Samisk bidos og moderne reinsdyrskav på urbefolkningens nasjonaldag

6. februar er samefolkets dag – den feirer Wenche med klassisk, samisk festmat.

Kremet reinsdyrskav med stekt rødkål og løk, servert i lefse eller på en grov skive stekt/ristet brød

Til 3-4 personer:

  • ca 400 g reinsdyrskav
  • smør til steking
  • salt og grovmalt pepper
  • 1 ts timian
  • 1 1/2 -dl mørkt øl (alkoholfritt passe godt) evt. kraft
  • 4-5 ss seterrømme
  • 1-2 ss multegele/sirup eller tyttebærgele/sirup

Brun reinsdyrskav i smør. Tilsett salt, pepper, timian og øl/kraft.

Kok opp og la trekke uten lokk til ølet har kokt inn. Tilsett rømme og la retten trekke videre til kjøttet er mørt (ca. 6-8 min). Smak til med multe eller tyttebærsirup, salt og pepper.

Stekt rødkål med løk og enebær

  • ca 4 dl finsnittet rødkål
  • 1 finsnittet rødløk
  • smør til steking
  • 2 ss solbærsaft og 2 ss vann
  • salt, pepper
  • 2 knuste enebær

Finsnitt rødkål og rødløk, og stek ved middels varme i smør (ca. 3-4 min) til kålen faller sammen. Tilsett solbærsaft, vann, salt, pepper og knuste enebær. La trekke i 4-5 min til en fyldig kålsalat.

Server med lefse eller på en skive grovbrød.

Bidos

Brun ca 500 g reinsdyrkjøtt i biter i en gryte med smør. Tilsett kraft og kok opp. La trekke i 30-40 min.

Tilsett poteter og gulrøtter i biter. La småkoke videre i 20-30 min.

Smak til med salt og pepper.

SAMISK FESTMAT: Bidos og moderne reinsdyrskav i lefse. Foto: TV 2
SAMISK FESTMAT: Bidos og moderne reinsdyrskav i lefse. Foto: TV 2