ENGASJERT: Leonardo DiCaprio har de siste årene engasjert seg stort i dyre- og naturvern. Nå er det den norske ulven han ønsker å bevare.
ENGASJERT: Leonardo DiCaprio har de siste årene engasjert seg stort i dyre- og naturvern. Nå er det den norske ulven han ønsker å bevare. Foto: Scanpix

Leonardo DiCaprio (43) kaster seg inn i den norske ulvedebatten

Hollywood-stjerne Leonardo DiCaprio (43) går ut mot skyting av norsk ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«The Wolf Of Wall Street»- skuespiller Leonardo DiCaprio (43) har engasjert seg i den norske ulvedebatten.

Det er i et innlegg på Instagram-siden «Leonardo DiCaprio Foundation» at Hollywood-stjernen nå ber om hjelp til å redde den norske ulven.

Instagram-siden er viet til dyre- og naturvern, som DiCaprio de siste årene har engasjert seg seg i.

«Hjelp med å redde Norges ulver. Norske myndigheter har avgjort at totalt 50 utrydningstruede ulver kan bli avlivet denne vinteren. Dette tilsvarer 90 prosent av ulvene som permanent oppholder seg i Norge. Frem til nå har seks ulver blitt skutt. @wwfnorge går rettens vei for å redde ulvene», er noe av det han skriver.

WWF: – Utrolig stas

WWF Norge legger ikke skjul på at det er stort at DiCaprio, som er kjent fra filmer som «Titanic», «The Beach», «The Aviator» og «The Revenant» engasjerer seg i den norske ulvedebatten.

– Det er utrolig bra! At Leonardo di Caprio og andre engasjerer seg er viktig fordi det viser at spørsmålet om skyting av ulv i Norge ikke engasjerer bare nordmenn, sier presseansvarlig i WWF, Heidi Katrine Bang til TV 2.

Rovviltnemndene har avgjort at totalt 50 ulver kan skytes denne vinteren, og dette tilsvarer 90 prosent av de såkalte «helnorske» ulvene.

26 av disse ulvene bor utenfor den såkalte ulvesonen, som er et avgrenset forvaltningsområde der det skal være ynglende ulv i Norge.

WWF mener jaktener i strid med både Grunnloven, Bernkonvensjonen og naturmangfoldsloven, og har derfor gått til søksmål mot staten.

– Lovstridig jakt

WWF krever at norsk ulveforvaltning tar hensyn til internasjonale lover og forpliktelser, samt en midlertidig forføyning som stanser årets jakt umiddelbart.

– Vi kan ikke lenger sitte og se på at myndighetene tillater en lovstridig jakt på vårt mest truede rovdyr. Vi har derfor nå sendt en stevning til Oslo tingrett. Å saksøke staten er et alvorlig skritt å ta, som også kan bli økonomisk risikabelt for oss, men årets jakt er allerede i gang og vi kan ikke vente til enda flere ulver blir skutt og drept, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde i WWF.

Utenfor ulvesonen er det disse områdene som har fått fellingstillatelse:

• Region 4 og 5 (Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark): Vedtak om lisensfelling av inntil 12 ulv, slik viltnemndene ba om.

• Region 3 (Oppland): Inntil 7 ulv

• Region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal): inntil 2 ulv

• Region 1 (Vest-Norge) var det allerede fattet vedtak om tidligere: inntil 3 ulv

• Region 2 (Sør-Norge): inntil 2 ulv