Åpner helt unik kaffebar i Oslo: – Her får du kaffe med mening

Stiftelsen Erlik Oslo åpner kaffebar i Oslo, og har fått med seg Petter Uteligger på laget.

Etter å ha tatt med seg åtte rusavhengige til Nordkapp, er Petter «Uteligger» Nyquist klar for nok et prosjekt – denne gang i samarbeid med stiftelsen Erlik Oslo. Torsdag 28. juni åpner nemlig Erlik Oslo en kafé utenom det vanlige i Akersgata i Oslo.

Det er Nyquist som tirsdag kunngjør dette i en video på facebooksiden til Petter Uteligger.

– Bak meg her, åpner det snart en spesiell og unik kafé. Det som er så kult, er at de som skal jobbe her og stå bak disken, det er folk fra gatemiljøet i Oslo, sier Nyquist i videoklippet.

Gir nye muligheter

Gatemagasinet Erlik Oslo har i tolv år jobbet for å gi vanskeligstilte og rusavhengige i hovedstaden en jobb å gå til gjennom å selge gatemagasiner. Nå tar de, sammen med Petter Nyquist, prosjektet enda lenger.

– Dette er en form for arbeidstrening, og innebærer at de må gjøre seg mange nye erfaringer. De må blant annet lære kundeservice – og de har blitt baristaer. De har fått et sted å gå til, sier Nyquist til TV 2.

Både Petter Nyquist og daglig leder i Erlik Oslo, Camilla Svingen, er til stede i Akersgata 32 for å gjøre siste finpuss før kafeen åpner torsdag. Svingen har stor tro på at en slik ordning vil tjene både enkeltmennesket og samfunnet.

– Det å komme inn her og og kjenne litt på arbeidslivet igjen, vil forhåpentligvis kunne gi et ønske om å komme inn i det ordinære arbeidslivet på sikt. Om en kunder kommer inn her, smiler og gir dem tommelen opp fordi kundene synes de gjør en god jobb, tror jeg det vil gi dem næring til å gå videre i livet, forklarer Svingen.

Godt rustet

I to måneder har Nyquist vært engasjert i prosjektet, både for å hjelpe til med å ferdigstille kafeen og forberede de som skal jobbe bak disken. Svingen er imponert over hva de nye baristaene har lært seg.

– Jeg ser jo at mange av dem er teknisk gode på kaffemaskinen. Mens noen mestrer dét godt, er andre gode på kundeservice. Så får vi bare tilpasse oss, og trene på de områdene man ikke er like gode på underveis, konstaterer Svingen blidt.

Begge forsikrer om at de ansatte er godt rustet før åpningen.

– Kaffe med mening

De er også sikre på at det norske folk er klare for å ta i mot det nye konseptet.

– Når jeg prater med folk, så er det utelukkende positive tilbakemeldinger. Jeg håper at vi kan være med å inspirere andre til arbeidstrening, og vise at det er mulig, hvis du bare lager gode rammer rundt det, sier Svingen.

– Her får du jo kaffe med mening og en historie! Jeg håper og tror at folk er villige til å gå det lille skrittet ekstra, fordi de føler de støtter noe bra som betyr noe, legger Petter til.

=Kaffe åpner for publikum torsdag 29. juni klokken 08.00, men allerede onsdag kveld kl. 18.00 kan skuelystne ta del i åpningsfesten i Akersgata 32. På scenen byr de på blant annet underholdning fra Paperboys og Endless.

Seriesuksess

Petter Uteligger» var først å se på TV-skjermen jula 2015, da TV-seerne fikk følge ham da han tilbrakte 52 dager på gata i Oslo.

Serien ble spilt inn ett år tidligere, og Nyquist vandret rundt i Oslos kalde gater uten hverken penger, mobiltelefon eller ekstra klær.

TV-seerne lot seg røre av Nyquists varme møte med hjemløse og rusmisbrukere i Oslos gater, og dokumentarserien ble en stor seersuksess for TV 2.

I ettertid har Nyquist blitt hedret med flere priser for sitt bidrag til den ruspolitiske debatten. Han ble også tildelt publikumsprisen under Gullruten 2016.

«Petter Uteligger»-suksessen har dette året blitt fulgt opp med tre nye programserier. I «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp» tok Nyquist med seg åtte mennesker med ulike tilknytninger til rusmiljø ut på et rusfritt eventyr i Norge.

I fjor sommer fikk Nyquist og samboeren Mari Jagmann sitt andre barn.

Se alle episodene av «Petter Uteligger» på TV 2 Sumo.