Skiløperne Magnus Moan og Eldar Rønning konkurrerer i episode 18 av Fingrene av fatet, tirsdag 6. februar.

Bård og Manus' hvalkjøtt carpaccio

Antall porsjoner: 4

Ingredienser:
400 g renskåret hvalbiff
40 g god parmesanost i tynne skiver
3 ss ekstra fin olivenolje
Litt vasket og renset ruccolasalat
Salt og pepper

Legg hvalbiffen i fryseren slik at den blir fast, men ikke hardfrossen.

Skjær den i syltynne skiver med en skarp kniv eller på en påleggsmaskin. Fordel skivene på 4 tallerkener.

Pensle olivenoljen over hvalbiffskivene. Strø litt salt og nykvernet pepper over.

Riv noen salatblader og dryss det over hvalkjøttet. Bruk en potetskreller og riv 6-8 tynne flak av parmesanost over hvalkjøttet.

Pankofritert hvalkjøtt:

200 gr hvalkjøtt
50 gr panko
1 stk egg
20 gr hvetemel
Salt
Pepper
Nøytral olje
Krydder etter ønske

Finkutt hvalkjøttet og smak til med salt og pepper. Rull det til boller. Ha det så i mel, egg og panko. Friteres så i varm olje i ca 4 min. Man kan dobbeltpanere hvis man ønsker. De kan serveres hele, eller man kan dele de. De bør være ca halvparten av en golfball i størrelse.

SMAK AV PÆRE: Hvalkjøtt-oppskriften til Jon Marius og Eldar.
SMAK AV PÆRE: Hvalkjøtt-oppskriften til Jon Marius og Eldar.

Jon Marius og Eldars hvalkjøtt:
Grillet hvalkjøtt, pærepurè med Xantè, granateple og soyasaus med brunet smør.

300 g hvalkjøtt
3 stk pærer
Hvitvin
Xantè (pærelikør)
Grønn konditorfarge
1 stk granateple
Sukker
Soyasaus
100 g smør

Fremgangsmåte:

Kutt hvalkjøtt i lange strimler på 4 cm. Strø salt over kjøttet og grill det 30 sekunder på hver side i en grillpanne. Kuttes så i biter.

Soyasaus:

Lag karamell av 1 dl sukker. Hell så over 1 dl soyasaus. La det småkoke og redusere. Smak til med sitron. Ha i brunet smør.

Brunet smør: Ha smør i en kjele og smelt til det begynner og skumme. Rør med visp for og få opp melkeproteinene så det ikke svir seg. Når skummet begynner og bli brunt taes kjelen av.

Pærepurè:

Skrell og ta ut kjernen på pæren. kokes i vann med 1 dl sukker og 1 dl hvitvin.

Når pærene er møre siles vannet av og kjøres i en blender, tilsett 4 ss Xantè-likør og litt grønn konditorfarge.