Smørbrød for ekte bergensere – og wannabes

Bergen er byen, og maten er smørbrød med varmrøkt laks med pepperrokrem og agurksalat - og potetløv!

God morgen Norges Wenche Andersen har tatt turen til VM-byen Bergen. Mandag morgen lot hun seg inspirere av fisketorget og lagde himmelske bergenske smørbrød med varmrøkt laks, pepperrotkrem og agurksalat. Men hold deg fast: Wenche tok fram kjuagutten i seg og la potetløv på toppen av de ellers så skikkelige smørbrødene.

Begynn med å lage pepperrotkremen, for den bør stå og trekke smak i omtrent en time før servering.

Fortsett med å lage agurksalat før smørbrødene lages.

Oppskrift til 4 smørbrød

4 halvgrove skiver fersk brød

ca. 125 g varmrøkt krydderlaks pr person

blandet salat, dill, sitron

Pepperrotkrem:

2 dl tykk yoghurt eller rømme

1 dl majones

2 ss finrevet/finhakket pepperrot

saft av ½ sitron

1-2 ts sukker

salt, grovmalt pepper

Sursøt agurksalat:

1 slangeagurk

1 ts salt

2 ss eplesider eddik

1 ss vann

1 ss sukker

Grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Høvle agurken i lange tynne skiver langsetter agurken, bruk en ostehøvel. Bland sammen salt, sukker eddik og litt vann. Hell over agurken og la trekke i ca. 10 min. Smak eventuelt til med litt mer salt, sukker og grovmalt pepper.

Smør pepperrotkrem eller smør på skivene. Annrett med sprø salat og laks, ringle over pepperotkrem, og legg over de sursøte agurkskivene over. Pynte med potetløv for en sprø finish.

Tips: Vil du utvide smørbrødet, smaker det godt med reker, røkelaks eller annen varmrøkt fisk.

Foto: TV 2
Foto: TV 2