Fingersandwich er første rett i en «afternoon tea». Den mest klassiske sandwichen er fylt med agurk og kremost, men du kan fylle dem med akkurat det du måtte ønske. For eksempel kremost og tynne skiver røkelaks, roastbiff eller en eggestand.

Det som kjennetegner en fingersandwich er at skorpen er skåret bort og at pålegget er lagt mellom to skiver som deles i to trekanter.

Scones

Ca. 12 stk.

  • 360 g (ca 5 ½ dl) hvetemel
  • 1 ss bakepulver
  • 2 ss sukker
  • 1/2 ts salt
  • 75 g smør
  • 1 1/2 melk
  • 1 egg
  • Ca. 1 dl korinter eller rosiner

Slik gjør du

Bland sammen mel, bakepulver og sukker. Smuldre inn smøret. Bland sammen egg og melk og hell i melblandingen under omrøring. Ta deigen ut på benken og kna lett sammen. Tilsett ev. rosiner eller korinter om du ønsker det. Dekk til deigen og la den hvile i ca 10 min. Kjevle ut deigen til ca 4-5 cm tykkelse. Stikk ut rundinger og sett på bakepapirkledd stekebrett, dekk med et klede og la sconesene "hvile" i 40-45 min. Stek på midterste rille i varm stekeovn 220 C i 10-12 min.

Tips: Korinter/rosiner kan erstattes av hakket sjokolade. Litt av hvetemelet kan erstattes av litt sammalt hvete.

Krydderkake, uten egg

  • 150 g smeltet smør
  • 1 l surmelk/ kefir
  • 5 dl sukker
  • 10 dl hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts nellik
  • 4 ts natron (natron fungerer bedre enn bakepulver når du baker med surmelk)

Slik gjør du

Varm stekeovn til 180 C. Rør/ visp sammen surmelk, smeltet smør og sukker. Sikt inn hvetemel, krydder og natron. Visp sammen til en glatt deig. Hell i en bakepapirkledd langpanne. Stek på midterste rille i varm stekeovn i 30-35 min. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en kakenål/ en tynn grillpinne av tre. Ta ut av stekeovnen og sett langpannen med kaken i på en rist og avkjøl.

Ostekrem til krydderkake i langpanne
Rør sammen 200 g mykt smør, 400 g myk kremost naturell, 500 g melis, 3 ts vaniljesukker, ev. 2-3 ts saft av sitron eller appelsin.

Vi serverte også makroner til vår «afternoon tea », kjøpt hos bakeren.