Denne retten er mettende og varmer godt på en kald vinterdag. Server med aioli eller kryddersmør og focaccia som du finner oppskrift nedenfor.

Fiskesuppe (bouillabaisse)

Ingredienser:

500-600 g fiskefilet (torsk, steinbit eller det du har til rådighet)

1 nett blåskjell

1 løk

1-2 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

Ca 2-4 dl tørr hvitvin eller eplemost

Safran (kan sløyfes)

2 bokser hermetiske hakkede tomater, eller 6-8 flådde tomater uten kjerner

6-8 dl fiskekraft, skalldyrkraft eller grønnsakkraft

2 gulrøtter

2 pastinakk

1 fennikel

Salt, pepper

Frisk dill eller timian

Ferske reker (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:

Rens og finhakk løk og hvitløk. Ha olje i en gryte og surr løk og hvitløk til den blir blank. Tilsett blåskjell. Legg på lokk og damp i 5-7 min til blåskjellene har åpnet seg. Ta blåskjellene ut av pannen. Dersom du vil ha safran i tilsetter du det nå i kraften fra blåskjellene.

Tilsett tomatpure og la det putre i 3-4 min. Tilsett så vinen/eplemosten og kok det inn til det er halvparten så mye som i begynnelsen. Hell i hermetiske tomater og kraft. La småkoke i ca 10 min.

Rens og skjær gulrøtter, fennikel og pastinakk i tynne strimer. Legg i gryten og la det trekke i 4-5 min.

Del fiskefiletene i biter. Legg i gryten, kok opp og la trekke til fisken er kokt. Dette tar 3-5 min, avhengig av størrelse på bitene. Smak til med dill, salt og pepper. De dampede blåskjellene og reker legges i suppen rett før servering.

Focaccia

Denne oppskriften fyller en langpanne, men den kan halveres til en liten langpanne / ildfast form.

7 dl lunkent vann

½ pakke gjær

1 dl olivenolje + 2 ss til senere

2 ts salt

1 ss honning (kan sløyfes)

Ca 16 dl hvetemel

Sorte oliven (kan sløyfes)

Slik gjør du: Løs gjæren opp i lunkent vann. Dersom du bruker tørrgjær tilsettes denne sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt klissete. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Fordel deigen i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Fordel over oliven. Etterhev under plast i ca 40 min.

«Drypp» litt olivenolje over det ferdighevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt. Stek på nederste rille på 200 grader i 20-30 min. Avkjøl på rist.

Aioli- hvitløksmajones

Husk at alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

2-4 fedd hvitløk

2 eggeplommer

1/4 ts salt, pepper

1 ts sitronsaft eller Dijonsennep

1 ½ dl olivenolje

Ca 1 dl solsikke, raps eller annen nøytral olje

2-3 ss iskaldt vann

Slik gjør du: Finhakk hvitløk og rør den sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Pisk inn oljen i en tynn stråle til aiolien får samme konsistens som majones. Tilsett kaldt vann helt mot slutten. Smak den til med finhakket hvitløk og sitron.