Den dramatiske hendelsen skjedde under opptakene til sesong to av den TV 2 Zebra-sendte serien «Gatebil», som har premiere tirsdag kveld.

Et av tv-teamene hadde stilt seg opp ved enden av den lange strekningen på Rudskogen for å filme en spesifikk bil som kjørte på banen. Plutselig blir denne bilen truffet av en annen bil – rett foran tv-teamet.

Bare en utrolig reaksjon fra fotografen gjorde at han ikke ble truffet av bilen som kom flyvende i over 200 km/t.

Bilen passerte mindre enn en meter fra oss, uten at jeg rakk å reagere. Jeg hørte bare et vindsus før bilen landet på taket 40-50 meter lenger bort på banen, forteller regissør Kaare Skard.

Ingen av bilførerne ble alvorlig skadet i kollisjonen.

– Top Gear møter Vårt lille land

Serien fra bilsportmiljøet tar utgangspunkt i gode historier, blandet med en heftig produksjon. Det er ingen hemmelighet at formen og estetikken fra BBC-suksessen Top Gear har vært til stor inspirasjon.

Skard jobbet tidligere som reporter i TV 2-programmet Vårt lille land, og ønsket også å ta med seg denne måten å fortelle historier på videre.

– Verre var det å få opp det tekniske nivået som produsent Fredrik Rolfsen ønsket, ettersom Top Gear har et av tv-verdens høyeste budsjetter, sier Skard.

FILMTEAMET: TV 2s filmteam Kaare Skard og Alexander Sletten. Bildet er tatt minutter før ulykken på Rudskogbanen.
FILMTEAMET: TV 2s filmteam Kaare Skard og Alexander Sletten. Bildet er tatt minutter før ulykken på Rudskogbanen.

En del av løsningen ble å bruke mange GoPro-kameraer som er montert rundt om på bilene. Samtidig bruker de drone-fotografer som har filmet mye billøp.

– Vi har eksperimentert mye med lavtflyging og at vi flyr gjennom røykskyene som bilene etterlater seg for å få bilder ingen har sett før, forteller Skard.

Produksjonen har også samarbeidet med det norske Moviebird, som regnes for å være et av Europas beste selskaper som driver med banefilming.

Prisvinnende

I fjor vant «Gatebil» prisen for beste dokumentarserie under London Motor Film Festival.

– Juryen mente vi hadde lykkes med å fortelle gode historier om mennesker, som seerne blir kjent med og heier på. Det er fort gjort at slike programmer blir veldig fokusert på flotte bilder av biler og bilkjøring, og lite om menneskene bak rattet, og det var vi veldig bevisste på å unngå. Gatebil handler primært om kameratskapet og lidenskapen blant de som satser seriøst på dette, og det trenger man ikke være spesielt bilinteressert for å finne underholdende. Jeg tror det er en viktig grunn til seriens suksess utenfor bilsportpublikummet, forteller produsent Frederik Rolfsen til Gatebil.no.

Den nye sesongen har premiere på TV 2 Zebra tirsdag kl. 21.30.