Blomkål på mange måter

Utnytt den norske blomkålsesongen: Prøv blomkålsuppe med reker eller blomkålkrem til fisk.

Blomkål- og sellerisuppe med reker, brødkrutonger og persille

(Glutenfri, når brødet er glutenfritt eller brød sløyfes)

  • 2 blomkålhoder
  • 2 skiver sellerirot
  • ca. 5 dl vann
  • 1 ½ ts salt
  • Ca. 5 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft (evt. glutenfritt)
  • 1 ½ - 2 dl matfløte eller rømme/crème fraîche
  • salt og pepper
  • rensede reker
  • bladpersille
  • brødkrutonger (små brødterninger lettstelt i litt olje/ smør til de er sprø)

Skyll og del blomkålen i buketter. Skjær av og finhakk de grove stilkene og grønne bladene. Del blomkålbukettene fra det ene hodet opp i mindre buketter og kok disse i lettsaltet vann i ca. 1 min å ta opp og avkjøl raskt i kaldt vann. Disse små bukettene skal brukes i suppen ved servering.

Tilsett stilkene, bladene, resten av blomkålbukettene og sellerirot i små terninger i kokevannet. La koke under lokk i 20-30 min til alt er mørt.

Mos med en stavmikser. Tilsett fløte, rømme eller crème fraîche, kok opp og la trekke til en fyldig suppe. Smak til med salt og pepper.

Tilsett blomkålbukettene rett for servering.

Server med rensede reker, bladpersille og brødkrutonger.

FRISTELSER: Blomkål kan brukes til så mangt. Foto: TV 2.
FRISTELSER: Blomkål kan brukes til så mangt. Foto: TV 2.

Blomkålkrem godt tilbehør til for eksempel fisk

Del blomkål i store buketter. Legg til side ca. ¼ av blomkålbukettene og kok resten møre (8-10 min) i helmelk eller matfløte. Melk/fløte bør stå i underkant av bukettene. Mos til puré og smak til med salt og pepper, og eventuelt revet muskatnøtt eller finhakket gressløk.

Grovhakk resten av blomkålbukettene, stek møre og gylne i smør og dryss over blomkålkremen sammen med sprøstekt bacon eller reker.

Hel blomkål servert med hvit urtesaus og reker (eller sprøstekt bacon)

Lag et snitt/kryss i blomkålstilken, legg blomkålen med stilkfestet ned i kokende lettsaltet vann (dekk blomkålhodet). Kok knapt mør, 10-12 min. La renne godt av og server med hvit saus (se egen oppskrift).

Gratinert blomkål

Del blomkål i litt store buketter og koke knapt møre i lettsaltet vann. Ta opp bukettene og la renne godt av seg før de legges i en ildfast form. Hell over en tykkhvit saus, 2 eggeplommer, 2 stivpiskede eggehviter og revet ost. Gratinér i varm stekeovn 225ºC i 10-15 min. Server med sprøstekt bacon eller rensede reker.

Hvit saus til blomkål (glutenfri)

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • ca 3 dl melk

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring til en glatt saus. Kok opp og la trekke 7-8 min. Smak til med salt og pepper.

For tykkere saus: Jevn varm melk med maisennamel utrørt i litt kald melk, smak eventuelt til med smør.