Husker du Petter Uteligger-Christer? Se den utrolige forvandlingen!

Christer Modin (46) er tidligere tung rusmisbruker. Nå er hans største ønske å bli helt rusfri – og å få tilbake førerkortet for å kapre drømmejobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christer Modin har levd et langt liv med rus og tilbragt mange av de årene på gata i Oslo.

– Rusen kom inn i livet mitt i 12-13-årsalderen. Jeg ble introdusert for rusen gjennom vennekretsen blant annet. De eldre gutta røyka, så da gjorde vi det også, ikke sant. Det virka mye tryggere enn å bli mobba på skolen og slikt, forteller Christer Modin.

Etter hvert som han ble eldre, eskalerte det, og han ble introdusert for sterkere stoffer.

– Da ble det både amfetamin og heroin. Det gikk hånd i hånd etter det, forklarer han.

Ensomt og håpløst

Modin forteller videre at han har fått mye hjelp og støtte gjennom tidene, men at han i det siste har kjent på både ensomheten og håpløsheten.

– Det skjer for lite. Etter at pasientrettighetsloven kom inn i bildet har det blitt færre steder å oppsøke hjelp. Før kunne man nesten bare banke på døra hos en avrusningsinstitusjon. Nå må man bli henvist dit av legen, sier Modin og fortsetter:

– Skal man bedre situasjonen, må man tas tak i med én gang. Når man selv vil. Man kan ikke vente, for da har man plutselig sprukket fire ganger før den tid, konstaterer Modin.

Han legger til at folk generelt er veldig omtenksomme.

– Jeg må ærlig innrømme at folk er gavmilde og snille. Folk vil støtte og hjelpe. Det vet jeg etter at jeg har jobbet i =Oslo, noe jeg fortsatt gjør. Folk lurer jo på åssen det går og spør hvor jeg har vært om jeg har vært borte en stund, sier Christer blidt.

Christer har brukt sin stemme i media flere ganger for de som er i samme situasjon som seg selv.

Han har blant annet solgt =Oslo med Frps Per Sandberg med TV 2 på slep, intervjuet kong Harald og snakket med hele kongefamilien. Sist, men ikke minst, han var med i første sesong av Petter Uteligger.

Fikk hjelp av Hjerterom

For en stund tilbake fikk Christer kontakt med stiftelsen Hjerterom, som jobber for å bedre tilværelsen for vanskeligstilte i samfunnet.

FORNØYD: Med splitter ny dress, smiler Christer fra øre til øre. Foto: Marius Graven / Hjerterom
FORNØYD: Med splitter ny dress, smiler Christer fra øre til øre. Foto: Marius Graven / Hjerterom

– De er kjempeålreite. De hjelper meg på fritiden, oppsøker meg hjemme og hjelper meg å bryte mønsteret. Det er det jeg kjenner mest på nå, at jeg er mye hjemme alene. Der er det offentlige ganske fraværende. Jeg vil finne på noe å gjøre, sier Christer.

Dette er Hjerterom:

  • En frivillig stiftelse for å hjelpe vanskeligstilte i samfunnet.
  • Ble startet av Alexander Nitter for omlag ti år siden.
  • Ble etablert som en stiftelse i 2012
  • Visjonen er å skape fremtidens tiltak for de som trenger det.
  • Ledelsen har både profesjonell og personlige erfaringer.

Nå nylig fikk Hjerterom ordnet så 46-åringen fikk sin livs første dress på Dressmann. Det falt virkelig i smak.

– Jeg har prøvd å spare opp for å kjøpe selv, men prioriteringene er litt annerledes når man ruser seg, humrer Christer.

Vil kapre drømmejobben

For fire år siden fikk han beskjed om at han hadde akutt nyresvikt etter langvarig rusmisbruk. Nå går han til dialyse tre ganger i uken.

– Jeg sitter mye hjemme alene mellom dialysene og glaner i veggen. Jo lengre tid det går, jo mer innesluttet blir jeg, forklarer Christer.

Nå er hans største drøm å klare å slutte med Metadon, få ny nyre og kapre drømmejobben.

– Den har jeg drømt om hele tiden fra jeg var 18 år. Jeg vil bli sjåfør. Jeg har ikke førerkort i dag, men det er det jeg prøver på nå. Jeg leverer urinprøver hver uke, for å bevise at jeg er ren, også håper jeg på å ta lappen om et år, sier Christer bestemt.

Må ha ny nyre

Det eneste som står i veien for drømmen er å få transplantert en ny nyre. Og da må han først klare å slutte på Metadon.

– Jeg har fått et tilbud fra Ullevål, men det er ingenting som er bestemt ennå. Jeg går ennå på Metadon, og de har aldri nyretransplantert en pasient som går på det. Klarer jeg å slutte med det, kan jeg også få en ny nyre, forklarer Christer.

Han legger til at han har prøvd å slutte selv, og at han har sterk tro på at han også hadde klart det dersom han hadde hatt noe å bruke dagene på.