Fredag kveld sto dansegruppa Meraki på scenen. Og dansegruppa er ikke som alle andre – de har nemlig en spesiell tanke bak dansen sin.

– Vi danser for at alle skal få aksept og toleranse for den de er, uansett legning eller kjønn, personlighet eller utseende, sier Daniel Elahi (26) fra Sverige, nå bosatt i Oslo.

Meraki danser vougedans, en annerledes dansestil som kommer fra LHBT-miljøet i Harlem i New York, der dansen vokste frem som en bevegelse på slutten av 60-tallet.

– Det var en måte å vise den sosiale stereotypien at det ikke spiller noen rolle hvordan folk ser ut eller kler seg. De som ikke ble akseptert andre steder, kunne være seg selv her. Dansen skulle være grensesprengende, og på den tiden var den provoserende, forteller Cassandra Moldehauer (35) fra Bergen.

Ble reddet av dansden

– Den skulle være et fristed, et sted der alle hørte hjemme, og hvor kjønn og legning ikke hadde noe å si, forteller Daniel Elahi.

For Daniel betyr dansen ekstra mye. Han har nemlig selv fått kjenne på kroppen hvordan det er å ikke bli akseptert. Da han var yngre, hadde han lett for å havne utenfor. Han var stille og stakk seg litt ut.

– Jeg vet hvordan det er å bli forfulgt hjem. Jeg vet hvordan det er å bli slått ned i skolegården og ikke føle seg trygg, forteller Daniel til TV 2.

MERAKI: Her er danserne i vouge-gruppa Meraki backstage under semifinalen fredag kveld. Foto: TV 2
MERAKI: Her er danserne i vouge-gruppa Meraki backstage under semifinalen fredag kveld. Foto: TV 2

– Dansen ble det som reddet meg. Det var en måte å heve stemmen når alle andre forsøkte å stilne den. Det ble en måte å finne selvtillit og tilhørighet, forteller han videre.

Vil ha med flere på vougedans

Og det er nettopp det vougedans handler om:

– Når ingen andre elsker deg, så blir det enda viktigere å elske seg selv. Det er lov til å være stolt av seg selv, sier han.

– Det er rart at en dans som er så vakker, kommer fra noe som er så vondt og vanskelig, sier Stine Dombeck (28) fra Stavanger.

Meraki holder til i Oslo, og har danset sammen i to år. Nå håper de flere vil være med i gruppa.

– Vi ønsker oss flere medlemmer. Her er absolutt alle velkomne – uansett legning, personlighet, utseende eller kjønn, sier Sara Forsberg (27) fra Kolbotn.

Sjekk ut Meraki på dommerutvelgelsen:

Dansegruppa Meraki er noe av det aller beste Norske talenter-dommerne har sett: