Kveite med deilig tilbehør

KVEITE: Med kantarellstuing, saltbakte poteter og blåbærsaus.
KVEITE: Med kantarellstuing, saltbakte poteter og blåbærsaus.
Få kokkenes oppskrifter fra «Fingrene av fatet».

Danserne Nadya Khamitskaya og Alexandra Kakurina konkurrerer i episode 21 av Fingrene av fatet, mandag 12. februar.

Benedicte og Alexandras stekte kveite:

Med kantarellstuing, saltbakte poteter og blåbærsaus.

Ingredienser 4 personer:

600 g kveitefilet med skinn og uten bein
10 stk store flotte kantareller
2 stk sjalottløk
1 dl hvitvin
1/2 sitron
2 dl kremfløte
Litt timian
1 fedd hvitløk
12 stk små poteter (gjerne rattepotet)
Rikelig med grovt havsalt
6 dl innkokt oksekraft
3 dl blåbærsyltetøy (ikke for søtt)
3 ss mel
Hele pepperkorn
Hele blåbær til pynt
Rødbetspirer
4 ss smør
Salt og pepper
Litt sukker

Fremgangsmåte:

1. Ha masse grovt havsalt i en ildfast form, legg potetene over og sett de inn i ovnen på 200 grader i ca. 20 min til de er ferdige.

2. Skrap skinnet på kveiten og skjær opp i fine serveringsstykker. Salt og pepre litt og legg fisken med skinnet ned på en tallerken med litt mel. Sett til side.

3. Riv opp soppen og legg til side.

4. Kutt opp sjalottløken, hvitløken og timianen og legg til side.

5. Stek kantarellene sammen med løken, hvitløken og halvparten av timianen i en panne med litt smør (ta ut noen av kantarellene som vi kan bruke til pynt). Tilsett vin og sitronsaft og kok inn. Ha så i fløten og la det surre til det tykner. Smak til med salt og pepper

6. Stek fisken med skinnsiden ned med smør og litt olje (få smøret lett gyllent før du har i fisken). Stekes i ca. 5 min. Snu fisken og stek ferdig på den andre siden i ca. 1 min. Ta til side.

7. Mens fisken steker: ha kraften over i en gryte og tilsett blåbærsyltetøyet, kok opp. Knus pepperkornene i en morter og tilsett dette i sausen sammen med litt timian. Smak til med salt.

8. Ta ut potetene og gjør klar til servering

Legg opp i en fin tallerken:

Kantarellstuing i midten av tallerkenen.
3 stk poteter kl 12 ved stuingen.
Fisken legges oppe på stuingen og potetene med skinnsiden opp.
Ha saus litt lett rundt på tallerkenen. Resten puttes i en liten gryte ved siden av.
Pynt lett rundt på tallerkenen med hele blåbær, stekte kantareller og rødbetspirer.

KVEITESUPPE: Med eple- og fennikelsalat.
KVEITESUPPE: Med eple- og fennikelsalat.



Charlotte og Nadyas kremet kveitesuppe med eple- og fennikelsalat:

Ingredienser:
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
Ca 3 ss smør
Ca 3 ss mel
Ca 1 dl syrlig eplemost
Ca 8 dl kveitekraft
2 dl fløte
2 gulrøtter
¼ sellerirot
1 fennikel
1 syrlig eple
Dill
Salt, pepper
Sitron
Cayennepepper ca 300 g kveitefilet
4 tynne rugbrødskiver
Lakserogn

Fremgangsmåte:

1. Hakk løk og hvitløk og fres det i smør i en kjele til det er blankt.
2. Dryss over litt hvetemel og trekk kjelen til side. Rør inn eplemosten og litt av fiskekraften.
3. Sett kjelen tilbake på varmen og kok opp under omrøring samtidig som du sper med mer kraft etter behov.
4. La suppa koke 5-10 min. Ha i litt fløte undervegs.
5. Smak til med salt, pepper, sitron og cayennepepper.
6. Legg rugbrødskivene på et stekebrett og stek de på ca 150 grader til de er sprø.
7. Skrell grønnsakene og kutt de i tynne strimler eller små terninger og ha de i suppa, kok opp.
8. Skjær kveita i pene små stykker og legg de i suppa. La fisken få trekke i 2 minutter.
9. Finsnitt eple og fennikel, bland det med hakket dill, sitron, olje, salt og pepper.
10. Anrett suppen i en dyp tallerken med litt eple/fennikelsalat oppå og litt lakserogn, rugbrød og dill rundt.

Utstyr:

1 stor kjele

Lik TV 2 Underholdning på Facebook