Helsekontrollen har spurt produsentene av Dr Greve og Asan intimvask om hva fordelene med produktene er.
Helsekontrollen har spurt produsentene av Dr Greve og Asan intimvask om hva fordelene med produktene er. Foto: Helsekontrollen/TV 2

Legen: – Dette er intimvask-tabben du absolutt bør unngå

Hvert år bruker nordmenn hundre millioner kroner på spesialsåpe til sine edle deler, men det er penger rett i sluken – ifølge legen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Veldig ofte så tror jeg faktisk folk vasker på seg lukt, sier Trine Aarvold, lege på klinikken Sex og Samfunn i Oslo til Helsekontrollen.

Hun forklarer at i underlivet til både menn og kvinner finnes det en fin slimhinnehud, og den slipper ut væske som skal smøre og sørge for at alt er fint nedentil.

– Hvis du vasker bort denne smøringen, så må jo ofte kroppen kompensere litt, og det blir det mer lukt, sier Aarvold.

Tørker ut

Denne advarselen er stikk i strid med budskapet reklamene har servert oss opp gjennom årene: At underlivet er et så fint og følsomt område at kun en egen spesialsåpe er bra nok.

– Men om intimsåpe er bra for deg har aldri blitt bevist. Og for de som har veldig følsom hud kan det faktisk føre til eksem eller plager i underlivet, sier Aarvold.

Og dette gjelder ikke bare kvinner:

– Menn som ikke er omskåret har også en slimhinnehud på penishodet, under forhuden. Den kan også tørke ut, og det er mange gutter som kommer til oss med irritasjon på penishodet – røde prikker og kløe – og det kan godt være fordi de har vasket seg for mye med såpe, sier Aarvold.

Tranebær

Intimsåpene Asan og Dr. Greve lokker med ingredienser som tranebær og silkeekstrakt. Helsekontrollen får en kjemiker ved Universitetet i Oslo til å gå gjennom ingrediensene.

– Jeg anser det som ren pynt, sier førstelektor ved kjemisk institutt Karoline Fægri.

– Det er noe forskning som antyder at hvis du drikker tranebærjuice så kan det motvirke urinveisinfeksjon. Men det gir ingen mening å bruke det i en såpe som brukes på utsiden av kroppen før det skylles vekk, sier Fægri, og fortsetter:

– Silkeekstrakt består av proteiner, men utsiden av huden trenger ikke proteiner. I underlivet bør det generelt være færrest mulig slike unødvendige ingredienser.

På spørsmål fra Helsekontrollen innrømmer Asan-produsenten Weifa langt på vei at tilsetningsstoffene prominent oppført på flasken ikke har noen særlig funksjon:

– Asan Intimvask Tranebær og Silkeekstrakt er et produkt med mange ingredienser, og det er den totale sammensetningen som gir akkurat dette unike produktet sine egenskaper. Vi har ingen funksjonelle påstander som er knyttet til disse to ingrediensene alene, sier Astrid T. Bratvedt i Weifa.

Orkla forklarer at deres Dr. Greve-såpe har tranebær tilsatt på grunn av stoffets «preserverende effekt, det vil si at den hjelper til å bevare holdbarheten» på produktet – med andre ord ikke av noen hygieniske eller kosmetiske årsaker.

Lav pH

Intimsåpene reklamerer også med ekstra lav pH-verdi. Men hva er pH?

– PH er en skala for hvor surt eller hvor basisk noe er, og den går fra 0-14, sier Fægri.

Han forklarer at jo lavere pH, jo flere hydrogen-ioner. Vann har en pH på 7 og er pH-nøytralt.

– Bakterier trives dårlig ved lav pH. Fordi dette er et område særlig utsatt for infeksjoner ligger pHen i kvinnens skjede nærmere 3,5 til 4.

Men hvor lav er egentlig den lave pHen? Dr. Greve oppgir pH 3,5 på flasken sin, med andre ord tilpasset kvinnens skjede.

På Asan-flasken står det bare at pH-verdien er «lav». Helsekontrollen måler den til 5,1 – faktisk bittelitt høyere enn dusjsåpen Lano, som har 4,9.

Så hvis det er pH man er opptatt av, kan man likeså gjerne bruke en vanlig dusjsåpe nedentil? Asan bestrider dette:

– Det stilles strengere krav til mikrobiologisk kvalitet for produkter som skal brukes på slimhinner, det vil si i intimsonen. Asan følger disse kravene, og er utviklet med fokus på lavt irritasjonspotensial og med en konsistens som gjør den lett å skylle av, sier Astrid T. Bratvedt i Weifa.

Dr. Greve på sin side trekker fram pH-verdi som den fremste grunnen til å velge en spesialsåpe for underlivet:

– I stor grad er det pH-en som utgjør forskjellen på intimsåpe og vanlig såpe, sier Hilde Medbøe, R&D-manager i Orkla Home & Personal Care.

Ikke snu dusjhodet

Så hvem har rett? Hvilken pH-verdi er best egnet for underlivet? 3,5 er pHen inni skjeden, et selvrensende område på kroppen. Og her kan det være skadelig å rote for mye.

– Man skal jo aldri vaske inni skjeden! sier kjemiker Fægri.

Legen er enig:

– Du må aldri vaske inni skjeden. Ikke spyl heller. Jeg hører om folk som driver og snur dusjhodet og spyler for å få det ordentlig rent. Det må man ikke gjøre, sier Aarvold.

Så Helsekontrollen spør Orkla/Dr. Greve:

– Man skal jo ikke vaske på slimhinner og områdene inne i kroppen. Spiller det da noen rolle om pH-en er lav?

– Ja, vasking kan jo alltids forstyrre pH-en. Vi mener jo at det er best å bruke en intimsåpe som har en lav pH, slik at man unngår å forstyrre den naturlige pH-balansen, sier Medbøe i Orkla.

– Grunnen til at vi spør er fordi konkurrenten deres Asan sier at en så lav pH er unødvendig fordi man bare skal vaske utvendig.

Vi mener jo at det er best å bruke en intimsåpe som har en pH tilpasset pH-en i intimområdet. At det er det beste.

– Har dere vurdert å sette en advarsel på flaskene om at man ikke skal bruke den innvortes?

– Vi har fokusert på å skrive hvordan man skal bruke produktet, snarere enn hvordan man ikke skal bruke det. Men dersom en slik feilbruk er utbredt vil vi selvfølgelig vurdere å advare mot det, avslutter Medbøe.

Bruk vann

Så hva er vi ment å vaske oss med? Svaret fra legen er kontant:

– Vann! Skyll med vann! Det er helt klart best. Intimsåper koster veldig mye – vann koster ingenting. Selvfølgelig, hvis man føler for å vaske seg litt rundt i lysken og sånne ting, så er det jo ikke noe i veien for det. Men vann er mye, mye bedre. Og husk: Vaskingen hos jenter skal stoppe ved skjedeinngangen.

Hun sier vi lukte menneske.

– Alt med underlivet har mye usikkerhet ved seg. Folk er redde for at det ikke ser riktig ut, at det ikke lukter riktig … og det er mye penger å tjene på det, altså. Men det blir helt feil vei å gå, avslutter lege Trine Aarvold ved klinikken Sex og samfunn.