– Et skjønnhetstyranni som har tatt helt av

At det ansees som vakkert å ha en stor rumpe er ikke noe nytt. Trenden har eksistert i Norge i flere år, men står fremdeles like sterkt. KK-redaktør Ingeborg Heldal synes det er skummelt at kvinner legger seg under kniven for å få en velformet stump.

Det er 17 år siden Destiny`s child med Beyonce i spissen kom ut med sangen Bootylicious.

Utrykket som er en sammensveising av ordene «booty» og «delicious» ble så populært at «bootylicious» fikk en plass i Oxford Dictionary i 2004.

Det er fem år siden Miley Cyrus satt twerking på kartet med sin dristige opptreden på MTV Video Music Award.

Skylder på Kim Kardashian

Rumpa har altså vært i fokus i ganske mange år – men det tok tid før en formfull bakende ble det som «alle» ville ha.

– Det er ikke fryktelig mange år siden Kate Moss var forbildet. Da skulle man være flat og tynn. Det er kanskje særlig de siste tre-fire årene at trenden virkelig har fått lov til å feste seg (i Norge journ.am) Vi må nok legge skylda litt på Kim Kardashian og hennes familie. De har vel holdt på i ti sesonger nå – men det tok litt tid før serien ble stor her i Norge, forteller KK-redaktør Ingeborg Heldal under et intervju i God morgen Norge.

Men at den berømte bakenden er helt naturlig tviler Heldal på.

– Der er det nok mye rart! Jeg kan ikke sitte her og si med hundre prosent sikkerhet at Kim Kardashian har operert rumpa si, men slik som den ser ut er det ikke så veldig skummelt å anta at det er noen implatater der. Vi vet jo at det er bloggere og influensere i Norge også som har implantater i rumpa fordi de ønsker seg den der ordentlige «boinken», mener hun.

– Kvinner skal være sterke

Personlig trener og blogger Jørgine Massa Vasstrand, bedre kjent som Funkygine, mener også at trening har spilt en rolle i utviklingen av trenden.

– Rumpa er absolutt noe som folk fokuserer mer på, og den trenden er nok også et resultat av at kvinner skal nå være sterke. Dermed trener de mer og da får man også som resultat en mer spretten rumpe.

Tobarnsmora forteller at hun er mest opptatt av å trene slik at hun er i god form, men da hun får spørsmål om hun er opptatt av rumpa si må hun nikke litt på hodet.

– Jeg er vel kanskje det. Nå har jeg hatt en fast og trent rumpe i så mange år at jeg har sluttet å tenke på at dette er noe som jeg må jobbe med. Det er en bonus av det som jeg driver med hver dag. Men så har jeg litt middelhavsaner som gjør at jeg har et godt utgangspunkt, forteller bloggeren.

Se hele intervjuet der God morgen Norge-programlederen Vår Staude prøver på rumpetrusa øverst i videovinduet!

Skjønnhetstyrrani

Kjendiser over hele verden legger ut bilder av sine formfulle rumper og timeglassfigurer i sosiale medier. Heldal synes det er fint at man hyller formene, men mener at presset har blitt før stort.

– Det er jo et skjønnhetstyranni som har tatt helt av. Jeg har ingen problem med at man trener seg til en fin rumpe, men er helt allergisk mot unge jenter som reiser til utlandet og opererer inn implantat.

Heldal vet hvordan der er å være ung og ha et ønske å fikse på utseende.

– Jeg ønsket meg puppene til Samantha Fox, fordi jeg så hva som gutta synes var fint da jeg gikk på ungdomsskolen. Gudskjelov var det ikke så lett tilgang på silikon på Brøttum, fordi man vet jo ikke hva man hadde gjort når man er ung og lett påvirkelig, forteller hun.

For at det å ha stor rumpe er en trend som kommer til å gå over – det er hun klar på. Og glad for.

– Gudskjelov for det. Jeg sitter og venter på en motreaksjon på hele restilane, botox og sminketrenden. Snart vil alle senke skulderne og bli naturlig, forteller redaktøren.

Urealistisk å se ut som Kim Kardashian

Den naturlige størrelsen på rumpa avhenger mye av gener og trening, men både Vasstrand og Heldal mener at det er urealistisk å få en like stor bakende som Kardashian-søstrene uten å måtte ty til kosmetiske inngrep.

IKKE NATURLIG: Ingeborg Heldal tror at sjansen er liten for at Kim Kardashian-West sin store bakende kun kommer fra gener og trening. Skjermdump Instagram: kimkardashian
IKKE NATURLIG: Ingeborg Heldal tror at sjansen er liten for at Kim Kardashian-West sin store bakende kun kommer fra gener og trening. Skjermdump Instagram: kimkardashian

– Rumpene disse jentene har ser jo ikke spesielt naturlig ut – i alle fall disse Kardashian-jentene. Og det tror jeg nok heller ikke at det er. Det man må tenke på er at når man stiller seg i en viss positur med riktig lyssetting så ser det veldig bra ut, men dersom du opererer på deg en rumpe som absolutt ikke passer med det naturlige utgangspunktet ditt så ser jo det ganske rart ut, mener Heldal.

– Ja, det gjør jo det, stemmer Jørgine i.

Flere kjedebutikker har i en stund nå solgt truser som gir deg litt ekstra stor rumpe. Den er vattert, så det ser ut som om man har en fyldigere bakende når bruker den under klær. Selv om Heldal mener at slike produkt underbygger kroppspresset, er det bedre enn å ty til mer permanente løsninger.

– Jeg tenker det var ganske digg å kunne ta av seg de falske neglene og den push-up BH-en da jeg var lei. Dersom man har implantater i rumpa har man begått et kirurgisk inngrep, og da blir det så mye mer omfattende.

Men selv om en slik truse kanskje vil får rumpa til å se hakket større ut, har den noen minussider. For eksempel dersom man skal bli med noen hjem etter en tur på byen.

– Det er lekkert når man tar av seg push-up BH-en, push-up rompa, de falske vippene og hårextentionsene. Da er det liksom ikke så mye igjen. Man blir jo nesten som en våt chihuahua når man våkner dagen etter. Det er da du må gå for humor og personlighet når trusa kommer av, ler Heldal.