Prøv havets Rolls-Royce
I dag byr Wenche på havets Rolls-Royce, nemlig stekt skreifilet servert med brandade.
Brandade er smakfull potetmos laget av mandelpotet eller gulløye-potet og lettsaltet ”avskjær” av skrei.
Forberede skreien
Ca 1 kg benfri ryggfilet av skrei med skinn
Salt
Nøytral olje + smør til steking
Renskjær skreifileten. Skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss over salt og la det ligge i ca 10 min før man skyllet av saltet. Tørk så skreien lett med kjøkkenpapir.
Legg avkjæret av skreien, eventuelt litt av et halestykke, i en skål. Dryss salt over og la ligge i ca 20 min. Skyll så av saltet.
Brandaden
4-6 gulløyepoteter eller mandelpoteter
1-2 fedd hvitløk
150-200 g avskjæret fra skreien
Ca 1 ½ dl olivenolje eller 75 -100 g smør
Ev litt varm melk/matfløte
Pepper
Eventuelt litt salt og saft av presset sitron
Rens og del poteter i biter. Kok bitene møre i usaltet vann sammen med hvitløk. Skrei-avskjæret tilsettes i de siste 4-5 min. Hell ut mesteparten av vannet. Mos de kokte potetene og skreien. Rør inn smør. Smak til med pepper – eventuelt litt salt og presset sitron. Blir brandaden for tykk kan man tilsette varm melk eller matfløte.
Steke skreien
Varm olje i stekepannen. Legg godt tørket skrei med skinnsiden ned i olje. Tilsett smør og stek i 4-6 min på skinnsiden til skinnet er sprøtt. Snu og tilsett litt mer smør. Stek i ca 2 min på kjøttsiden, avhengig av tykkelse.
Server den stekte skreien på en seng potetmos.
TIPS: Dryss sprøstekte små baconbiter eller sprøstekt spekepølse i små terninger, og lettkokte brokkolibuketter over skreien.