I dag har Wenche tatt for seg spørsmål om julematen fra seerne og lager enkel bakst i form av krumkaker og strull.

Se videovinduet øverst for tips om julematen!

Krumkaker

18- 20 stk

Les fremgangmåten, før du begynner å lage røren!

2 egg
sukker
smeltet smør
hvetemel
½ ts kardemomme eller vaniljesukker
1-3 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Begynn med å veie eggene (med skall). Vei så opp samme mengde med sukker, hvetemel og smør.

Smelt smøret, avkjøl.

Visp egg og sukker til eggedosis og vend inn siktet hvetemel og avkjølt smeltet smør med hjelp av en slikkepott. Rør inn 1 ss kaldt vann. (Vannet gjør at krumkakene blir tynne og sprø.)

La røren stå og svelle 30 -40 min. Tilsett ev litt mer kaldt vann hvis røren er blitt for tykk.

Legg en liten spiseskje røre i jernet og stek gylne kaker. Klem jernet lett sammen.

Bruk en liten butt flat kniv til å ta krumkakene ut av jernet.

Form kakene mens de er helt nystekte og varme. Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp.

Avkjøl på rist. Det er viktig at kakene er helt avkjølt før de legges i kakeboks (hvis ikke vil de bli myke).

Oppbevar i tett metallboks.

Krumkaker kan ikke fryses.

Strull

.. nesten som krumkaker, tynne og sprø, men uten egg.

Glutenfrie – erstatt hvetemel med 2 dl potetmel

3 dl seterrømme/ Rørosrømme
¾ - 1 dl sukker
2- 2 1/2 dl hvetemel
ca ½ dl kaldt vann (mulig 1-2 ss kaldt vann ekstra)

Slik gjør du:

Bland sammen rømme og sukker. Sikt inn hvetemel og ev vaniljesukker og rør inn vann.

La røren svelle 20-30 min.

Stek som tynne krumkaker. Rull den nystekte strullen rundt et tynt treskaft med det samme den tas ut av jernet.

Tips: Hvis strullen blir for tykk, tilsett litt kaldt vann.

Avkjøl og oppbevar i tett metallboks.

Egner seg ikke til frysing.