Se de kongelige kjolene fra bursdagsfeiringen på Slottet

Det manglet ikke på staselige kjoler under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både tirsdag 9. mai og onsdag 10. mai feires dronning Sonja og kong Haralds 80-årsdager. Kongen fylte 80 år den 21. februar, mens dronning Sonja fyller 80 år 4. juli.

Tirsdag kveld arrangerer kongeparet gallamiddag på Slottet, hvor kongelige fra fjern og nær er inviterte. Over 30 kongelige deltar, i tillegg til Island og Finlands presidentpar.

Ved slike staselige anledninger er det alltid spennende å se hvilke kreasjoner de kongelige møter opp i.

Dronning Mauds diadém

Når det gjelder den norske kongefamilien, var det særlig kronprinsesse Mette-Marit som fanget kongehusekspert Kjell Arne Totlands oppmerksomhet.

– For første gang bærer kronprinsesse Mette-Marit Dronning Mauds lille viftediadém i håret. Diademet var en bryllupsgave fra kongeparet i 2001, og Mette-Marit bar det kvelden før bryllupet, som collier ved smokingmiddaen på Akershus slott, sier Totland, og legger til:

KRONPRINSESSEN: Kong Carl Gustaf av Sverige og kronprinsesse Mette-Marit på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRONPRINSESSEN: Kong Carl Gustaf av Sverige og kronprinsesse Mette-Marit på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hun har siden den gang brukt smykket flere ganger, men alltid som halssmykke. Nå får vi også se henne med det som diadem – og hun kler det virkelig. Jeg tror vi får se det brukt mer slik som dette fremover, sier Totland.

Og når det gjelder antrekket, ble ikke Totland mindre imponert over kronprinsessen.

– Den lyse kjolen hennes var noe av det flotteste jeg har sett henne i på mange år, sier kongehuseksperten entusiastisk.

– Myk som en solgangsbris

Kronprinsessen holder seg til det hun liker best, ifølge moteekspert Marianne Jemtegård.

– Mette Marit er en stor fan av blyge aftenkjoler med høy hals i en fargeskala myk som en solgangsbris. Og kveldens antrekk er intet unntak fra regelen.

Hun mener dronning Sonja var et større blikkfang enn kronprinsessen i kveld.

– Kronprinsessen stiller i et chict og klassisk ensemble som, selv om det er vakkert, allikevel sørger for at alles øyne er på svigermor i kveld. De små, delikate blomstene langs hals og ermer gir en frisk letthet til den klassiske og retro-inspirerte kjolen, konstaterer Jemtegård.

Fargerik jubilant

Kveldens jubilant, dronning Sonja, lyste opp rommet i en sitrusfarget kjole.

– Aftenens hovedperson, dronning Sonja, bar en fabelaktig kreasjon i limegrønn med blonder og silke, og krinolinevidt skjørt med kø bak. Til dette bærer hun sine utsøkte smykker i diamanter og store smaragder, forteller Totland.

Vil du lese mer om antrekkene og smykkene til de kongelige? Les Kongebloggen her.

– På sitt aller vakreste

MOTEEKSPERT: Marianne Jemtegård. Foto: Eco Cult 
MOTEEKSPERT: Marianne Jemtegård. Foto: Eco Cult 

Moteekspert Marianne Jemtegård er også svært imponert over dronningens kjolevalg for anledningen.

– Dronning Sonja hadde uten tvil havnet soleklart i teten hvis verdens mest glødende 80-åring skulle kåres. Og i kveld er hun rett og slett slående vakker i sin limegrønne drøm av en gallakjole, sier Jemtegård, og legger til:

SPORTY OG ROYAL KLASSE: Dronning Sonja ankommer gallamiddagen sammen med medjubilant kong Harald. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 
SPORTY OG ROYAL KLASSE: Dronning Sonja ankommer gallamiddagen sammen med medjubilant kong Harald. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

– Dronningen er på sitt aller vakreste når den friske og sporty personligheten hennes får følge av nærmest sprutende sitrusfarger, noe hennes sitrongule favorittkjole fra nittitallet er et godt eksempel på.

Jemtegård mener dronningen har gått for en «best of»-versjon av seg selv, og samlet det beste fra motebildet gjennom sine 26 år på tronen.

– Rojale, høytidelige blonder, et skjørt som flommer over av tung silke, og smykker og diadem som med sine turkise edelstener er et vakkert nikk til vår fargeglade dronnings kunstneriske side. Men viktigst av alt: Fargen! For et perfekt valg for en dronning som kombinerer en sporty livsstil med rojal klasse og en evig pasjon for kunsten. Lenge leve motedronningen vår!

Gir Kardashian konkurranse

Prinsesse Märtha Louise gir ifølge Jemtegård selveste Khloe Kardashian konkurranse under kveldens gallamiddag.

KUL OG GLAMORØS: Prinsesse Märtha Louise ankommer gallamiddagen på Slottet sammen med Kong Philippe av Belgia.
KUL OG GLAMORØS: Prinsesse Märtha Louise ankommer gallamiddagen på Slottet sammen med Kong Philippe av Belgia. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Å returnere til rampelyset etter en tung skilsmisse ser ut til å være ensbetydende med ren og skjær smellvakkerhet i kjendisverdenen. Og Khloe Kardashian, som har kapitalisert på sitt "comeback" så til de grader med sin "revenge body", får her seriøs konkurranse fra nydelige Martha Louise som mestrer kombinasjonen avslappet kulhet og glamorøs galla til fingerspissene i en kjolen som perfekt komplimenterer prinsessens personlighet, sier moteeksperten, og føyer til:

– Jeg sier ikke at Martha Louise kler seg for å få eksen å svette, men jeg blir ikke overrasket hvis Ari sender henne noen angrende tekstmeldinger etter å ha sett disse bildene i natt.

MOTERIKTIG: Kronprinsesse Mary av Danmark sammen med Fyrst Albert av Monaco. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOTERIKTIG: Kronprinsesse Mary av Danmark sammen med Fyrst Albert av Monaco. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Europas best kledde kongelige

Kronprinsesse Mary av Danmark høster svært god kritikk fra moteekspert Jemtegård.

– Kronprinsesse Mary er alltid blant Europas best kledde kongelige, og i kveld er intet unntak. Hun er sobert elegant og samtidig trendy i sin nærmest hudfargede sandkreasjon, som får følge av like lekre men nedtonede detaljer.

Og valg av farge er nok ikke tilfeldig fra den danske kronprinsessen.

– Ulike nyanser av "nude", eller beige hudfarget om du vil, er en av vårens sterkeste trender, og dansk motes beskyttende gallionsfigur er selvsagt med på notene, forklarer Jemtegård.

TIDSRIKTIG: Dronning Maxima av Nederland med tidsriktig mønster. Her sammen med Storhertug Henri av Luxembour. 
TIDSRIKTIG: Dronning Maxima av Nederland med tidsriktig mønster. Her sammen med Storhertug Henri av Luxembour.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Slått av sine medsøstre

Marianne Jemtegård har vanligvis Dronning Maxima av Nederland som en av sine kjolefavoritter, men i kveld nådde hun ikke helt opp.

– Dronning Maxima er vanligvis blant mine absolutte favoritter i den rojale moteverdenen, men i kveld må hun se seg slått av opptil flere av sine medsøstre. Kjolen har tidsriktig delikat dekor fra flora og fauna, men den brunbeige fargen stjeler både glød og gnist fra den ellers så strålende dronningen, konstaterer moteeksperten.

Ingen toppscore

Sveriges prinsesse Sofia får heller ingen toppscore fra Jemtegård.

– Prinsesse Sofia er absolutt korrekt, sobert og pent antrukket til den doble 80-års dagen. Allikevel kan jeg ikke annet enn ønske at den smellvakre unge prinsessen hadde kledd seg litt mer tidsriktig og spennende, sier hun.

Moteeksperten har tro på at Sofia kunne gjort mye for det kongelige trendbildet om hun bare hadde lagt i litt mer innsats.

– Hun er en av de flotteste representantene for den nye generasjonen med kongelige som vi har her i Europa, og hun kan uten tvil lede an i en trendy rojal moterevolusjon. I likhet med Hertuginne Kate ender hun derimot ofte opp med å se ut som om hun har vært på skattejakt i svigermors klesskap, konstaterer hun.

KORREKT OG SOBERT: Prinsesse Sofia av Sverige (til høyre), Prinsesse Tatiana av Hellas, og Bernhard Mach på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KORREKT OG SOBERT: Prinsesse Sofia av Sverige (til høyre), Prinsesse Tatiana av Hellas, og Bernhard Mach på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Graviditet ingen hindring!

Ifølge Jemtegård kan hun heller ikke bruke graviditeten som noen unnskyldning for kveldens kjolevalg.

– Med en vital motenasjon som Sverige i ryggen bør vi kunne forvente mer av vakre Sofia. Og det at hun er gravid er ingen hindring for et interessant antrekk. Det har vi de seneste årene sett tallrike eksempler på fra den røde løperen i Hollywood. Finn fram den selvsikre fashionistaen i deg, Sofia. Vi trenger ikke flere unge, vakre kvinner i svigermors støvete drømmekjole, avslutter hun.

Fikk mye oppmerksomhet

En av damene som fikk mye oppmerksomhet fra publikum og presse, både på Slottsbalkongen og i den kongelige prosesjon ved festen på Slottet, var unge Desiree Kogevinas.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, har en klar mistanke om hvorfor.

Fra v.: Finlands president Sauli Niinisto, hans kone Jenni Haukio,  prinsesse Sofia, Desirée Kogevinas, Carlos Eugster, kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige.
Fra v.: Finlands president Sauli Niinisto, hans kone Jenni Haukio, prinsesse Sofia, Desirée Kogevinas, Carlos Eugster, kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB Scanpix

– Dette er både for sin flammende røde asymmetriske aftenkjole, sitt greske gulldiadém og sine åpne aftensandaler. Desiree, som er datter av kong Haralds kusine Madeleine Bernadotte fra hennes annet ekteskap med greske Nicolas Kogevinas, er et barn av sin tid – og kler seg og ter seg deretter.

SENSASJONELL: Madeleine Kogevinas og Desirée Kogevinas på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SENSASJONELL: Madeleine Kogevinas og Desirée Kogevinas på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Halvsøstrene hennes har også fått både presse og publikum til å måpe ved tidligere anledninger.

– Befriende synes jeg. Og det er spesielt artig å tenke på at ved sølvbrylllupsfesten og det påfølgende cruiset i 1993 var det hennes to halvsøstre Sophie og Astrid de Schooten som var den store sensasjonene. Nå er det altså deres lillesøster, avslutter Totland.

Se alle de kongelige kjolene i videoklippet i toppen av saken! 80-årsfeiringen av kongeparet fortsetter i morgen formiddag kl. 11.00.