Oppskriftene er fra Renee Fagerhøi og restaurant Bula Neobistro i Trondheim.

Ost i kopp - Renees variant av ostefondue

Dette trenger du:

  • 350 g Gruyère (ost), (ev. annen fast hvit ost)
  • 350 g Comtè (ost), (ev. annen fast hvit ost)
  • 4 ½ dl hvitvin
  • 10 g maisennamel
  • ½ dl tørr sherry
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 kvister timian
  • 1 ts sennepspulver
  • 1 ss sitronjuice (saft fra sitron)
  • Krutonger
  • 8 skiver lyst toastbrød
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 ss hakket timian
  • Olivenolje
  • Begynn med å lage krutonger.

Slik gjør du:

Fjern skorpene på brødskivene og skjær skivene i tykke staver. Legg på et bakepapirkledt stekebrett, dryss over knuste hakkede hvitløkskfedd, fordel over timian og drypp over olje. Stek midt i varm stekeovn ved 180 C i 10-15 min, til krutongene er gylne og sprø.

Ha sherry i en liten kjele, tilsett hvitløk og timian og reduser til litt under det halve. Riv opp ostene og vend maisennamelet inn i ostene. Kok opp hvitvin, sil den reduserte sherryen over i hvitvinen og tilsett revet ost litt etter litt, mens du visper hardt. La alt smelte sammen, smak til med sennepspulver og sitronjuice.

Server ostefonduen i kaffekopper med krutonger ved siden av. Krutongene dyppes i den varme osten.

Bula`s trøndertartar

Dette trenger du til estragon majon:

  • 1 egg
  • 3 dl nøytral olje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 2 ts dijonsennep
  • Estragonblader fra 1 potte estragon
  • Kjørvelblader fra ½ potte kjørvel
  • 2 ts salt
  • Saft av 1/2 sitron
  • ½ ts cayennepepper

Slik gjør du:

Kjør egg, sennep, eddik, kjørvel og estragon sammen med en stavmikser i en beholder. Tilsett salt, cayennepepper og sitronsaft og kjør godt sammen. Spe med litt olje litt etter litt, mens du kjører stavmikser opp og ned i beholderen. Kjør til du får en tykk og god majones.

Dette trenger du til mandelpotetchips:

  • 6 mandelpoteter
  • Salt
  • Nøytral olje til fritering

Slik gjør du:

Skrubb potetene godt og høvle i så tynne skiver du kan med hjelp av en mandolin eller potetskreller ev. en ostehøvel. Legg potetskivene i kaldt vann, ta opp og tørk godt med kjøkkenpapir.

Varm olje i en tykk bunnet kasserolle, varm opp til 180 C, og friter de tørre potetskivene sprø i små porsjoner. Ta opp og la dem renne av seg på kjøkkenpapir. Dryss over litt salt.

Dette trenger du til oksetartar:

  • 400 g ytrefilet av okse
  • 1 hjertesalat
  • 100 g Høvding Sverre/ Västerbotten ost eller annen smaksrik fast ost
  • Nøytral olje
  • 1 ss smør
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

Finskjær oksefileten for sener og fett. Krydre kjøttet godt med salt og pepper på begge sider. Varm en jernpanne til den er veldig varm, tilsett litt olje og brun kjøttet godt på begge sider. Viktig at pannen er varm nok! Kjøttet skal kun bruens på yttersiden uten å få farge /varme inni. Tilsett smøret og «glaser» kjøttet raskt, ta opp og la det hvile/ avkjøles på en rist .

Skyll av salaten og del den i naturlige blader, som kopper.

Når kjøttet er helt avkjølt, skjær det i små terninger med en skarp kniv.

Fyll salatblad-koppene med kjøttet og topp med estragon majones, mandelpotetchips og rikelig med revet ost på toppen.