FRA GATA TIL NORDKAPP: Petter Nyquist tok med seg Kent (f.v), Liza, Arild, Lasse, Lars, Siv, Lili og Thomas fra gata i Oslo til Nordkapp i Finnmark.
FRA GATA TIL NORDKAPP: Petter Nyquist tok med seg Kent (f.v), Liza, Arild, Lasse, Lars, Siv, Lili og Thomas fra gata i Oslo til Nordkapp i Finnmark. Foto: Lars Myhren Holand / TV 2

Slik går det med Petter Uteligger-deltakerne i dag

Etter fem uker på reise til Nordkapp med Petter Nyquist er det flere i turfølget som har endret livet sitt totalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Petter Nyquist tok med seg åtte rusavhengige på tur, hadde han ikke et mål om at deltakerne skulle bli rusfrie, men at de skulle få oppleve noe helt annet enn Oslos gater.

Likevel er det mange av dem som har fått livet snudd på hodet, i positiv forstand, etter at turen var over i fjor sommer.

I mandagens episode får vi et lite innblikk i hverdagen til Liza, Lars, Lili, Kent, Lasse, Siv, Thomas og Arild seks måneder etter at turen er over.

Venter barn

Lasse (34) og Lili (32) fant hverandre på turen. De er fortsatt kjærester, Lasse har fått seg jobb, og paret har fått en ny og større leilighet sammen. Under Gullruten på fredag ble det også kjent at de venter barn sammen i august.

– Livet bare smiler mer og mer, sa en stolt, vordende pappa til TV 2 søndag.

Lili er også svært lykkelig.

– Jeg gleder meg veldig! Å bli foreldre er det største et par kan oppleve sammen, sa hun.

Lili kan fortelle at alt står bra til med både henne og den lille i magen. Hun er svært takknemlig for hvordan livet hennes har endret seg etter turen med Petter Nyquist.

– Jeg er veldig glad for at Petter sa at jeg fikk være med. Ikke bare fordi jeg fant mitt livs kjærlighet, men også for alle opplevelsene og de gode menneskene vi møtte. Det reddet livet mitt.

Tungt å vende tilbake

For Arild (62) var det ikke bare lett å komme tilbake til hverdagen. I siste episode av serien møter vi en ganske annen Arild enn den vi så ved turens ende i Nordkapp.

– Det går bedre med meg nå. Da Petter besøkte meg tidligere i år hadde jeg akkurat vært på «rangel» og var dessverre litt rusa, men nå går det mye bedre. Nå er jeg hos datteren min Miriam og passer bikkja hennes, forteller Arild til TV 2.

Etter turen har han fått klart for seg hva han ønsker å bruke tiden på fremover.

– Jeg skal jobbe med musikken. Det er det jeg har hatt lyst til å jobbe med hele tiden, men så har det blitt til at jeg har arbeidet som lærer i 25 år i stedet. Nå vil jeg satse på det jeg liker aller best. Jeg startet jo i band allerede i 1970, forteller han.

Shaun Bartlett oppdaget også Arilds musikktalent gjennom serien, og sørget for å forevige Arilds rørende nattasang til datteren Miriam. Han forteller at han fortsatt har kontakt med platestudioet.

Fortsatt ansett som behandlingsudyktig

I siste episode ser vi at Thomas (36) reiste fra Finnmarkskollektivet og dro tilbake til Oslo. Nå bor han hos foreldrene i Trondheim, i påvente av en avgjørelse på om han har rett på videre behandling.

– Jeg er rusfri og klarer å holde meg takket være tett oppfølging av 24SJU, og spesielt Sverre Eika og Kirsten, sier han og fortsetter:

– Turen har gjort meg mye sterkere og mer bevisst, og jeg har fått meg et mål og en drøm. Drømmen er å starte en egen hundegård, men da må jeg komme meg tilbake til Finnmarkskollektivet og bli erklært behandlingsdyktig for at de skal få pengene sine for oppholdet mitt. Jeg mener jeg har bevist at jeg kan og vil motta behandling, sier Thomas.

Takker for all hjelp

Nå forklarer han til TV 2 hva som lå bak avgjørelsen om å reise fra Nord-Norge.

– Det er veldig mye som spiller inn der. Vi har jobbet med å få tilbake retten til behandling, men jeg har følt at vi har stanget hodet i veggen. Dessuten følte jeg veldig på at jeg var der på lånt tid. Noen syntes kanskje at andre skulle fått den plassen – noen som kunne tilby betaling, forteller Thomas og legger til:

– Jeg vil gi masse ære til Petter, Finnmarkskollektivet og alle på 24SJU for at jeg har kommet så langt, bedyrer Thomas.

Frykter å havne på gata

I lang tid trodde Thomas at han kunne dra tilbake til Finnmarkskollektivet etter deltakelsen på Gullruten. For noen uker siden tok derfor Finnmarkskollektivet kontakt med Thomas og forklarte at de ventet på ham, og at plassen fortsatt står der.

Nå viser det seg imidlertid at svaret fortsatt lar vente på seg. Han forklarer at det tærer både på ham og familien at han bor såpass tett på dem. Han frykter at han må ut på gata igjen.

– Ingen voksen mann skal måtte bo hjemme hos foreldrene sine, avslutter han.

Fikk kjæreste og fullfører skolen

For Kent (29) går det riktig vei. Han er akkurat ferdig med å sone samfunnsstraffen han fikk for et biltyveri han begikk for to år siden. Et halvt år etter turen fikk han seg også kjæreste, som han nå har flyttet sammen med.

STRIKKHOPP: Kent var superfornøyd etter å ha fullført strikkhopp fra Vemorkbrua. Foto: TV 2 
STRIKKHOPP: Kent var superfornøyd etter å ha fullført strikkhopp fra Vemorkbrua. Foto: TV 2 

– Det går bra med meg nå. Jeg går på skole og skal få ordnet meg en jobb så fort det lar seg gjøre. Jeg har nettopp flyttet fra Drammen med dama, forteller Kent fornøyd.

Nå har han snart nådd alle målene han satte seg før turen.

– Jeg satte meg noen mål på turen: Få nykter kjæreste, fullføre skolegangen og få en jobb og et sted å bo utenom Drammen sentrum og alle fristelsene. Rusen er lagt på hylla, konstaterer han.

Snart skal han opp til eksamen i matematikk skriftlig, og har tro på at karakteren blir noe bedre enn på videregående. Når alt er på stell, ønsker han å bli tømrer.

– Turen var virkelig et vendepunkt

Lars har også vært rusfri siden turens slutt. Han har også blitt fri fra Hepatitt C-viruset etter at han deltok som forsøksperson for en ny medisin. Nå er hans største ønske å få en jobb å gå til.

– Jeg er uten jobb per dags dato. Jeg savner den strukturen. Da jeg kom tilbake fra tur var jeg så heldig å få meg en sommerjobb, og fra januar til april hadde jeg et ubetalt engasjement gjennom LAR-nett Norge. Dette ble dessverre avviklet. Selv om det var ubetalt, så ga det meg så mye å ha noe å gå til hver dag, sier Lars, og legger til:

– Turen var virkelig et vendepunkt for meg.

Drømmejobben er en jobb som involverer mennesker.

– Jeg vil jobbe med mennesker. Kanskje som erfaringskonsulent eller miljøarbeider, sier han.

Han understreker viktigheten av å være i aktivitet og ha noen oppgaver å løse.

– Det å ha noe å gå til hver dag må ikke undervurderes. Jeg følte meg verdsatt og fikk en mestringsfølelse. Å miste en jobb ville kanskje normalt sett fått meg til å reagere med rus, men nå reagerte jeg med å skaffe meg en valp. Det har skjedd noe med tankegangen, sier Lars blidt.

Han håper på at gjengen blir husket, selv etter at programmet slutter å gå på TV.

– Det beste som har skjedd meg

Siv har også klart å holde seg rusfri siden turen, og prøver å fylle dagene med meningsfylte aktiviteter.

– Det går greit. Det er noe av det beste som har skjedd meg. Den har gitt meg nytt pågangsmot til å leve livet videre. Jeg har holdt meg rusfri siden turen, men jeg trenger noe som fyller et spenningsbehov, sier Siv til TV 2.

For henne er det viktigste å klare å leve livet til det fulle og holde seg frisk.

– Jeg har liksom ikke hatt noen ungdomstid, så nå vil jeg ta igjen det tapte, forteller hun.

Nå jobber hun i proLAR, og setter pris på at hun får være med på å påvirke systemet og hjelpe andre som trenger det. Hun engasjerer seg også i en yogagruppe, Back in the Ring, for både nåværende og tidligere rusavhengige. Nå er hennes største ønske å få en fast bopel.

– Å få et fast sted å bo og leve et trygt og godt liv – det er det jeg ønsker meg nå. At jeg kan gjøre som jeg har lyst til og leve som jeg har lyst til, sier Siv og legger til:

– Ting tar tid, men det går fremover. Jeg begynner jo å bli bedre. Dessuten har serien sørget for at jeg har fått et forhold til min mor igjen. hun har lagt merke til at jeg er en omsorgsfull person, og det er veldig hyggelig.

En av Sivs største lidenskaper er foto, og det er selvfølgelig også en drøm å dyrke dette videre dersom muligheten byr seg.

– Jeg har en drøm om å holde min egen fotoutstilling, avslutter Siv.

Ett år som rusfri

I episoden får vi se at Liza sprekker etter oppholdet på behandlingsinstitusjon. I dag har alt endret seg til det bedre for 29-åringen.

– Det går veldig bra. Kjempefint, faktisk! I den episoden som kommer i kveld så vises egentlig bare «mellomstoppet». Det skjedde så mye etterpå. Jeg har nesten ett år som rusfri nå og jobber tre til fire hele dager i uka på Bosatt, hvor jeg lager mat, forteller hun.

– Det er kjempedeilig å ha jobb. Jeg føler meg som alle andre. Jeg kommer hjem sliten og får oppgaver som alle andre. Dessuten har jeg en sjef som er veldig ålreit. Det var veldig godt å få den sjansen!

Liza har også fått egen leilighet, og er lettet over at rusen ikke lenger har et jerngrep om livet hennes.

– Det er ikke noe som styrer livet mitt lenger. Turen fikk meg til å tro på meg selv igjen. Jeg var så klar for å komme ut av situasjonen, men jeg trengte noen som kunne tro på meg og ha litt tålmodighet, forklarer hun.

– Mamma sover godt om nettene

Liza har hele tiden hatt et godt forhold til mammaen sin, men nå er de ekstra gode venner.

– Mamma er så glad. Hun sover godt om nettene, og vi har et kjempebra forhold. Det er veldig viktig for meg. Når hun kommer hjem til sommeren skal vi kose oss, bedyrer Liza.

– Jeg føler at jeg har et ansvar nå. Veien tilbake dit jeg var er så lang. Nå har jeg så mye som er viktig for meg som jeg ikke vil miste: Familien, vennene, jobben og leiligheten, avslutter Liza.

Se siste episode av Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp mandag kl. 20.00 på TV 2, eller på TV 2 Sumo.