Foto: Privat/Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Derfor dropper vi Vixen Awards

To store bloggere dropper å delta på søndagens prisutdeling i Oslo. – Jeg er skeptisk til hele opplegget, sier Anna Rasmussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld går Vixen Influencer Awards av stabelen på Grand Hotel i Oslo.

Prisutdelingen har fått stor oppmerksomhet den siste uken, blant annet etter at «Skam»-skuespilleren Ulrikke Falck (21) valgte å trekke seg. Falch skrev i en NRK-kronikk at de nominerte til prisen fremmer et usunt kroppsbilde og utseendefokus.

Vixen deler ut priser til såkalte «influencere», som kan være bloggere, youtubere eller Instagram-personligheter. Publikum nominerer bloggere til prisene, men det er juryen som til slutt velger vinnerne.

Anna Rasmussen dropper

Bloggeren Anna Rasmussen (21), også kjent som «Mamma til Michelle», er blant dem som har gått hardt ut mot Vixen. I TV 2-programmet «Bloggerne» beskyldte hun prisutdelingen for å være korrupt, etter at hun ikke vant prisen «Folkets favoritt» i fjor.

I år dropper hun å delta på prisutdelingen på Grand Hotel.

– Jeg er Norges mest leste blogger både i 2015, 2016, og 2017, likevel er jeg ikke en gang nominert til «Folkets favoritt». Da mister prisen kredibiliteten for meg, skriver hun i en sms til TV 2 søndag.

Hun mener også at kriteriene for å vinne pris er uklare.

– Jeg har vanskelig for å se at det gjøres objektive vurderinger i forhold til vinnerne, og synes at det blir feil at det ikke er et uavhengig selskap som steller i stand en sånn pris. Jeg synes også at kriteriene for å vinne ofte er uklare, samtidig som at jeg føler at hele opplegget har mer negativt knyttet til seg enn positivt, sier hun til TV 2.

– Jeg har vel bare negative opplevelser fra Vixen, og da prioriterer jeg annerledes i dag.

Skeptisk til kriterier

Til tross for at hun ikke deltar på utdelingen, er Rasmussen nominert til å vinne prisen «Årets business». Men hun er også kritisk til hvordan denne prisen deles ut.

– Jeg ser at jeg er nominert til «Årets business», men hva er det? Omsetning? Lønn? Eller bokutgivelse og så videre? Og ikke minst, er det ok å vinne årets business om man ikke gjør noe av det økonomiske selv? Om et PR- byrå gjør alt arbeidet, er man da en businesswoman? Eller måles også ferdigheter knyttet til avtaler, annonseinntekter, videoproduksjon, merkevaresalg og affiliate? spør Rasmussen.

I etterkant av Rasmussens tidligere kritikk av Vixen, svarte jurymedlem Hans-Petter Nygård-Hansen i en kronikk, hvor han tilbakeviste anklagene om en korrupt jury.

«Du vinner ikke en pris under Vixen Blog Awards fordi du kjenner noen i juryen. Eller fordi du har vunnet før. Eller fordi du har flest lesere. Eller fordi juryen er korrupt. Du vinner fordi du har vært best i din kategori, og vært best innenfor alle de kriterier vi har lagt til grunn», skrev Nygård-Hansen.

«Annijor» usikker

Også bloggeren Anniken «Annijor» Jørgensen (21) er nominert til årets business. Men det er usikkert om hun vil møte opp, etter at Vixen en stund valgte å diskvalifisere henne.

Som tidligere år går arrangørene bloggerne i sømmene for riktig merking av reklame. Jørgensen ble derfor først nominert, og deretter disket i kåringen. Kort tid etter snudde Vixen, og 21-åringen ble igjen nominert.

TV 2 har ikke lyktes å få en kommentar fra Jørgensen søndag, men i et nylig blogginnlegg skriver hun at hun nå er usikker på om hun skal dra på Vixen.

«Funkygine» dropper

Også bloggeren Jørgine Vasstrand («Funkygine»), dropper Vixen. Vasstrand er nominert til å vinne i kategorien «Trening og helse».

Til TV 2 forklarer Vasstrand (28) at det er flere grunner til at hun velger å droppe prisutdelingen. I 2015 vant hun pris, men i år ba hun leserne sine om å ikke stemme på henne.

– Jeg synes mine forutsetninger for å vinne er urettferdige i forhold til mindre influencere. Da jeg vant i 2015, var det stor stas, men i år fikk jeg dårlig bismak på det hele, sier hun.

28-åringen kritiserer blant annet Vixens stemmesystem. Publikum kan stemme på sin favoritt hver 12. time i to uker i nominasjonsperioden.

– Da sier det seg selv at jeg har større forutsetninger enn andre for å vinne. Det synes jeg blir urettferdig, sier hun.

– Presset stemning

«Funkygine» understreker også at hun ikke er enig med Ulrikke Falchs kritikk av kåringen, men at hun rett og slett ikke liker konseptet.

– Det er en presset og stresset stemning. Alle pynter seg og måler hverandre. Sånn må det nesten bli litt i denne bransjen, så det kan kanskje virke hyklersk å si det. Men det er ikke noe for meg nå, sier Vasstrand, som nylig avslørte at hun er gravid.

Blant bloggerne som blir å se på utdelingen er Sophie Elise Isachsen, Kristin Gjelsvik («Styleconnection»), Kristine Ullebø, Espen Hilton og Anne Brith Davidsen, som alle har vært aktuelle i TV 2s «Bloggerne». Også artistene Cezinando og Mira Craig er ventet på søndagens Vixen.

– Synd at de ikke vil delta

Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir sier til TV 2 at de setter pris på debatten rundt utdelingen.

– Det er synd at enkelte influencere ikke ønsker å delta på prisutdelingen, men det er noe vi må respektere. Når det er sagt, er det bare en av disse dere nevner som har trukket seg fra prisutdelingen, nemlig Falch. Vi gleder oss til i kveld og til å feire influencerne. Etter prisutdelingen må vi sette oss ned og se på hvordan vi best kan gjennomføre dette videre i lys av tilbakemeldinger, ris og ros, sier Einarsdóttir.