Psykolog: – På dette tidspunktet bør du slå opp

De fleste vurderer å slå opp med partneren sin en eller flere ganger i livet. Men hvordan kan man være sikker på at man tar riktig beslutning?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et forhold opplever man oppturer og nedturer, og noen perioder er tøffere enn andre.

Tanken på å slå opp kan dukke opp i hodet, men når vet man at et forhold virkelig er dødt? Og hvordan skal man slå opp med partneren sin?

Noen holdepunkt

Psykolog Gry Arvnes forteller at det ikke er noe enkelt svar på disse spørsmålene.

Ingen situasjon er lik, og det finnes mange typer forhold. Både med tanke på grad av forpliktelse, alder og barn. Men det er noen holdepunkt man kan se på.

– Det er alltid perioder i et forhold der det går ganske dårlig og man strever. Men man må se på parforholdets grunnleggende funksjon. Partneren skal være en trygg havn man kan gå til i nødens stund. Så må man få hjelp til å bekrefte seg selv, og bli tålt for den man er, forklarer Arvnes.

Dersom man føler at disse elementære tingene mangler i forholdet, kan man begynne å tenke på å forlate partneren sin.

– Hvor lenge man skal tenke på det er individuelt, men man kan si det slik at dersom man sakte dør innvendig er det en god indikator på at at forholdet er over, sier Arvnes.

Psykologen anbefaler ikke par å holde sammen for barnas skyld. Det kan være veldig belastende for flere enn en selv.

– Om man presser seg selv til å bli, risikerer man å gjøre det enda vanskeligere for barna, partneren og alle andre involverte.

Av og på forhold

Noen ganger havner man i et såkalt av-og-på-forhold. Man har slått opp, men så greier en ikke helt å gi slipp. Man blir sammen igjen, bare for å slå opp enda en gang. Det er ikke nødvendigvis så lurt i lengden, mener Arvnes.

– I et parforhold danner man et emosjonelt bånd. Dersom man skal ha et av-og-på-forhold betyr det at dette båndet som dannes rives litt løs hver gang, for så å kobles på igjen. Det er en stressende opplevelse for oss mennesker. Vi trenger forutsigbarhet og stabilitet, forklarer hun.

Dersom man vurderer å gå ut av et forhold, kan det å ta en pause bekrefte eller avkrefte om det er riktig avgjørelse. For noen kan dette være en god idé.

– Det er først når man forlater partneren at man blir klar over hva man hadde. For noen kan det være en et brekkpunkt der man skjønner at man ikke burde avsluttet forholdet.

Men for andre kan en pause være bekreftelsen man trenger på at forholdet er dødt.

– Om man tar et lettelsens sukk og kjenner at nå kan man begynne å puste, har du nok fattet riktig beslutning, sier hun.

Hvordan slå opp

Men dersom man først har bestemt seg for å bryte forholdet gjenstår kanskje det vanskeligste – nemlig å slå opp med kjæresten. Også her har psykologen noen råd.

– Verdighet er nøkkelordet her. Om det er noen andre involvert bør man prøve å unngå å trekke denne tredjepersonen inn i starten. Gjør det ryddig.

Arvnes mener også at man bør dele tankene sine med partneren tidligest mulig.

– Ta med partneren i prosessen slik at det ikke kommer som lyn fra klar himmel. Om man plutselig forsvinner og etterlatter partneren sin til å finne alle svarene selv, er en veldig vond situasjon for dem å være i. Det kan ta lang tid å komme seg ut av den smerten, forklarer psykologen.