Kritiseres for planlagt keisersnitt:

«Åja, du valgte en enkel løsning?»

Tinashe Williamson (33) venter sitt andre barn denne våren. Men måten datteren skal komme til verden på blir møtt av fordommer og kritikk.

«Det har hendt at jeg har fått kommentarer som gjør at jeg har tenkt at jeg ikke skal snakke så høyt om akkurat det. Som om det er noe jeg skal skamme meg litt over, og det skal jeg jo ikke.

Kjære keisersnitt-søstre, vi er like tøffe og bad ass som de som føder barna sine ut av tissen.»

Slik lyder Instagram-posten som Williamson publiserte på sin konto i slutten av januar. Nå tar hun et oppgjør med fordommene rundt keisersnitt.

– Jeg hadde to runder med jordmødre før jeg fikk snakke med lege for å få innvilget planlagt keisersnitt. Da var det en jordmor som sa at «når fjorten år gamle jenter i indre Botswana kan føde vaginalt, så kan du også», forteller Williamson til God morgen Norge.

Denne hendelsen skjedde da hun var gravid med sitt første barn for rundt åtte år siden.

Se hele intervjuet øverst i videovinduet.

«Too posh to push»

Modellen har datteren India (7) fra et tidligere forhold, og venter enda en datter sammen med komiker-ektemannen Odd Magnus Williamson.

– Første gangen var jeg nesten syv måneder på vei før jeg fikk svar på om jeg fikk keisersnitt eller ikke. Syv måneder er veldig lenge når man ikke får sove eller spise fordi man er så redd, forteller hun.

Williamson lider nemlig av fødselsangst.

– Altså, du spiser ikke, du sover ikke og du gruer deg så innmari. Alle er jo engstelige før en fødsel. Fødselsangst er noe som sitter dypt inne i deg. Jeg glemte helt å glede meg til å bli mamma for første gang, fordi jeg grudde meg så innmari.

Utbredt med angst

Ifølge en artikkel på sykepleien.no er fenomenet utbredt. Her blir det oppgitt at rundt 20 prosent av gravide kvinner i Norden har fødselsangst, der mellom fem og ti prosent har det i en alvorlig grad.

Williamson har opplevd at utenforstående ikke tar lidelsen på alvor. Særlig det beryktede mammapolitiet.

– Jeg opplever at jeg ikke har noe valg annet enn å ta keisersnitt, nettopp fordi angsten er så altoppslukende. Første runde fikk jeg mang kommentarer som: «Åja, du valgte en enkel løsning?», eller «Åja, du er too posh to push?». Disse kommentarene er ganske kjipe, fordi det er ikke et valg jeg tar. Det er noe jeg må gjøre, sier hun.

HUMORISTISK: Da Tinashe og ektemannen Odd Magnus Williamson skulle annonsere graviditeten kopierte de Beyonce Knowles sitt kjente bilde fra da hun avslørte at hun var gravid med tvillinger. Instagram: @tinashewilliamson
HUMORISTISK: Da Tinashe og ektemannen Odd Magnus Williamson skulle annonsere graviditeten kopierte de Beyonce Knowles sitt kjente bilde fra da hun avslørte at hun var gravid med tvillinger. Instagram: @tinashewilliamson

Unødvendig lang prosess

Men det er ikke bare mammapolitet hun føler er dømmende. Hun mener at prosessen med å få innvilget keisersnitt er unødvendig lang og kronglete.

– Fødselsangst kan komme av forskjellige årsaker. Det kan være en angst som ligger i bånn fra før, noe som oppstår når du blir gravid, eller etter et overgrep eller voldtekt.

Når man da skal fortelle om disse tingene gang på gang til ukjente, kan det for mange oppleves som et nytt overgrep, tror 33-åringen.

Det syns hun er unødvendig i en situasjon som allerede er vanskelig.

Fortsatt engstelig

Williamson understreker at angsten ikke forsvinner helt.

– Fødselsangst forsvinner ikke fordi du får planlagt keisersnitt innvilget, men det demper det veldig. Nå spiser og sover jeg.

At det oppmuntres til vaginal fødsel i det norske helsevesenet er ikke særlig rart. Forskning viser at barn født ved keisersnitt blant annet har for lite allergibeskyttende bakterier i tarmfloraen, er utsatt for fedme og astma. Men jordmor Siri Von Krogh mener at Norge henger litt igjen i gamle dager.

ANDRE KEISERSNITTET: Tinashe Williamson sammen med datteren India. Hun kom også til verden ved planlagt keisersnitt. Instagram:@tinashewilliamson
ANDRE KEISERSNITTET: Tinashe Williamson sammen med datteren India. Hun kom også til verden ved planlagt keisersnitt. Instagram:@tinashewilliamson

– Men sånn rent fysiologisk er vi jo skapt for å føde. Babyen har godt av det i forhold til det å skvise ut vann av lungene og slikt. Men det er småting.

Jordmoren tror mange ikke er klar over at keisersnitt er et utfordrende inngrep.

– Det å legge seg under kniven for å ta et keisersnitt er ikke en liten ting du gjør, det er jo en svær buk-operasjon. Så når du er så redd for å føde at du heller gjør det sier det sitt.

– Forkastlige holdninger

Jordmoren applauderer Williamson, og retter samtidig en pekefinger mot helsevesenet.

– Ære være deg som står fram og gir dette et ansikt. Det synes jeg er utrolig flott, fordi du er jo ikke alene om det.

Von Krogh syns at kvinnene som tar det samme valget bør møtes med respekt, og er enig med Williamson i at spørsmålet om planlagt keisersnitt ofte kunne ha blitt avgjort langt tidligere i graviditeten.

– Den angsten har man jo med seg fra dag én. Skal du da vente helt til uke 36 da, før man får vite om man får keisersnitt eller ikke? Det er lite respektfullt og det er for dårlig, sier jordmoren.

De fleste gruer seg til å føde

Von Krogh er klar over at de fleste kvinner kvier seg til å skulle føde.

– Det er klart at man er alltid redd for fødsel, men når man har angst så blir det en helt annen dimensjon. Og det tenker jeg at man må ta på alvor. Forkastelige holdningen fra både medsøstre og jordmødre er synd. Det skal ikke være sånn. Man må akseptere hverandre, sier von Krogh.

Presses til å føde

Jordmoren forteller at det er noen som ikke får søknaden sin godkjent, men at det kan det ende i keisersnitt likevel.

– Da jeg jobbet på Ahus var det en lege der som oppdaget at de som egentlig ikke orket tanken på å føde, men som ble presset til det, ofte endte med å måtte få haste-/katastrofekeisersnitt. Da er det jo mye verre siden det ikke er planlagt.

Det å presse folk til å føde når de ikke er motivert for det, uansett årsak, er veldig vanskelig når angsten er en såpass stor og sterk driver, fortsetter hun.

Ikke alene

Instagram- posten til Williamson har fått over 3.800 likes, og en mengde kommentarer som er overveiende positive.

– Man ser jo at man ikke er alene, noe som er veldig, veldig hyggelig.

Hun forteller at det var to grunner til at hun la ut posten, og at den ene var at hun ville fortelle andre i samme situasjon at de ikke skulle skamme seg.

– Vi er like kule og like tøffe som dem som føder vaginalt. Men det er også en påminnelse til meg selv at jeg nå skal gjennom dette en gang til, og at jeg ikke skal skamme deg. For jeg er like tøff, sier Williamson.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook