ÅPNET HJEMMET SITT FOR «Petter Uteliggers» turfølge:

– Nordmenn trenger et spark i «rævva»

Odd Arild Svaland (60) og Øystein Grønbeck (79) var blant de gode hjelperne. Begge etterlyser mer medfølelse fra det norske folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Petter Nyquist (38) og åtte rusmisbrukere la ut på en reise fra gata i Oslo til Nordkapp i Finnmark, hadde de svært få planer for turen. Petters plan var å ta ting som de kom, og håpe på litt velvilje fra det norske folk.

– Vi ble tatt veldig godt imot. Jeg brukte Facebook og eget nettverk som igjen tok kontakt med andre som kunne hjelpe. Det var enormt bra respons! Dessuten var det mange andre som sa: «Hvis dere skal innom her, så er dere velkomne til å låne hus hos oss!». Et eksempel var da vi skulle ha transport fra Voss til Bergen. Da var det 50 stykker som ville stille, sier Nyquist entusiastisk.

«De gode hjelperne»

I serien ble vi kjent med noen av de som åpnet dørene for Petter, Liza (28), Lili (32), Kent (29), Siv (47), Thomas (35), Arild (61), Lars (49) og Lasse (33).

To av disse var bonden Odd Arild Svaland fra Grimstad og tromsværingen Øystein Grønbeck.

Begge åpnet hjemmene sine for Petter og gjengen – uten å nøle.

– Det var onkelungen min som delte et innlegg fra Petter på Facebook, hvor det sto at de trengte et sted å bo. Jeg trodde jo at nevøen min var med på dette, så jeg kommenterte: «Du vet jo at jeg har hus og rom nok, så bare kom».

Fullt hus i Burfjord

Det viste seg jo at Øysteins nevø ikke var involvert, men ba onkelen ta kontakt med Petter direkte.

– Så da fant jeg fram profilen hans på Facebook og skrev en melding om at jeg hadde seks ledige senger. Så gikk det noen dager, og plutselig ringer Petter og sier de er i Narvik. Så spør han: «Står du ved tilbudet ditt? Vi er ni stykker!». Og da svarte jeg at vi fikk kaste eieren ut fra dobbeltsenga så det ble nok plass, humrer Grønbeck.

Seint fredag kveld var gjengen på plass i sommerhuset hans i Burfjord, og Grønbeck storkoste seg den helga.

– Det var toppers! Helt fantastisk! Det virket som om de likte seg også, for de ble til søndags formiddag, sier Grønbeck muntert.

Fikk biffmåltid

Det ble en real avslapningshelg for gjengen – etter både strikkhopping, paragliding, padling og sykling.

– Hos meg fikk de både gå langs med elva, på skogstur og det de ellers følte for. De fikk låne seg noen gummistøvler, for det var ganske ruskete vær – som vi her oppe er vant til – vi vet jo hvor vi bor, ler Grønbeck.

Til gjengjeld for alt Øystein hadde gjort for dem, tilberedte gjengen biffmiddag for ham.

– Jeg fikk beskjed om at de hadde kjøpt biff, og at jeg bare måtte gå og sette meg: «Vi tar over!». Det var Thomas og «gamlingen» (Arild (61), som Thomas kaller ham, som sto for biffsteiking og hjemmelaget bearnaise, forteller Øystein.

Øystein fikk god kontakt med Thomas (35), og de har opprettholdt kontakten i ettertid.

– Han fortalte om hvordan han ble introdusert til rus som 13-14-åring, og nå er han 35. Det gjorde noe med min innstilling til enkeltmennesket, forklarer Øystein, og forteller at Thomas har besøkt ham to ganger i etterkant.

De fikk oppleve mestring og få troa på seg selv. Det var hovedhensikten. Å være et medmenneske
Odd Arild Svaland

– Velkommen tilbake!

Tidligere «Jakten på kjærligheten»-bonde Odd Arild Svaland (60) lånte ut lavvoen sin i Grimstad til turfølget. Grunnen var ifølge bonden såre enkel.

– Vi fikk være med på å gjøre hverdagen litt annerledes for de det gjelder. De fikk oppleve mestring og få troa på seg selv. Det var hovedhensikten. Å være et medmenneske, forklarer Svaland.

Han hadde det helt fortreffelig sammen med sine ni nye venner.

HYGGELIGE SAMTALER: Odd Arild Svaland (t.v.) sammen med Arild (61) fra turfølget. Foto: privat
HYGGELIGE SAMTALER: Odd Arild Svaland (t.v.) sammen med Arild (61) fra turfølget. Foto: privat

– Det var veldig koselig, og de var utrolig flotte folk. Ja, en skikkelig herlig gjeng, som var så takknemlige. De er hjertelig velkommen tilbake, sier Svaland.

– Har trengt et spark i «rævva»

Selv visste han ikke hvem noen av dem var, og ante heller ikke hvordan det ville gå, men han var fast bestemt på å gjennomføre.

– Nordmenn er ikke flinke nok til å være medmennesker. Nå har trenden snudd litt, mye takket være Petter Nyquist og fokuset i media. Vi har trengt et spark i «rævva».

ARBEIDSJERN: Da turfølget var hjemme hos Odd Arild i Grimstad, hjalp de til med å beise et uthus. Foto: privat
ARBEIDSJERN: Da turfølget var hjemme hos Odd Arild i Grimstad, hjalp de til med å beise et uthus. Foto: privat

Det er Øystein Grønbeck enig i.

– Petter er en døråpner av Guds nåde. Vi trenger dette sparket i «rævva» noen og enhver. Vi trenger flere som Petter, for det er mange som trenger hjelp. Det er mange som skulle hatt en slik tur, sier Grønbeck.

– Minne for livet

Siv (48) fra turfølget er helt overveldet over hjelpen og gjestfriheten de har opplevd underveis.

– Det er et kjempeminne for livet! Det er noe av det beste jeg har opplevd i hele mitt liv. Den kjærligheten folk har vist til oss på turen ... Den gjør at jeg nå har begynt å bli glad i folk der ute i samfunnet. Før har jeg liksom vært mer mot samfunnet. Men fy faen, det er noe av det beste som har skjedd meg. Jeg er så glad for å ha vært med på denne turen og fått de opplevelsene, sa hun til TV 2 på premierefesten.

Svaland mener mye må gjøres for å bedre hverdagen til samfunnets vanskeligstilte.

– De som sitter med pengesekken få opp øynene. Det må bevilges mer penger til forebygging og til ettervern. De trenger flere folk som kan hjelpe dem, sier han og fortsetter:

POSITIV OPPLEVELSE: Odd Arild Svaland ønsker alle som én velkommen tilbake til Beisland Gård. Foto: Morten Bendiksen / TV 2
POSITIV OPPLEVELSE: Odd Arild Svaland ønsker alle som én velkommen tilbake til Beisland Gård. Foto: Morten Bendiksen / TV 2

– Det viser bare hvor bra det er når noen tar tak i det, gir dem ansvar og tar dem på alvor. Da får de selvfølelsen tilbake igjen. Det har jo gått veldig bra med dem i etterkant. Det er fordi de blir tatt på alvor. Dette må regjeringen virkelig ta tak i. Få et ettervern og forebygging som er oss verdige, avslutter Svaland.

Positive ringvirkninger

Petter Nyquist var tilbake i Burfjord i desember. Da han var innom en bensinstasjon, skjønte han at besøket deres hadde satt spor – i positiv forstand.

– Jeg var tilfeldigvis innom bensinstasjon der, hvorpå dama bak kassa sier: «Deg kjenner jeg igjen!», og jeg hadde ikke sett henne før. Jeg vet ikke hvor mange det bor i Burfjord, men det er vel oppimot 400 mennesker. Da fikk jeg på en måte bekreftet igjen at Øystein har hatt en bra opplevelse, og at han hadde fortalt om oss til andre i bygda. Da er det noe bra, avslutter Petter.

Se Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp mandager kl. 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.