Kjøttfri tirsdag

Wenche er inspirert av italienerne som er flink til å bruke rester til nye måltider. Derfor lager hun en deilig kjøttfri pastarett stekt i ovnen.

Ovnsstekt pasta med tomat og mozzarella

Til 4 personer.

Dette trenger du:

  • Ca. 400 g små pastarør eller makaroni
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili
  • olivenolje til steking
  • 2 bokser flådde hermetiske tomater eller flådde friske tomater uten innmat
  • ev litt vann eller vin
  • en god neve frisk basilikum
  • salt, pepper
  • 1-2 ts balsamicoeddik eller rødvinseddik
  • 2-3 biter/» kuler» fersk mozzarella
  • 2 ½ dl revet parmesan
  • Varm stekeovnen til 200 C.

Slik gjør du:

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Finhakk løk, hvitløk og chili (uten kjerner) og surr myk i olivenolje. Tilsett hermetiske tomater og ev. litt vin eller vann. Kok opp og la småkoke uten lokk i ca. 20 min. Tilsett halvparten av basilikumbladene og kjør sausen glatt med en stavmikser eller i en foodprocessor. Smak til med salt, pepper, litt rødvinseddik, ev litt sukker og tilsett resten av basilikumbladene, grovhakket.

Bland de kokte pastarørene med halvparten av tomatsausen og ca. 1 dl revet parmesan. Legg pastasausen lagvis, med mozzarella i biter og tomatsaus i en smurt ildfast form. Avslutt med mozzarella og rikelig med revet parmesan.

Stek midt i varm stekeovn (200 grader) til retten er sprø og gyllen.

Server med brød og en grønn salat.

Italiensk pastarett. Foto: Wenche Andersen
Italiensk pastarett. Foto: Wenche Andersen

Focaccia på 1-2-3 , (4-6 personer)

  • 5 dl lunkent
  • ½ dl + 2 ss olivenolje til steking
  • 1 ts salt
  • 1-2 ts honning (kan sløyfes)
  • 3 ts tørrgjær
  • Ca. 1,1 l hvetemel

Slik gjør du:

Ha lunkent vann, olje og salt i en bakebolle. Tilsett mel (begynn med 1 l) og gjær og elt sammen. Deigen skal være litt” klissete”, som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bakebollen med plastfilm og sett til heving 30-40 min. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt stekbrett. Klapp deigen til den er 2-3 cm høy. La deigen etterleve under plast ca. 30 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk små hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og ev. rosmarin Stek på nederste rille i varm stekeovn 225 C, i 20-30 min.

Pesto: (4 personer)

  • ca. 2 dl basilikumblader,
  • 1-2 fedd hvitløk,
  • 2-3 ss pinjekjerner,
  • 3-4 ss revet parmesan og
  • ca. 3 dl olivenolje

Kjøres sammen til en glatt masse med en stavmikser/hurtigmikser. Tilsett ev mer olje til en fyldig saus og smak tilmed salt ev noen dråper sitron.