I 2015 kom det en rapport fra SIFO, som slo fast at 53 % av barna i alderen 8 til 11 år var helt eller delvis enige i utsagnet «jeg er veldig opptatt av å ha en sunn og slank kropp».
I 2015 kom det en rapport fra SIFO, som slo fast at 53 % av barna i alderen 8 til 11 år var helt eller delvis enige i utsagnet «jeg er veldig opptatt av å ha en sunn og slank kropp». Foto: Colourbox

Nå trener åtteåringer styrke for å få sixpack

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Over halvparten av norske barn mellom 8 og 11 år ønsker seg en slank og trent kropp. Idealet er smal midje og sixpack.

Vi ønsker oss aktive og sunne barn. Vi kjører til treninger, står på sidelinjen og heier. Men for barna selv er det ikke sikkert at det handler om å lykkes i konkurransen og ha det gøy med venner, slik vi tror.

De kan være drevet av drømmen om sixpack og en definert, trent modellkropp.

På hvilket tidspunkt skal foreldre skjønne at barnet er blitt mer opptatt av fettprosent og synlige muskler enn å ha det gøy?

Opptatt av utseendet

I 2015 kom det en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, som slo fast at 53 % av barna i alderen 8 til 11 år var helt eller delvis enige i utsagnet «jeg er veldig opptatt av å ha en sunn og slank kropp». Tallet er høyere i aldersgruppen fra 12 til 15 år. Norske barn er rett og slett blitt veldig opptatt av å se bra ut.

Forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) Annechen Bahr Bugge har sett at idealene som preger hele samfunnet i stadig større grad har blitt en del av barn og unges forståelse. Og barna har ikke bare begynt å trene ekstra for å få kroppen de vil ha. De er også blitt mer opptatt av hva de spiser.

– Unge og barn er mer motivert av utseendet enn eldre når det gjelder det å spise sunt, sier Bahr til Helsekontrollen.

Sixpack-press

Fastlege Kaveh Rashidi ser at alderen til barna som nå kjenner på et sterkt kroppspress har blitt lavere de siste årene. Han slår fast at mange barn opplever et sterkt sixpack-press. Det bekymrer han, for barn er hverken for store eller for små, og så lenge de har en helt ålreit livsstil så pleier det å gå helt fint. Sixpack er i alle fall ikke noe barn bør strebe etter, mener Rashidi.

– De greiene der har ingen ting å gjøre med en god helse. Du har ikke bedre helse fordi du har en sixpack eller fordi du er slank.

Se etter faresignalene

Men hva er det foreldre skal se etter, hvis de vil få avklart om barna har begynt å få et usunt forhold til kropp og trening? Rashidi mener det bør ringe en bjelle når det blir for mange regler i hverdagen og målbare ting med kroppen som barna blir opptatt av å oppnå. SIFO-forsker Bugge ber foreldre følge litt med på hva barna er opptatt av å spise.

– Når listen med «nei-mat» er blitt veldig lang er det grunn til å sette spørsmålstegn ved spisevanene.

Bra med fysisk aktivitet

Professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøyskole, Truls Raastad, minner om at det er bra for alle, også barn, å trene kroppen for å ha en god helse. De synes ofte at det er gøy å trene styrke.

– Barn trenger å belaste kroppen for å utvikles. Om det er med lek eller treningsstudio kan diskuteres.

Professor Raastad minner om at barnas aktivitet må være lystbetont og at det uansett er bra med litt mosjon hver dag. Dersom sixpacken kommer fordi man har trent og vært i aktivitet over lengre tid uten å ha sixpacken som noe mål i seg selv så er det kanskje helt greit.

– Men hvis målet ditt har vært sixpacken så sier det noe om at kroppssynet ditt er et sted det ikke bør være.