Vilde (14) vant Norske Talenter etter rørende tegnspråktolkning

NYDALEN (TV 2): Vilde Winge (14) gikk til topps med en helt annerledes opptreden.

Fredag kveld var det tid for årets aller siste Norske talenter-sending, og 12 av de flinkeste talentene Norge hadde å by på, skulle i ilden for å kjempe om førsteplassen.

Den med flest stemmer, ble Vilde Winge (14), som nå kan ta med seg hele 500.000 kroner hjem i kveld.

Trodde ikke hun skulle vinne

Kvelden besto av alt fra folkedans, popping og popsang, til slampoesi, crooning, trekkspill og trylling, og det var opp til seerne å bestemme hvem som skulle stikke av med seieren.

– Dette er helt sykt, jeg har ikke skjønt det helt ennå, sier en overlykkelig Vilde til TV 2, like etter at hun har gått av scenen.

På andreplass kom danseduoen Gemini Crew, og tredjeplassen var det trekkspill-talentet Mathias (13) som kapret. Vilde hadde overhode ikke trodd at hun skulle vinne i kveld.

– Nei, jeg trodde ikke at dette skulle skje! Det er så utrolig høyt nivå nå, og det er så mange flinke. Det er helt sykt!

Vil vise frem tegnspråktolkning til flere

Hun har ingen planer om å legge tegnspråktolkning på hylla.

– Drømmen min er å fortsette med dette og stå på scenen og vise det til alle!

Men hva hun skal bruke premiepengene på, har hun foreløpig ikke bestemt seg for.

– Det er helt utrolig. HELT utrolig! Jeg har ikke ord. Jeg er så stolt nå, sier pappaen Pål Henning Winge.

Han er døv, og Vilde har derfor tegnspråktolket klasseavslutninger og konserter for han siden hun var liten.

Se det rørende vinnerintervjuet øverst i saken.

Også moren Helene Winge er veldig rørt.

– For ett år siden sendte hun inn en video uten at vi visste noen ting. Og nå står hun her og har vunnet Norske talenter. Jeg er så stolt! sier Helene Winge.

Noen som derimot ikke er så overrasket, er dommerpanelet, som hadde stor tro på at Vilde kunne nå helt opp til en seier. Linn Skåber ga Vilde en gullknapp under auditionen hennes, og sendte henne dermed rett til semifinalen. Hun har holdt en knapp på Vilde gjennom hele talentkonkurransen.

– Norske Talenter vinnes med en helt ukjent kunstform, og det er jeg skikkelig stolt av! Vi har hatt verdens best finale i dag. Jeg har hatt så vondt av å vite at noen av de måtte gå. Men hjertet mitt heiet på Vilde, så dette var fantastisk! sa en overveldet Linn Skåber, like etter sendingen.

– Vilde formidler noe som er så viktig, et minoritetsspråk som er både vakkert, visuelt og fantastisk. Hun berører noe som har vært vanskelig for mange, og det på en så flott måte, sier Mia Gundersen til TV 2 etter sendingen.

Og kvelden bydde på mye annet som også er verdt å få med seg:

Christian (11) med vakker sang

Den utrolige flinke sangeren Christian Ibarola var først ut, og han sang Heal The World av Michael Jackson.

Og dommeren Bjarne Brøndbo, som ga Christian gullknapp under auditionrundene, la ikke skjul på sin begeistring:

– Det er ingen hemmelighet at du er min favoritt. Og dette var utrolig bra gjennomført, du skal ikke se bort ifra at du vinner. Du er en juvel – kun 11 år, og med så mye tid foran deg, sier Bjarne.

– Du har kommet et steg videre. Du virkelig nyter å være i finalen, sier Linn Skåber.

– Du er et godt forbilde, sier Suleman Malik.

Christian håper han kan vinne i kveld. Isåfall skal han kjøpe seg køyeseng, og deretter følge drømmen:

– Jeg vil være superstjerne sånn som Bjarne, sier Christian fra scenen.

Tinndølan med moderne folkedans

Folkedansgruppa Tinndølan har danset seg hele veien til finalen, og de har et mål om å vise at folkedans kan være både moderne og kult – og de håper på å kunne bruke premiepengene på en verdensturné.

– Dette her er så viktig. Dere inspirerer meg hver gang. Dette er så tøft! Det er veldig moderne. Dere setter sjangeren på kartet – jeg elsker det! sier Suleman Malik, som selv er danser.

– Det er så fantastisk å se på dere. Dere gjennomfører dette med en energi som kommer frem i de tusen hjem, sier Mia Gundersen.

Gemini Crew med sterk danseopptreden

Hedda Sanne Melvold (18) og Linda Tran (18) satte scenen på hodet under sin opptreden i kveld. De gjorde om scenegulvet til en stue, og danset til Bills av Lunchmoney Lewis.

– Dette var litt av en forestilling. Dette var et vanvittig bra nivå. Det var kjempeunderholdende! sier Bjarne Brøndbo.

– For en livsglede. Dere er så gode! sier Mia Gundersen.

– Dere slår oss i bakken med en ny historie hver gang, sier Linn Skåber.

– Dere skal få til den reisen dere drømmer om uansett! sier Suleman Malik.

Fra scenen forteller også programleder Solveig Kloppen at Hedda har en hemmelighet – nemlig at hun har leddgikt. Men selv om det gjør vondt, danser hun videre.

– Ja, det har jeg hatt siden 5. klasse. Siden jeg begynte å danse. Det gjør at kroppen protesterer litt mot å jobbe så hardt som man må som en dansegruppe. Men nå er vi jo i finalen, sier Hedda på scenen, foran en tydelig rørt Solveig Kloppen og med-danseren Linda.

– Det er veldig sårende å se. Jeg har mange ganger sagt at kanskje vi burde ta en liten pause. Men hun bare: «Nei, vi gjør dette sammen. Vi greier det!»

Tore med rørende opptreden

Tore Pedersen har hatt litt av en personlig reise gjennom Norske talenter – fra usikker og nervøs til et utrolig flink og selvsikker artist. I kveld sang han You give Me Something, til ellevill jubel.

– Vi ble rørt av deg fordi vi så mulighetene dine. I dag blir vi rørt fordi du er en stjerne! sier Linn Skåber.

– Jeg blir så glad av å se deg. Det varmer! Dette er ordentlig, ordentlig gøy! sier Suleman Malik.

– I dag er du en av de beste! sier Bjarne Brøndbo.

Marius med politisk slampoesi

Marius Abrahamsen sto på scenen med diktet Kunsten av krig, som handler om at krig ikke løser noen problemer. Han har fortalt at han ønsker at teksten skal slå litt.

– Dette var en av de sterkeste tekstene dine. Her ble det utrolig konkret. Jeg er stolt av at du er i finalen. Jeg er stolt over det norske folk, som har stemt deg frem, og som har skjønt at ord er så viktig.

– Dette er så modig, dette er så sterkt. Dette går inn på oss alle sammen, sier Bjarne Brøndbo.

Carl-Henrik med crooner-sang

Carl-Henrik Kværne-Nilsen hadde med seg hele 16 musikere på scenen i kveld. og nok en gang imponerte han med nydelig crooning.

– Det er herlig å få være med deg i din drøm, for den er veldig sterk, og du gjør en sterk prestasjon her i dag, sa Linn Skåber.

– Jeg merker at du følger drømmen din. Du har så lyst til å bli Norges crooner. Du har lyst til å gjøre det på din måte. Jeg merker at når du synger den teksten, så tror jeg du mener det. Dette synes jeg var en sterk fremføring og jeg merker at det kommer fra hjertet, sa Bjarne Brøndbo.

Toby (22) med vanvittig dans

Nok en gang stilte Toby DeeDaran med en utrolig imponerende dans. Denne gangen hadde han også med seg flere dansere på scenen, og dommerne elsker det.

– Du er så presis, så til stede. Jeg blir så imponert. Dette er i verdensklasse! sier Bjarne Brøndbo.

– Tusen takk for hyllesten av det feminine. Du har fortstått det. Du er født til dette! Hver celle i deg er dans! Det er klart vi får se deg på alle scener du selv velger. Dette var aldeles nydelig! sier Mia Gundersen.

– Dette er poesi. Rørende og fantastisk! sier Linn Skåber.

Mathias med utrolig trekkspill

Mathias Rugsveen har et uvanlig stort trekkspill-talent, og i en alder av kun 13 år får han trekkspillet til å spille de utroligste toner. I kveld var intet unntak, og dommerne fikk hakeslepp.

– Dette her er helt fabelaktig. Du er en fest å høre på! sier Mia Gundersen.

– Mathias! Du er HELT rå. Jeg har ikke noe å si. Dette er helt sykt, sier Suleman Malik.

Lukas (15) med legendarisk popping

Til tross for at han var mer nervøs enn han har vært i hele sitt liv, gjorde Lukas Ivarrud en fabelaktig popping-opptreden.

– Dette er helt legendarisk, sier Linn Skåber imponert.

– Lukas! Jeg ELSKER det, sier Suleman Malik.

– Dette er så filmatisk og kreativt. Det er helt rett at du har kommet til finalen! sier Mia Gundersen.

Fredrik (23) med forbløffende trylling

Fredrik Moe har overrasket både publikum og dommerne flere ganger med nærmagi allerede – men denne kvelden satte han prikken over i-en med å trylle frem Katrine Moholt på scenen.

– Du er så god. Du er en fryd å ha med! sier Mia Gundersen.

– Du er ikke bare god. Du er helt fantastisk! sier Linn Skåber.

Vilde (13) med tegnspråktolkning

Vilde Winge (13) imponerte nok en gang med et utrolig show i kveld. Hun tegnspråktolket Stjernene av Ingebjørg Bratland og Lars Vaular.

– Du har skapt noe helt nytt. Det er ingen som har gjort dette før. Jeg er stolt over at vi dommerne har fått deg hit til finalesendingen, sier Bjarne Brøndbo.

– Du løfter et utrolig viktig minoritetsspråk. Du gjør det med glans! Dette er ren poesi! sier Mia Gundersen.

– Jeg ser noe helt spesielt hos deg. Det ser jeg hver gang du er på scenen. Du lager kunst, Vilde. Du gleder mange hjerter med å gjøre det du gjør! Stem, stem, stem, folkens! sier en rørt Linn Skåber.

– Det er mange døve som kanskje har lyst til å stå på denne scenen, men som ikke tør fordi de er annerledes. Jeg vil vise at de kan, sier Vilde.

Surreal Crew med rå dans

Surreal Crew består av ni unge talenter mellom 9 og 12 år, og i dag sanset de til Black Eyed Peas sin Where Is The Love. De danset et politisk nummer der noen var kledd som fattige barn, og andre som rike barn. De hadde også med seg 18 korister på scenen i kveld.

– Dere forteller at kjærlighet er noe av det viktigste dere har. Og det bruker dere dansen deres på. Dette var så utrolig bra. Dere skal være så stolte over temaet dere har valgt, og hvem dere er som gruppe, sier Mia Gundersen.

– I dag nådde dere grensa for hvor mye dere kan inspirere meg. Jeg takker dere for alt dere har gjort, og hvem dere er, sier Suleman Malik.