Brandade er smakfull potetmos laget av mandelpotet eller gulløye-potet og lettsaltet ”avskjær” av skrei.

Forberede skreien

Ca 1 kg benfri ryggfilet av skrei med skinn

Salt

Nøytral olje + smør til steking

Renskjær skreifileten. Skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss over salt og la det ligge i ca 10 min før man skyllet av saltet. Tørk så skreien lett med kjøkkenpapir.

Legg avkjæret av skreien, eventuelt litt av et halestykke, i en skål. Dryss salt over og la ligge i ca 20 min. Skyll så av saltet.

Brandaden

4-6 gulløyepoteter eller mandelpoteter

1-2 fedd hvitløk

150-200 g avskjæret fra skreien

Ca 1 ½ dl olivenolje eller 75 -100 g smør

Ev litt varm melk/matfløte

Pepper

Eventuelt litt salt og saft av presset sitron

Rens og del poteter i biter. Kok bitene møre i usaltet vann sammen med hvitløk. Skrei-avskjæret tilsettes i de siste 4-5 min. Hell ut mesteparten av vannet. Mos de kokte potetene og skreien. Rør inn smør. Smak til med pepper – eventuelt litt salt og presset sitron. Blir brandaden for tykk kan man tilsette varm melk eller matfløte.

Steke skreien

Varm olje i stekepannen. Legg godt tørket skrei med skinnsiden ned i olje. Tilsett smør og stek i 4-6 min på skinnsiden til skinnet er sprøtt. Snu og tilsett litt mer smør. Stek i ca 2 min på kjøttsiden, avhengig av tykkelse.

Server den stekte skreien på en seng potetmos.

TIPS: Dryss sprøstekte små baconbiter eller sprøstekt spekepølse i små terninger, og lettkokte brokkolibuketter over skreien.