BILENTUSIAST: Marte Spurkland møter Eirik (10) som er lidenskapelig opptatt av biler, og derfor entrer en drømmeverden når han får gå online i bilspillet Forza Horizon.
BILENTUSIAST: Marte Spurkland møter Eirik (10) som er lidenskapelig opptatt av biler, og derfor entrer en drømmeverden når han får gå online i bilspillet Forza Horizon. Foto: Johann Gustavsson

Hjerneforsker advarer mot Xbox-spill: – Dette gjør barn spillavhengige

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Mener spillprodusenter spiller kynisk og bevisst på hjernens evne til å bli hekta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en landsomfattende Gallup-undersøkelse uført for «Helsekontrollen» svarte 54% av foreldre at de synes det er vanskelig å begrense barnas skjermtid.

Én av de som har fått erfare dette er trebarnsmor Yvonne Sergeev.

– Jeg er en fortvilet trebarnsmor som har funnet ut at et spill sønnen min på 10 spiller på Xbox har altfor stor makt over sønnen vår. Jeg tipper at det også er en del andre foreldre som ikke har kontroll. Dette gjør barna våre spilleavhengige, skrev Yvonne i en epost til «Helsekontrollen».

Krever tilstedeværelse

Spillet hun viser til heter «Forza Horizon 3» og er utgitt av Microsoft. Hver fredag til søndag krever spillet tilstedeværelse i en såkalt «Forzaton» som er en tredagers maratonøkt av spillet. Her konkurrerer venner mot hverandre på direkten, og det er i dette tidsrommet at man kan tjene fordeler og stige i rank.

– Sønnen vår blir helt fra seg når han har vært bortreist i helgen og ikke har fått muligheten til å få godene som kompisene har fått, da tiden er ute. Dette gjør at ungene blir stresset over at de må være pålogget når spillet krever det. Som foreldre er dette skremmende å se, sier Yvonne til «Helsekontrollen».

Ødelegger for gruppa

Amalie Reisvaag er under navnet «Proxyfox» blitt en gaming-stjerne, og lever nå av dette i Berlin. Til «Helsekontrollen» forklarer Amalie hvorfor det å spille online oppleves som viktig for spillerne.

GAMING-STJERNE: Stavanger-jenta Amalie Reisvaag er blitt en stjerne innen spillmiljøet, og forklarer hvorfor online-tid oppleves som viktig.
GAMING-STJERNE: Stavanger-jenta Amalie Reisvaag er blitt en stjerne innen spillmiljøet, og forklarer hvorfor online-tid oppleves som viktig.

– De fleste spill går ikke å sette på pause. Hvis du drar midt i et spill så blir det det samme som å dra midt i en fotballkamp. Du ødelegger for hele laget ditt fordi de må spille med en mindre. I tillegg risikerer du å bli permanent utestengt fra spillet, sier Amalie.

Lav aldersgrense

«Forza Horizon 3» har den internasjonale aldersmerkingen PEGI 3 år, og omtales som harmløst. Dette er fordi spillet ikke inneholder vold, seksuelt innhold eller upassende oppførsel. Ifølge Medietilsynet tas ikke tidsbruk og presset om å delta med i betraktning ved aldersmerking.

– Jeg synes aldergrensen på dette spillet burde økes til 13 år, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, som reagerer over at barna får et sosialt press på ikke å ødelegge for gruppa.

REAGERER: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen har jobbet med barn som har fått sterk avhengighet til spill.
REAGERER: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen har jobbet med barn som har fått sterk avhengighet til spill.

Depresjon

Barnepsykologen har sett hvordan barn blir avhengige av å spille, og i noen tilfeller kan isolere seg på rommet med spillet og miste kontakten med omverdenen.

– I verste fall vil de kutte vekk alt som de oppfatter som kjedeligere enn spillet, og vil isolere seg mer og mer på rommet sitt. Nå har vi også studier som viser at man trenger å være fysisk sammen med andre for å utvikle seg godt psykisk, og at barn må møte jevnaldrende for å kunne hindre depresjon i å komme snikende.

Under online-spillingen blir barna eksponert for reklame i form av nye luksusbiler som de kan få prøvekjøre og betale ekte penger for. Alt foregår i et forlokkende og naturtro landskap der du ifølge spillomtalen kan «bli festivalleder og ansette og sparke dine venner».

Som dop

Biliogiprofessor Dag O. Hessen mener at måten spillet er bygget opp på trigger hjernens belønningssystem og at det dermed kan føre til avhengighet.

– Vi er opplært til å trigges av spesielle ting, og dataspill er rett og slett generert for å få oss til å trigge og for å bli hekta. Spillene skaper en form for avhengighet som er lik den avhengigheten man får ved syntetiske rusmidler ved at den stimulerer dopaminproduksjonen, sier Hessen til «Helsekontrollen».

Dag O. Hessen mener spill kan få varige konsekvenser for de som bruker for mye tid på å spille.

ENDRER HJERNEN: Bilologiprofessor Dag O. Hessen møter Helsekontrollen-programleder for å snakke om hvordan hjernen kan påvirkes av heftig spilling.
ENDRER HJERNEN: Bilologiprofessor Dag O. Hessen møter Helsekontrollen-programleder for å snakke om hvordan hjernen kan påvirkes av heftig spilling.

– Det er vist at man kan påvise endringer i hjernestrukturen ved heftig spill, sier professoren, og mener spillutviklerne bør ta ansvar:

– Dette er ikke like kynisk som narkolangere, men prinsippet er litt av det samme, at de vil tjene penger. Spillutviklerne bør være bevisst på hva de gjør.

Ber foreldre ta ansvaret

Microsoft har ikke ønsket å stille til intervju for å svare på kritikken mot «Forza Horizon 3», men kommunikasjonssjef i Xbox Norden Petra Tell gir følgende uttalelse i en epost til «Helsekontrollen».

– Tidligere i år la vi til funksjonen «Skjermtid» som gir foreldrene enda flere valg ved å la dem sette tidsgrenser på nettet for hvert barn. Vi oppfordrer foreldre til å bruke disse avanserte foreldrekontrollinnstillingene, snakke med ungene om deres online-aktiviteter, overvåke etter behov og sette klare regler.

Se reportasjen i Helsekontrollen på TV 2 torsdag kl 20.