Så lett blir vi lurt av falske nyheter

Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen testet om hans Facebook-venner ville tro på hans egen falske nyhet om at han hadde fått ny jobb. De gikk fem på.

I de siste tre månedene av den amerikanske valgkampen eksploderte delingen av såkalte «fake news», men det er ikke bare i USA at falske nyheter blir spredt.

Parti manipulerte artikler

Både Fremskrittspartiet og Senterpartiet har manipulert overskrift og ingress på artikler de har delt på Facebook.

– Mange leser bare overskrifter og ingress, og bryr seg dermed ikke med å gå inn og lese artikkelen. Hadde de gjort det, hadde de sett at det dette var endret på, sier Nygård-Hansen.

Kommunikasjonsrådgiveren tror at vi vil se mer av slik i den kommende valgkampen her hjemme.

Delte falsk nyhet

Nygård-Hansen testet ut hvor lettlurte hans egne Facebook-venner er, ved å dele en gammel sak om seg selv fra Dagens Næringsliv. Han endret overskrift og ingress på Facebook, men selve artikkelen var den samme som før.

– Gratulasjonene om ny jobb strømmet på, men hadde de klikket seg innpå hadde de sett at dette var en gammel sak, forteller han.

Som om det ikke er lett nok å lage falske nyheter på Facebook fra før, kan man også kjøpe billige domener fra utenlandske sider. Slik kan man forfalske hele artikler, som ser ut som en ekte artikkel fra kjente norske aviser.

– Omtrent 70 prosent av oss leser nyheter på mobilen, så da er det enda vanskeligere å se om dette er ekte eller ikke, sier Nygård-Hansen.

Om hvordan man ikke skal la seg lure av falske nyheter har Nygård-Hansen et klart råd.

– Les hele artikkelen for Guds skyld. Vær litt kritisk, og ikke tenk at alt du leser på internettet er sant!