren Clive Scott spilte inn Norges første countryalbum med bandet The Skywegians i London i 1969 og Claudia var med på platen som heter «Best og country & western». Han var med å legge grunnlaget for countrymusikk i Norge og reiste landet rundt på 70-tallet og turnerte.

– Det var aldri noe press hjemmefra, men jeg ble tidlig oppslukt av musikken. Etterhvert så skjønte pappa at jeg var interessert og vi begynte å synge sammen, også hadde jeg en duo med søsteren min Marita. Det ble en naturlig overgang å synge sammen med ham og jeg ble en del av bandet, forteller hun.

BESTEVENNER: Claudia og faren Clive Scott øver sammen på 70-tallet. Foto: Privat.
BESTEVENNER: Claudia og faren Clive Scott øver sammen på 70-tallet. Foto: Privat.

Kreftsyk

Clive Scott har blitt hedret for sin pionerinnsats for countrymusikken i Norge. De siste ti årene av sitt liv var Clive veldig syk, og kreftsykommen gikk frem og tilbake helt til han døde i 2015.

– Min far og jeg ble spesielt nære de siste årene da han ble syk. Jeg så at han ikke tenkte på sykdommen sin, han bare levde med den. Pappa hadde tarmkreft og det endte med at han måtte ha utlagt tarm. Selv da tok han det med humor og sa han kunne slå to fluer i en smekk mens han sang på scenen. Han tok livet som det var og dette er noe jeg har lært av ham. Far gjorde det beste ut av det han hadde, forteller Claudia.

En måned før Clive døde sang han på en åpning av en ny countryklubb i Bergen og musikken var hans lidenskap. Alle gutta fra The Skywegians hjalp han til å komme til konserten. Faren til Claudia Scott døde i 3. august 2015 og musikeren ble 82 år gammel.

– Tungt å ikke være tilstede

Claudia var selv ikke tilstede da han døde og det synes hun er veldig leit. Hun var på en av mange spillejobber og var derfor langt unna.

– Jeg har hatt veldig vondt på grunn av det. Min far betyr mer for meg enn en spillejobb og jeg var veldig i tvil om jeg kunne dra på den jobben fordi pappa var dårlig. Men det var mye inn og ut av sykehuset, og sykepleierne trodde det skulle gå bra, men det gikk ikke som vi håpet. Det var veldig tungt at jeg ikke var tilstede, jeg rakk ikke å være hos ham i tide. Jeg var på en spillejobb men jeg er glad for at hele familien var der. Han hadde familien rundt seg, men jeg skulle ønske jeg også kunne være der og holde rundt ham, forteller Claudia til TV 2.

«A picture of my dad»

I lørdagens Hver gang vi møtes synger Tone Damli sangen «A picture of my dad» som Claudia skrev på et låtseminar. Denne låten omhandler oppveksten og det gode far og datter forholdet.

– Far var dårlig og jeg begynte å tenke på alle fisketurene med han i oppveksten når Alf ( Bretteville Jensen) og jeg skrev sangen. Jeg tenkte på de fine turene og all torsken vi hadde fanget ute i fjorden. Det å skrive sangen gikk greit for minnene dukket opp som man har tilpasset. Vi ble veldig nære på slutten av sykdommen, avslutter Claudia til TV 2.

Se Claudias dag i «Hver gang vi møtes» lørdag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.