Her røper Jo Nesbø (56) en mulig arvtager til Harry Hole

Harry Hole begynner å dra på åra, og i et intervju med TV 2 funderer Nesbø i en potensiell arvtager. Og... Det blir en ny Harry Hole-bok.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Jo Nesbøs nye krimroman om Harry Hole «Tørst» ble lansert mandag kveld, har det gått i ett for forfatteren.

Etter at han stilte opp på boksignering og lansering på Tanum i Karl Johan i Oslo mandag, var det storslått lanseringsfest på Parkteateret tirsdag kveld.

Elleville fans

Onsdag troppet han opp på Strømmen storsenter. Her sto over hundre fans i kø for å få et signert eksemplar av «Tørst» –boka som slo alle rekorder med et førsteopplag på 300.000 trykte bøker.

– Jeg synes det er veldig trivelig. Det er kjempekult, sier Nesbø til TV 2.

Røper potensiell arvtager

Den høyt elskede Harry Hole har vært med siden Jo Nesbøs litterære debut i 1997, med boka «Flaggermusmannen».

– Jeg vet ikke hvorfor Harry overlever som romanfigur, det har jeg ikke turt å analysere. Det viktige for meg er at han er en interessant karakter for meg å skrive om, sier forfatteren, og fortsetter:

– Jeg hadde jo skrevet om Harry selv om jeg hadde hatt 150 lesere eller om jeg hadde hatt noen flere, men hvorfor leserne ikke har gått lei av ham, det aner jeg ikke.

Nå begynner hovedpersonen å dra på åra, men Nesbø har en mulig backup.

– En som Korak til Tarzan, eller noe sånt? Eh, nei... Eller. Jo, altså, Oleg, det har jeg faktisk ikke tenkt på før du nevner det nå. Oleg hadde vært en mulig arvtager sånn sett, skyter forfatteren inn.

Ny Hole-bok

Oleg er Harrys «stesønn», sønnen til kjæresten Rakel, og blir dedikert mye plass i boka «Gjenferd» fra 2011.

– Men det universet rundt Harry, det tilhører Harry, så jeg tror nok det at når Harry forsvinner, så forsvinner det universet også. Så, nei. Jeg har ikke noe backup, avslutter Nesbø resonnementet.

Det han derimot kan love, er at det blir en ny bok med Harry Hole som frontfigur.

– Ja, det blir det, sier Jo kontant.

– Jeg vet ikke mer enn dere

Hole er også på vei inn i kinosalene verden over i filmatiseringen av Snømannen. Michael Fassbender skal spille den høyt verdsatte romanfiguren.

– Er han «the one» til å spille Harry Hole for din del?

– For meg hadde det vært umulig å velge en skuespiller som er min Harry Hole, og slik tror jeg det er for leserne også. Hvorvidt han ligner på den Harry Hole man har i hodet, det tror jeg er mindre interessant. Det viktige er at han er en god skuespiller og Michael Fassbender er en fordømt god skuespiller, så det er jo i alle fall et godt utgangspunkt, sier Nesbø.

Selv vet ikke Nesbø så mye mer enn de fleste andre om hvordan filmen kommer til å se ut.

– Jeg vet egentlig ikke så mye om filmen, as. Jeg tror at, kjenner jeg regissøren Thomas riktig, så lager han en nokså annerledes historie enn det som er Snømannen-boka, spekulerer 56-åringen.

– Så du er egentlig like spent som resten av oss?

– Ja, på mange måter, så er jeg det, konkluderer Nesbø.

Fikk møte sitt største idol

Ekstra stor glede var det for fjorten år gamle Scott, som fikk møte sitt aller største litterære og musikalske idol på Strømmen Storsenter.

STOR FAN: Fjorten år gamle Scott fikk møte sitt største idol på Strømmen Storsenter under signeringen. Han fikk både selfie, signert gitar og bok. Foto: TV 2
STOR FAN: Fjorten år gamle Scott fikk møte sitt største idol på Strømmen Storsenter under signeringen. Han fikk både selfie, signert gitar og bok. Foto: TV 2

– Jeg har aldri møtt ham før, men jeg håper på en selfie, selv om jeg tviler på at han har tid, sier den håpefulle tilhengeren.

– Har du lest alle bøkene?

– Nesten, men det er så mange veit du! Men jeg prøver å henge med i svingene, sier 14-åringen.

Det ble en svært lykkelig slutt for Scott. Han fikk selfie, signert bok og signert gitar.

– Han er KONGEN, utbryter han i ekstase.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook