PÅ FARMEN: Geir Magne Haukås (46) er en fremtredende figur på årets sesong av Farmen. Nå forteller han om bakgrunnen, og alt som endret seg i livet hans for ti år siden.
PÅ FARMEN: Geir Magne Haukås (46) er en fremtredende figur på årets sesong av Farmen. Nå forteller han om bakgrunnen, og alt som endret seg i livet hans for ti år siden. Foto: Alex Iversen / TV 2

Farmen-Geirs mørke fortid: – Jeg fikk beskjed om at jeg kom til å dø

Geir Magne Haukås (46) var på vei ned stupet. Så endret alt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt Geir Magne Haukås (46) de siste dagene, etter at han har blitt en velkjent figur i årets sesong av Farmen.

Geir har gått hardt ut med sin personlige tro og filosofi på gården, og han leser gjerne i Bibelen for de andre deltakerne.

På den måten har han ertet på seg mange av både de andre deltakerne og seerne der hjemme, og i kommentarfeltene blir han kalt for alt fra «dobbeltmoralsk surpomp» til «kristenfanatiker».

Satte kurs ned stupet

Det mange ikke kjenner til om Geir, er imidlertid den mørke bakgrunnen hans, som for ti år siden dannet grunnlaget for troen som preger han i dag.

Allerede i ung alder mistet han nemlig hele sin nære familie. Broren døde i en alder av 29 år, moren døde i en alder av 50 og faren døde i en alder av 64. Alle døde av hjertefeil – noe Geir også er disponibel for.

De døde med noen få års mellomrom fra Geir var 23 år gammel. Livet ble tungt for Geir, og han sluttet å tenke på seg selv.

– Det ble for tungt å håndtere. Det gjorde noe med meg å miste alle mine nærmeste. Jeg raste inn i et arbeidsliv der jeg jobbet både dag og kveld. Jeg prioriterte bare karriere, satt stille hele tiden og fikk en ubalanse i livet. Jeg spiste på meg 25 kilo og drakk veldig mye alkohol, forteller Geir til TV 2.

– Jeg begynte å skylde på alt og alle for at livet mitt ikke gikk dit jeg ville. Om det så var trafikken, været, skattene, regjeringen eller at jeg ikke var høy nok.

DE SOM DØDE FOR TIDLIG: Geir sammen med storebror, mor og far på bilder fra barndommen. Geir er den lille karen i rosa skjorte, mens storebror Jan Inge har hvit og blå skjorte. Foto: Privat.
DE SOM DØDE FOR TIDLIG: Geir sammen med storebror, mor og far på bilder fra barndommen. Geir er den lille karen i rosa skjorte, mens storebror Jan Inge har hvit og blå skjorte. Foto: Privat.

– Geir, du kommer til å dø

FOR TI ÅR SIDEN: Geir Magne Haukås la på seg 25 kilo for mye. For ti år siden endret han livet fullstendig. Foto: Privat.
FOR TI ÅR SIDEN: Geir Magne Haukås la på seg 25 kilo for mye. For ti år siden endret han livet fullstendig. Foto: Privat.

Men en dag sa det stopp. Vendepunktet kom da Geir fikk de harde ordene fra legen sin: Geir, du kommer til å dø.

– Jeg var på vei utenfor stupet. Legen sa det helt klart og tydelig: Jeg kom til å bli tilbakelevert til skaperverket. Jeg sto i fare for å dø av det samme som de andre i min nære familie.

Geir fikk med seg en mengde tabletter hjem. Han hadde høyt blodtrykk og høyt kolesterol, og fikk beskjed om at han antagelig måtte gå på medisinene resten av livet.

Men da tok Geir grep. Han begynte å lete etter ny mening i livet, med god hjelp fra kona Bente. Han måtte komme i god fysisk form, og begynte å sykle. Han sluttet å spise og drikke mer enn nødvendig, og så resultater.

Samtidig begynte han å lete etter hvordan han skulle bli lykkelig, og hvordan han skulle stable sammen livet på nytt.

Han søkte til store filosofer, og fant trøst og mening i verk av Sokrates, Aristoteles, Baruch de Spinoza og Bibelen.

Laget sin egen filosofi

Han laget sin egen filosofi som han startet å leve etter. Han søkte også tilbake til barndomstroen, som farmoren lærte han opp i.

– Farmor ble hele 99 år gammel. Da hun rundet 90, begynte hun å se dårlig. Men det var veldig viktig for henne å gå til nattverd, så jeg ble ofte med henne og hjalp henne med det. Selv om jeg ikke var så troende da, merket jeg at jeg satte pris på det. Min farmor sa alltid: «Geir, du må aldri slutte å tro».

For bare litt over ett år siden fikk Bente og Geir den lille gutten Othelian Vincent. Fra før av har de fire barn på 18 til 25 år.

– Han var en gave som ble levert til oss. De fineste ting skjer med deg når du er villig til å endre på ting i livet ditt. Den øyeblikket han ble født, er det største jeg har opplevd i hele mitt liv.

Søndag kveld skal Geir ut i tvekamp. Se hvordan det går kl. 21.45 på TV 2.