Den mangeårige NRK-profilen Knut Borge døde natt til søndag. Dette opplyser familien til NRK.

Den folkekjære programlederen ble 67 år gammel. Han døde etter lengre tids sykdom.

– Han var en av NRKs største radioprofiler og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk – først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes til kanalen.

Var ikke redd for døden

Borge har tidligere vært åpen om sine sykdomsproblemer, og lot seg blant annet intervjue av Dagbladet Magasinet i 2016.

– Det begynte med en alvorlig lungebetennelse. Hadde hostet og harket et år før jeg gikk til lege. At jeg overlevde, var vel et under. Jeg kunne vært død. Så falt jeg og brakk ryggen, sa han.

Borge understreket samtidig at han ikke var redd for å dø.

– Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning.

I 2004 gikk hans kone Tone Gammelgaard bort.

Lang karriere

Knut Borge har vært tilknyttet NRK som frilanser fra 1973. Han er blant annet kjent for programpostene Borgulfsen sammen med Torkjell Berulfsen og Swing & Sweet sammen med Leif «Smoke Rings» Anderson.

I 1990-årene var han programleder for flere underholdningsprogram på TV. Blant annet har han ledet Spellemannsprisen flere ganger.

Ifølge NRK var han sist aktuell på TV-skjermen i forbindelse med TV-versjonen av 20 spørsmål. Han ledet programmet frem til 2012. På radio var han senest aktuell med Studio Sokrates på kanalen P1+.

På 80-tallet arbeidet han også som journalist i VG, blant annet som jazzspaltist. Fra 1990 og frem til 1995 arbeidet han som journalist i Dagens Næringsliv.

Borge har også skrevet flere bøker.