GULLRUTEN: Skam fikk 3 Gullrutenpriser, her holder Iman Meskini statuetten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
GULLRUTEN: Skam fikk 3 Gullrutenpriser, her holder Iman Meskini statuetten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dette er den nye hovedpersonen i den siste sesongen av Skam

Muslimske Sana, som spilles av Iman Meskini (19), blir neste hovedperson i Skam på NRK. Ifølge NRK er dette siste sesong av serien.

I sesong tre av den populære TV-serien var det Tarjei Sandvik Moe (17), i rollen som Isak, hovedrolleinnehaver. Nå er det klart at Iman Meskini, som muslimske Sana skal overta stafettpinnen.

– Sana fortjener en sesong. Det er mye å fortelle om henne. En meget spennende karakter, og jeg tror det kommer til å bli en fantastisk sesong. Det vil bli en skildring av Norge 2017, forteller Håkon Moslet i NRK.

Forberedt på reaksjoner

De er forberedt på at den nye karakteren, som troende muslim, kan vekke reaksjoner.

– Det er generelt sett et opphetet klima i Norge når det gjelder islam. Man er naiv om man tenker at det ikke blir noen reaksjoner. Samtidig er det viktig å si at dette ikke er ment som noen provokasjon fra Julie Andems side, men en spennende historie, sier Moslet og fortsetter:

– Sana er en del av Oslo, der det er mange som har etnisk norsk bakgrunn og mange som har blandet bakgrunn. Tro er et sentralt element i den nye sesongen, og Sana har ett bein i norsk kultur, og ett i den muslimske kulturen.

– Så kult!

TV 2s film- og serieekspert Camilla Laache er i ekstase over en ny sesong.

– Så kult! Det var det jeg håpte, trodde og spådde. Nå gleder jeg meg skikkelig til en ny sesong. Dette blir bra, sier hun.

TRAILER: På Skams nettsider ligger nå traileren til den nye sesongen tilgjengelig. Foto: Skjermdump, NRK
TRAILER: På Skams nettsider ligger nå traileren til den nye sesongen tilgjengelig. Foto: Skjermdump, NRK

– Hun er en helt annen type karakter enn det vi har sett tidligere i norske TV-serier. Det blir «tøff, kul og bein i nesa», og det skal bli spennende å få vite mer om hennes historie, sier hun.

Siste sesong

Ifølge NRK, er dette siste sesong av den svært populære TV-serien.

– Men, hva i alle dager?! Siste sesong, utbryter Laache videre.

– Det hadde jeg verken ventet eller trodd. I alle fall ikke håpet på, sier hun.

NRK skriver også at serieskaper og regissør Julie Andem gir seg etter denne sesongen.

– Det er ikke en nyhet for oss at hun ønsker å avslutte. Det har vært en prosess, og Julie har kommet fram til at det er naturlig å runde av skam-eventyret nå. Jeg har veldig respekt for den avgjørelsen, og hun har levert innhold med utrolig høy kvalitet, sier Håkon Moslet.

Han har tro på at Andem kommer med nye, gode prosjekter.

– Hun er fast i NRK, så det blir garantert noe nytt og spennende fra vår side, avslutter Moslet.

Nominert til gullruten

Forrige sesong fikk massiv oppmerksomhet og skryt for å løfte fram temaer som homofili, psykisk helse og bipolar lidelse. Da var det Isak og Even som smeltet folks hjerter med sitt kompliserte kjærlighetsforhold.

Sesong tre er nå nominert til to priser i Gullruten. Både for Beste TV-drama og Beste mannlige skuespiller, ved Tarjei Sandvik Moe.

Et verdensfenomen

Skam-hysteriet ble til etter at første episode ble tilgjengelig høsten 2015. Det var ingen medieoppmerksomhet rundt serien i forkant, fordi serieskaperne ønsket at unge skulle oppdage serien på egne premisser.

Først tok det av i Norge, deretter ble serien kjøpt opp av danmark og spredte seg i hele Skandinavia, før den til slutt har blitt et fenomen verden rundt. Til og med Hollywood-stjernene har kastet seg på Skam-bølgen.

Prøvde seg på Skam-uttrykk

Da TV 2 møtte den amerikanske superstjernen Matt Damon, ble han utfordret til å prøve seg på kjente uttrykk fra NRK-Serien «Skam».

Reporter Kjersti Flaa ville gi Matt Damon et lynkjapt norskkurs og leverte en lapp med hippe uttrykk fra Skam-serien:

– Er det vors hos deg på lørdag?

– Kødder du!

– Megabra!

Matt Damon responderte godt og neste gang han kommer på Norgesbesøk kan ha godt få prøve seg som Skam-skuespiller.