Tid for hjem:

– Takk for at dere ikke lot pappa pusse opp

Sønnen i huset var mer enn fornøyd med oppussingen. Les Kjerstis prosjektblogg og se før- og etterbildene fra familiens jungelstue.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er blitt akkurat slik vi ville ha det sier Therese som fikk stuen sin totalforvandlet. Friskt uten at det er crazy, noe som skiller seg ut samtidig som det er klassisk og rolig.

Takk for at det finnes folk som synes at stuen gjerne kan være litt mer spennende enn hvite vegger og tak med den tradisjonelle vinkelsofaen.

UTGANGSPUNKTET: Familien hadde pusset opp selv, men var ikke særlig fornøyd. Foto: Pandora Film
UTGANGSPUNKTET: Familien hadde pusset opp selv, men var ikke særlig fornøyd. Foto: Pandora Film

Stuen var helt grei den, men huseierne trivdes ikke så godt som de hadde sett for seg da de selv pusset opp for en tid tilbake. De hadde fjernet en stor peisløsning som hadde fungert som er romdeler, og deretter malt alt hvitt. Nå vil de gjerne ha inn litt farger og få rommet til å fungere med flere soner.

Grønt og Gull

Morten fra designfirmaet «Morten og Jonas» ser store muligheter i rommet. Her er det god plass, det kan lages flere rom i rommet, og det kan brukes ulike materialer på veggene uten at det blir kaotisk.

GULL OG GRØNNE SKOGER: Sammensetningen av grønt og gull gjør seg virkelig! Foto: Pandora Film
GULL OG GRØNNE SKOGER: Sammensetningen av grønt og gull gjør seg virkelig! Foto: Pandora Film

Fargepaletten er grønt og gull, sammen med naturlig treverk. Et hyllesystem i vinkel skal danne en romdeler. For å få litt høyde på den uten at den blir for massiv, vil han lage en grønn hage av potteplanter på toppen.

Grønn peis

Se før- og etterbildene av stua:

FØR: Familien var ikke fornøyd med sitt eget oppussingsarbeid. Foto: Pandora Film
ETTER: Rommet fikk en helt egen identitet etter oppussingen. Foto: Pandora Film
FØR: Slik så stuens peis- og sofakrok ut før oppussingen. Foto: Pandora Film
ETTER: Det nye utseendet er definitivt ikke for pyser! Foto: Pandora Film
ROM MED RO: Til tross for mange mønstre, er det likevel en harmonisk ro over rommet. Foto: Pandora Film
LITT HAGE I STUA: Den nye romdeleren er fylt med grønne vekster. Foto: Pandora Film
OPPBEVARING MÅ TIL: Både romdeleren og skapet ved spisebordet har skyvedører. Foto: Pandora Film
UTKIKKSPOST: På baksiden kan man ha både puffer og stoler og skue utover nabolaget. Foto: Pandora Film
GRØNNE VEKSTER: Vakkert med potteplanter i messingkarene. Foto: Pandora Film
SPISEOMRÅDE: I andre enden av rommet finner vi spisestuen. Foto: Pandora Film
ARBEIDSBORD: Spisebordet har oppbevaring i midten og fungerer fint som arbeidsbord. Foto: Pandora Film
BILLEDVEGG: I tillegg til skapet med skyvedører og romdeleren, finnes det også fiffige hyller for bilder på veggen ved spisebordet. Foto: Pandora film
^

Designer Morten mener en innebygget peisløsning vil passe bedre i det nye rommet enn den frittstående de hadde fra før. Bygger vi en inn, får vi også en mulighet til å dekorere den med de vakreste grønne marmorfliser. Sekskantede marmorfliser må vite!

MARMORERT PEIS: Den nye, innebygde peisen blir delikat dekorert med grønne marmorfliser. Foto: Pandora Film
MARMORERT PEIS: Den nye, innebygde peisen blir delikat dekorert med grønne marmorfliser. Foto: Pandora Film

De kommer på nett så man kan lime opp et flak om gangen, men OBS – om du tenker på å gjøre noe lignende – ha en løsning for hvordan komme deg rundt et hjørne! Vi diskuterte mye, prøvde ulike løsninger, men endte til slutt med hjørnelister i messing. Men det tok tid. Flinke Einar!

PRODUKTLISTE: Få en oversikt over alle produktene Tid for hjem brukte på prosjektet her!

Smart med finerplater

Det å kle en del av veggene med plater der overflaten er finert ask, viser seg å være en veldig grei løsning. Det gir en fin naturlig overflate og er også ganske overkommelig å sette opp. Dersom du har en vegg fra før der det er godt feste for spiker eller skruer, kan du skru platene rett på veggen.

FIN, FINERE, FINÉR: Askefinerte plater på veggene er undervurdert. Her har Tid for hjem også lagd noen praktiske hyller. Foto: Pandora Film
FIN, FINERE, FINÉR: Askefinerte plater på veggene er undervurdert. Her har Tid for hjem også lagd noen praktiske hyller. Foto: Pandora Film

I dette tilfellet monterer vi lister av ask på alle plateskjøtene, dermed blir det ingen synlige sprekker eller skruehull fra innfestingen av platene. Smart og fint! Både plater og lister blir så lakket med en matt lakk.

Tapet av skyer og gullvegg

Disse to veggene blir først platet med «smartpanel»-plater, deretter flikksparklet der det trengtes.

Tapetveggen ble grunnet med heftgrunn og så tapetsert med en tapet der de ulike tapethøydene til slutt danner en slags billedvegg. Da jeg spurte Therese om hun syntes om den litt rare tapeten svarer hun følgende:

– Den er overhode ikke rar! Den er skikkelig kul. Den skaper liv og nysgjerrighet!

Gullveggen ble først malt med grønnfargen «Balanse». Deretter brukte vi brede koster og og la på effektmaling i gull.

LIVLIGE VEGGER: To ulike metoder med fantastisk resultat. Foto: Pandora Film
LIVLIGE VEGGER: To ulike metoder med fantastisk resultat. Foto: Pandora Film
PALMEMØNSTER: Stoler med sprekt palmedesign. Foto: Pandora Film
PALMEMØNSTER: Stoler med sprekt palmedesign. Foto: Pandora Film

Blomsterbed i stuen?

Det er jo ikke hverdagskost med en stor romdeler bestående av hyller med skyvedører, og med store plantekasser i messing på toppen. Men det ble jo så fint!

Hyllemodulene hadde Halvor laget på verkstedet sitt, i samme askefinerte materiale som det vi hadde på veggene. Messingkarene fikk vi laget hos blikkenslager. Og plantene var designer Morten selv ute og handlet. En skikkelig jungel.

JUNGEL: Et blomsterbed og noen spesialsydde puffer danner romdeleren i stua. Det blir nesten et eget lite rom. Foto: Pandora Film
JUNGEL: Et blomsterbed og noen spesialsydde puffer danner romdeleren i stua. Det blir nesten et eget lite rom. Foto: Pandora Film
MØNSTER: Slik ble det spesialsydde mønsteret på toppen av puffene. Matcher peismarmoren! Foto: Pandora Film
MØNSTER: Slik ble det spesialsydde mønsteret på toppen av puffene. Matcher peismarmoren! Foto: Pandora Film

I kroken som ble dannet mot vinduet er der nå et eget lite rom. Vi laget store ovale puffer som vi plasserte der. De ble laget av bøybare trefiberplater og deretter kledd med grønt fløyelsstoff.

CYMBALLAMPER: Lampene over spisebordet er laget av cymbaler. Stilig! Foto: Pandora Film
CYMBALLAMPER: Lampene over spisebordet er laget av cymbaler. Stilig! Foto: Pandora Film

Mønsteret på toppen sydde jeg ved å først nåle sammen fløyelsstoffet og et bakstoff, deretter tegnet jeg opp sekskantene og sydde sømmer rundt disse. Klippet så små hull i bakstoffet og stappet putefyll inni. Til slutt ble hullene sydd igjen.

Lamper av musikkinstrumenter

Skal det være messing så finnes jo cymbaler! Dermed får spisestuen en original vri på belysningen ved å lage en gruppe hengelamper av rett og slett trommesettingredienser. Fristende å lage lyd av, ja, men også artig som lamper. Fint med noe som skinner i taket, og som passer så godt sammen med møbelene.

Møblering

Halvor har laget det lekreste bordet i ask. Med et stort hull i modten. Vi lager en pose av lerretsstoff som blir montert under hullet, dermed kan dette fungere som oppbevaring. For at bordet også skal fungere fint som vanlig bord får vi spesiallaget "lokk" i messingplate.

Rundt bordet kommer lekre spisestuestiler i varm brunrød farge med messingben. Knallfint! Spesielt mot det lyse gulvet vi har lagt.

TO SONER: Stuen rommer både spisestue og sofastue. Foto: Pandora Film
TO SONER: Stuen rommer både spisestue og sofastue. Foto: Pandora Film

I stuen har Morten valgt en grønn modulsofa som han frekt plasserer som en skikkelig lang sofa langs endeveggen. Modulen som ikke har rygg plasserer han ca i midten. Salongbordet har vi laget selv, Gunnar har sveiset understell og Morten har fliselagt platen som blir montert på toppen.

For å få bordet til å henge sammen med resten blir metallet sprayet med gullfarge.

Til slutt, prikken over i-en, lenestoler med palmemønster og messingben. Stolene tilhører samme serie som spisestuestolene, men altså trukket i palmemønstret stoff. Men det anser vi oppdraget som utført: En mer spennende stue.

Dette er familien minst fornøyd med

Når jeg spør Therese om det, ler hun og svarer at det er at Erlend sa de ikke trengte TV i rommet.

Det viste det seg at de gjerne ville ha likevel. Så nå har de montert tv på gullveggen, og det fungerer fint. Videre har de flyttet den sofamodulen som ikke hadde rygg til ytterste plass mot vinduet. Nå fungerer sofaen flott.

Dette er de fornøyd med

Kroken foran romdeleren er blitt et topp sted. Veldig populær hos barna. Her lekes det masse, blant annet lekes det butikk. Men det er også blitt et stille sted for de voksne.

Å leve med så mange planter er også flott selv om det var litt nytt for dem. Noen utfordringer angående stell i starten, men nå er noen av plantene byttet ut med de av dem som trivdes best, og babanplanten har vokst nesten i taket!

Den lange sofaen blir også satt pris på.

– Vi har alltid tenkt vinkelsofa for å kunne skape en gruppe rundt et bord, men med den lange sofaen kan man faktisk lage flere soner eller grupper alt ettersom hvor man setter seg. Ved hjelp av de mobile stolene og puffene er det lett å lage sosial gruppefølelse, sier Therese og legger til:

– Palmestolene synes vi er skikkelig spreke, og spisestuestolene er fantastiske å sitte i. Mønsteret på peisflisene kommer vi å dukke opp flere steder. Vi planlegger nå noe lignende på kjøkkenveggen.

Therese er i det hele svært fornøyd og legger til at det har vært interessant å oppdage at designet har skapt ulik stemning i de ulike sonene. Så får man heller finne alternative løsninger når man skal ha barnebursdager til 20 stk, da er det nemlig litt vanskelig å få laget ett stort bord der alle kan samles. Men dette er ikke noe vi irriterer oss over legger hun til.

Hurra for Morten designer og takk for oss!

Kjersti

Tid for hjem ser du tirsdager klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook