Kjøttfri tirsdag
Wenche er inspirert av italienerne som er flink til å bruke rester til nye måltider. Derfor lager hun en deilig kjøttfri pastarett stekt i ovnen.
Ovnsstekt pasta med tomat og mozzarella
Til 4 personer.
Dette trenger du:
- Ca. 400 g små pastarør eller makaroni
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 rød chili
- olivenolje til steking
- 2 bokser flådde hermetiske tomater eller flådde friske tomater uten innmat
- ev litt vann eller vin
- en god neve frisk basilikum
- salt, pepper
- 1-2 ts balsamicoeddik eller rødvinseddik
- 2-3 biter/» kuler» fersk mozzarella
- 2 ½ dl revet parmesan
- Varm stekeovnen til 200 C.
Slik gjør du:
Kok pasta etter anvisning på pakken.
Finhakk løk, hvitløk og chili (uten kjerner) og surr myk i olivenolje. Tilsett hermetiske tomater og ev. litt vin eller vann. Kok opp og la småkoke uten lokk i ca. 20 min. Tilsett halvparten av basilikumbladene og kjør sausen glatt med en stavmikser eller i en foodprocessor. Smak til med salt, pepper, litt rødvinseddik, ev litt sukker og tilsett resten av basilikumbladene, grovhakket.
Bland de kokte pastarørene med halvparten av tomatsausen og ca. 1 dl revet parmesan. Legg pastasausen lagvis, med mozzarella i biter og tomatsaus i en smurt ildfast form. Avslutt med mozzarella og rikelig med revet parmesan.
Stek midt i varm stekeovn (200 grader) til retten er sprø og gyllen.
Server med brød og en grønn salat.
Focaccia på 1-2-3 , (4-6 personer)
- 5 dl lunkent
- ½ dl + 2 ss olivenolje til steking
- 1 ts salt
- 1-2 ts honning (kan sløyfes)
- 3 ts tørrgjær
- Ca. 1,1 l hvetemel
Slik gjør du:
Ha lunkent vann, olje og salt i en bakebolle. Tilsett mel (begynn med 1 l) og gjær og elt sammen. Deigen skal være litt” klissete”, som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bakebollen med plastfilm og sett til heving 30-40 min. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt stekbrett. Klapp deigen til den er 2-3 cm høy. La deigen etterleve under plast ca. 30 min.
Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk små hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og ev. rosmarin Stek på nederste rille i varm stekeovn 225 C, i 20-30 min.
Pesto: (4 personer)
- ca. 2 dl basilikumblader,
- 1-2 fedd hvitløk,
- 2-3 ss pinjekjerner,
- 3-4 ss revet parmesan og
- ca. 3 dl olivenolje
Kjøres sammen til en glatt masse med en stavmikser/hurtigmikser. Tilsett ev mer olje til en fyldig saus og smak tilmed salt ev noen dråper sitron.