Pinnekjøtt servert med stappe av rotgrønnsaker.

Beregn ca 350 g pinnekjøtt pr person.

Pinnekjøttet vannes ut i 10-12 timer.

Legg utvannet pinnekjøtt i en kasserolle, fyll på vann (evt. blandet med litt øl, se tips) til det så vidt dekker pinnekjøttet, kok opp og la trekke, ikke «fosskoke"! Trekketid på 3-4 timer til kjøttet er mørt og saftig og løsner fra benet.

Pinnekjøttet kan legges under grillen før servering, slik at det blir knasende sprøtt.

Noen liker å servere en smakfull grov lammepølse/Vossakorv ved siden av pinnekjøttet. Pølsene kan trekkes sammen med pinnekjøttet de siste 10-15 min.

Stappe av rotgrønnsaker

Til ca 6 personer

1 stor kålrot
3-4 skiver sellerirot
5-6 gulrøtter
evt. 2 poteter
vann, salt
muskat
2-3 ss smør eller ca 2 dl fløte
fett/kraft fra pinnekjøttet

Slik gjør du:

Skrell og del grønnsakene i biter. Kok godt møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet. Mos grovt opp de kokte grønnsakene. Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og evt. litt revet muskatnøtt.

Tradisjonelt dampes pinnekjøtt på bjørkepinner og litt vann, men jeg har også fått pinnekjøtt dampet på poteter og øl.

Skrell poteter, mandelpoteter eller mer kokefaste poteter (les på pakkene med poteter). Legg 4-7 poteter i bunnen av en kasserolle (i stedet for pinner eller rist), legg over utvannet pinnekjøtt og fyll på med øl. Juleøl eller lyst øl, men ikke velg tungt/ fyldig øl. Eller like deler øl og vann. Viktig å bevare smaken av pinnekjøttet. Dampes i 3-4 timer til kjøttet er mørt. Pass på at det koker tørt, fyll på med mer væske.

Du kan også koke poteter på vanlig måte i tillegg og server ved siden av potetene pinnekjøttet ble dampet på. Potetene, pinnekjøttet er dampet på får smak av fettet fra pinnekjøttet og ølet. Pinnekjøtt får en ekstra smak av ølet det er dampet over. Server med rotmosen.