Deigen kan lages morgen eller kveld, den trenger 8-10 timers heving før brødene stekes. Den passer til en gryte på ca. 22 cm i diameter. Dette er en grunnoppskrift - så du kan prøv deg fram ved å tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet, emaljert gryte med lokk. Smør gryten med litt olje i bunnen før den varmes opp, da er du sikker på at brødet ikke fester seg i bunnen.

Ingredienser:

400 g hvetemel eller speltmel

300 grovt hvetemel eller speltmel

1 dl havregryn

1 dl linfrø

1 ts salt

1/3 ts tørrgjær

7 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:

Bland sammen alt det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en smidig, klissete deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett til heving i 8-10 timer på kjøkkenbenken.

Når deigen er ferdig hevet bruker du en bakespatel/slikkepott til å "brette" kanten inn mot midten i bakebollen et par ganger. La brødet heve videre i bakebollen, mens du setter gryten med lokket en i kald stekeovn på nederste rille og varmes opp til 250 grader.

Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Fordel deigen i gryten, legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Senk temperaturen til 230 grader og stek brødet i 45-50 min. Ta av lokket de siste 10 min. Bank på brødet etter steking - du vil høre en hul lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet over på en rist. Det er kanskje fristende å skjære i brødet med en gang, MEN man må la det hvile minst 30 min før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.

Oppskrift rugbrød

En enkel oppskrift på smakfulle rugbrød. Denne utgjør 2 brød.

600 g grovt rugmel

200 g hvetemel

100 g havregryn

11/2 dl solsikkekjerner

1 dl linfrø

1 dl havrekli

2 ts salt

50 g gjær (langtidsheving med lite gjær, se tips)

7 dl vann

2 dl skummet kultur melk (kan erstattes med vann for melkefri)

3 ss rapsolje (gjenre den til baking)

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre (bruker du tørrgjær blander du det sammen med det tørre). Løs opp gjæren i vann, skummet kultur melk og rapsolje. Melkeblandingen skal være ca. 38 grader. Elt deigen i en kjøkkenmaskin ca 10 minutter. Deigen skal ha en klissete konsistens. La den heve i ca. 30 minutter.

Fordel deigen i to smurte brødformer. Dekk til og la brødene heve på et lunt sted i ca en time - gjerne lenger.

Forvarm ovn til 180 grader og stek brødene i ca. 45 minutter.

Ta brødene ut og la dem hvile 5 minutter i formene. Øk temperaturen i stekeovnen til 250 grader. Når brødene har fått hvile noen minutter tar du dem ut av formene og stek de i ca 10 minutter ved 250 grader - til skorpen blir sprø rundt hele brødet. Avkjøl på rist.