Dette trenger du

  • 2 dl risottoris
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 1 ½ dl hvitvin
  • 8-10 dl varm kraft (for eksempel kyllingkraft)
  • 20-30 g finrevet parmesan
  • 4 ss usaltet smør
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje
  • Salt, pepper
  • Ev. noen dråper sitron
  • Spekeskinke

Slik lager du risotto:

Surr finhakket løk og hvitløk i olje til løken er blank. Tilsett risen og la surre sammen med løken til risen er blank. Tilsett ca 2 dl av den varme kraften / buljongen, kok opp, rør om en gang i mellom til kraften er kokt inn. Fortsett med resten av kraften på samme måte, rør om slik at kraften fordeler seg i risen og så risen ikke fester seg i bunnen av kasserollen. Risottoen er klar når risen er myk, men med fast konsistens. Dette tar ca 20 min. Rør inn revet parmesan og smør, smak til med salt og pepper og ev. noen dråper sitron.

Server med ev. pesto og spekeskinke i tynne skiver som tilbehør.

Hvit risotto med hjemmelaget pesto, pinjekjerner og spekeskinke
Hvit risotto med hjemmelaget pesto, pinjekjerner og spekeskinke

Slik lager du pesto:

  • 1 potte basilikum
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • 3-4 ss parmesan (nyrevet)
  • Ca 1 1/2 dl olivenolje
  • Salt, pepper

Plukk bladene fra en potte basilikum og ha over i en foodprocessor sammen med hvitløk, ristede (lett stekte uten smør) pinjekjerner og parmesan. Kjør sammen og spe med olje. Smak til med salt og pepper og ev. litt sitron.

Tips: Risotto kan også tilsettes stekt sopp eller grønnsaker . Tilbehør kan være kylling eller skalldyr.