Samisk bidos og moderne reinsdyrskav på urbefolkningens nasjonaldag
6. februar er samefolkets dag – den feirer Wenche med klassisk, samisk festmat.
Kremet reinsdyrskav med stekt rødkål og løk, servert i lefse eller på en grov skive stekt/ristet brød
Til 3-4 personer:
- ca 400 g reinsdyrskav
- smør til steking
- salt og grovmalt pepper
- 1 ts timian
- 1 1/2 -dl mørkt øl (alkoholfritt passe godt) evt. kraft
- 4-5 ss seterrømme
- 1-2 ss multegele/sirup eller tyttebærgele/sirup
Brun reinsdyrskav i smør. Tilsett salt, pepper, timian og øl/kraft.
Kok opp og la trekke uten lokk til ølet har kokt inn. Tilsett rømme og la retten trekke videre til kjøttet er mørt (ca. 6-8 min). Smak til med multe eller tyttebærsirup, salt og pepper.
Stekt rødkål med løk og enebær
- ca 4 dl finsnittet rødkål
- 1 finsnittet rødløk
- smør til steking
- 2 ss solbærsaft og 2 ss vann
- salt, pepper
- 2 knuste enebær
Finsnitt rødkål og rødløk, og stek ved middels varme i smør (ca. 3-4 min) til kålen faller sammen. Tilsett solbærsaft, vann, salt, pepper og knuste enebær. La trekke i 4-5 min til en fyldig kålsalat.
Server med lefse eller på en skive grovbrød.
Bidos
Brun ca 500 g reinsdyrkjøtt i biter i en gryte med smør. Tilsett kraft og kok opp. La trekke i 30-40 min.
Tilsett poteter og gulrøtter i biter. La småkoke videre i 20-30 min.
Smak til med salt og pepper.