Fastelavnsboller med vanilje- og sjokoladekrem

På søndag er det fastelavn! Få med deg barna og bruk dagen på å lage Wenches deilige kremboller. Både for glutenallergikere, laktoseintolerante og alle andre.

For glutenfri boller, se egen oppskrift, eller bruk glutenfri bolleblandingen du får kjøpt i butikken.

For melkefri, erstatt melk med vann og smør med margarin uten melk.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

TIPS: Ønsker du å servere ferske boller til frokost? Lag deig som beskrevet, men med halv gjærmengde og kald melk. Mykt smør eltes inn som beskrevet. Sett kaldt natten over. Trill ut, etterhev ca 30 min, sett i kald stekeovn 250 C og stek til bollene er gylne.

Dette trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 100-150 g sukker
  • 1 egg kan erstattes med ½ dl vann eller melk
  • 1 pk gjær
  • 1 ½ ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 3 dl hel melk
  • 130 g mykt smør

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melk og egg til fingervarm (ca. 30 C). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min. Tilsett mykt smør, 1-2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time. Ta deigen ut på bakebordet, elt sammen og trill til en pølse, del opp i 20-22 like store biter og trill til boller. Sett på et bakepairkledd stekebrett. Dekk med et klede og etterhev ca 1 time. Pensle ev. med egg og stek på midterste rille i varm stekeovn 220 C i 12-15 min.

Avkjøl på rist. Del bollen i to, topp og bunn og fyll med ønsket fyll.

  • Smør bunnen med fast/tykt syltetøy og fordel krem over, legg på bolletoppen og dryss med melis.
  • Pisk krem myk og smak til med O’boy sjokoladepulver og dryss med melis ev blandet med O’boy.
  • Myk pisket krem tilsatt finrevet sjokolade ev. små Daijmkuler, dryss med melis.
  • Bland myk vipset krem med avkjølt vaniljekrem (se egen oppskrift)

Vaniljekrem:

  • 1 vaniljestang
  • 4 dl helmelk
  • 4 eggeplommer
  • ½ dl sukker
  • 1 ss maisenna

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kasserolle med melk, eggeplommer og sukker. Visp sammen slik at vaniljefrøene fordeler seg i blandingen. Sett kasserollen på platen, bruk en slikkepott og rør om til blandingen begynner å tykne, pass på at det ikke legger seg i bunnen. Bør ikke koke for da vil den skille seg/sprekke. Vaniljekremen vil tykne når den avkjøles. Sett kasserollen i kaldt vann og dekk kasserollen med plastfilm, det hindrer at den får snerk.

Glutenfri boller:

  • 1 boks kesam
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (ca 3 ss) jyttemel
  • 1 dl ½ sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel (uten fiber til fine boller)

Slik gjør du:

Ha kesam i en arbeidsbolle, fyll varmt vann i kesam boksen og hell i arbeidsbollen. Rør sammen. Tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i 7-8 min til en fin struktur på deigen, den skal nå være ”fingervarm”. Tilsett så gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i ca 1 time.

”Smør” bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett, dekk til og la heve i ca 1 time. Pensle med egg eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket. Stek ved 220 C på midterste rille i 12-15 min.