Svele er en ca. 1 cm tykk «pannekake», som er 14-18 cm i diameter og blir stekt på takke. Mange forbinder i dag sveler med ferge- og kaffemat rundt om på forskjellige matmarkeder og festivaler.

Natron og hjortetakksalt blir brukt som hevemiddel, noe som gir svelene en karakteristisk smak, sammen med smaken av syrnet melk.

På slutten av 60 tallet begynte MRF, Møre og Romsdal Fylkesbåter, å servere sveler om bord i fergene. Salg av sveler er også vanlig på fergesamband på resten av Vestlandet, i Nord-Norge og i andre deler av landet, som for eksempel på ferger mellom Moss og Horten.

Dette trenger du til sveler:

15-20 stk avhengig av størrelse:

  • 5 egg
  • 2-2 ½ dl sukker
  • 1ts «god» natron
  • 1ts hornsalt
  • 1l kefir/ kulturmelk
  • 1l hvetemel
  • 50-75 g smeltet smør til steking (eller tilsett smeltet smør i røren)
SVELE: Deilig mini-pannekake. Foto: TV 2
SVELE: Deilig mini-pannekake. Foto: TV 2

Slik lager du dem:

Visp egg, sukker, natron og hornsalt godt sammen.

Tilsett melk og dryss i mel. Visp til en glatt røre.

La røren stå og "svelle" (hvile) i 15-20 min.

Legg en stor skje røre på takke eller i stekepanne penslet med litt smeltet smør. Stek svelene lysebrun på hver side ved middels varme, 3-4 min på hver side (steketid av henging av tykkelse). Ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca. ½ cm.