Poké bowl er opprinnelig fra Hawaii og lages ofte med rå tunfisk. Jeg velger vakuumert laks type Frøya eller Salma. Skalldyr kan også brukes. Velg det du har tilgang på og det du liker. PS. Smaker best nylaget.

Tilbehør

  • Tilbehøret varierer fra sprøstekt løk, salat, paprika, risnudler til det jeg har valgt i min versjon.
  • Tynne skiver rå løk (la ligge i iskaldt vann ca 10 min før servering blir sprø og litt «mildere») eller velg syltet rødløk (se oppskrift) eller sprøstekt løk eller finhakket vårløk

  • Strimlet salat

  • Mango i terninger

  • Avocado i strimler/terninger eller slangeagurk i strimler

  • Rogn eller wakame (sjøalgesalat)

  • Sesamfrø (lettstekt i panne)

  • Ev. chilimajones, hvitløkmajones eller mer av marinaden

Slik gjør du

Start med å lage tilbehøret og skjær opp fisken i tynne skiver. Ingrediensene deles ofte opp i terninger, jeg velger å dele laksen i tynne skiver og resten i terninger.

Beregn 100 -150 g fisk pr person hvis retten servers til hovedrett, til forrett beregn ca 75 g pr person.

Syltet rødløk. Skjær rødløk i tynne skiver.

Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over løken. Dette kan gjøres god tid i forveien. Holder seg i kjøleskapet i 3-4 uker.

Kok sushi ris etter anvisning på pakken, men uten riseddik og sukker. Eller bruk risnudler.

Marinade til 4 personer

  • 2 dl soyasaus
  • 1/2 dl riseddik
  • ¼ -1 ts sesamolje (mye smak!), smak deg fram
  • 1-2 fedd finhakket hvitløk
  • 1-2 ts finhakket frisk ingefær
  • 1-2 ts finhakket chili
  • Saft og finrevet skall av ½ stor sitron

Rør sammen marinaden og smak til den styrke du liker. Vend fisk/skalldyr i biter i marinaden.

Anretning

Start med å legge” lun” ris eller risnudler bunnen av en bolle, fortsett med fisk og grønnsaker i terninger og laks i skriver (eller terninger). Anrettes / serveres på tallerkener/ i boller og spises med spisepinner eller en gaffel (norsk variant).