– Han tok hånda si opp under genseren min

Leder for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt har skiftet syn på hva kvinner i partiet har vært utsatt for etter #Metoo-kampanjen, og forteller nå at også hun ble utsatt for seksuell trakassering.

Anniken Huitfeldt har opplevd mektige menn i Arbeiderpartiet på nært hold gjennom 20 år i toppolitikken.

Hun har sett unge jenter forelske seg i eldre menn med makt, og sier at hun som AUF-leder ga beskjed til mennene om at de måtte ligge unna.

– Jeg opplevde ikke at det var en ukultur, men at vi måtte sette veldig klare grenser for hvordan ledere kunne opptre. Veldig mange unge jenter så kanskje opp til eldre mannlige ledere, og jeg var opptatt av at de ikke skulle misbruke den posisjonen de hadde.

Huitfeldt sier at hun har fått mange henvendelser om dette, som leder i Aps kvinnenettverk gjennom ti år og i perioden hun var AUF-leder.

– Vi snakket mye om det, og jeg har korrigert mange mennesker. Og også i dag er det mange som ringer og sier; «jeg var jo veldig forelska i ham, men jeg skjønner nå at siden han var så mye eldre, så var det maktmisbruk», sier Huitfeld til TV 2.

Hun har endret synet på hva unge jenter i partiet egentlig har blitt utsatt for etter #Metoo-kampanjen.

– Det har forandret seg veldig, fordi det er lov nå å si, at selv om jeg synes det var stas da, så ser jeg i ettertid at det var feil. Og det vi tidligere kalte hersketeknikk, det ser vi nå var seksuell trakassering, og det har jeg opplevd selv også.

– Beinhard hersketeknikk

Hun deler nå en av sine «#metoo-historier».

– Jeg har opplevd under en politisk diskusjon, så tok en deltaker hånda si opp under genseren min mens jeg argumenterte. Den gang tenkte jeg at dette var en beinhard hersketeknikk, som jeg må stå opp mot, men i dag vil jeg si at dette var seksuell trakassering, sier Huitfeldt.

Hun forteller at det var en politisk motstander som trakasserte henne under et politisk møte da hun var ungdomspolitiker.

– Han tok armen opp langs ryggen min, og da tenkte jeg at det må du bare stå i mot, så tøff må du være. Men hadde det vært nå, hadde jeg hylt opp; «hva er det du holder på med!» Dengang tenkte man at dette må du tåle, men verden har heldigvis forandret seg.

Lederen for kvinnenettverket vil ikke kommentere varslene mot nestleder Trond Giske, og heller ikke om hun personlig har tatt imot alvorlige varsler om seksuell trakassering.

– Jeg kommenterer ikke hva slags varsler jeg har fått. Alle varslinger blir tatt alvorlig, og jeg tar dem videre til partikontoret.

– Enige om kjøreregler

Huitfeldt sier at hun har vært helt på linje med tidligere partileder Jens Stoltenberg og dagens Ap-leder Jonas Gahr Støre om hvordan varsler-saker skal håndteres.

– Vi har vært veldig enige om hva slags kjøreregler vi skal ha i partiet, og vi er enige nå om å gjøre det enda mer konkret, og sette det ned på papiret, at maktpersoner ikke kan utnytte sin situasjon, og at de selv må sette grenser.

På partiets sentralstyremøte tirsdag la Anniken Huitfeld fram hvordan hun som leder av Aps kvinnebevegelse har håndtert varslinger.

Hun tilbakeviser påstander om at hun forsøkte å hindre at partifeller varslet om seksuell trakassering mot nestleder Trond Giske, gjennom å advare mot å bruke rykter om seksuell trakassering som en del av en maktkamp.

– Det er feil. Det jeg sa på gruppemøtet til Arbeiderpartiet var at vi skal senke terskelen for å si fra om ugrei oppførsel. Så sa anonyme kilder noe annet. Men det er ikke synd på meg. De vi skal verne nå er varslerne, som er i en veldig sårbar situasjon.

Huitfeldt understreker at det må være lov i dag å varsle om hendelser som man tidligere ikke anså som seksuell trakassering.

– Min oppfordring er at folk må si fra, også om ting som skjedde flere år tilbake. For det som ble oppfattet som hersketeknikk og ubehagelig opptreden den gang, det ser vi helt tydelig nå er seksuell trakassering, sier hun.

På spørsmål om hun opplever at hun har full tillit til sin håndtering av varslene etter det siste sentralstyremøtet, svarer hun

– Jeg har fått tillit gjennom landsmøtet. Jeg er opptatt av å ha klare regler når det gjelder seksuell trakassering, og jeg har et godt samarbeid med partiet om dette.