Eldre betaler 900.000 kroner i året for å bo på «luksus-sykehjem»

Villa Omsorg er ikke som et vanlig sykehjem. Her kan beboerne være med på å bestemme selv hva de skal ha til middag, gå på pub og bli tatt med på handleturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hanne Løvdal og Julie Mork Isaksen har lang fartstid som sykepleiere innen eldreomsorgen. De ville skape et nytt tilbud der beboerne kunne føle seg som hjemme og startet Villa Omsorg på Nordstrand i Oslo i februar 2016.

– Vi fikk sjeldent tid og mulighet til å gjøre det det lille ekstra som mange eldre og pårørende ønsket og etterspurte. Den kommende eldregenerasjon tror vi vil kreve mer nå enn tidligere, sier styreleder Hanne Løvdal.

Rocket med Kjell Elvis

De har skapt et eldresenter hvor beboerne sjelden får tid til å kjede seg. Her er det daglige spaserturer med hunden Doris, kafébesøk, handleturer og mye annet. Nylig var beboerne på pubkveld med Kjell Elvis.

– Det var veldig gøy. Vi danset, spiste smørbrød, drakk vin og hadde det veldig hyggelig, sier Løvdal.

Stortrives

Beboerne får sove så lenge de vil og får selv bestemme hva de skal ha til middag. All maten er hjemmelagd. 92 år gamle Kamilla Dahlstrøm stortives på Villa Omsorg.

– Litt mer salt, sier den kvikke 92-åringen når hun smaker på sausen som tilberedes til dagens middag.

Hun forteller at hun tidligere bodde på et annet eldresenter. Der var det ikke like morsomt.

PUBKVELD: Kjell Elvis sørget for heftige rytmer for beboerne på Villa Omsorg. Foto: Privat
PUBKVELD: Kjell Elvis sørget for heftige rytmer for beboerne på Villa Omsorg. Foto: Privat

– Her bestemmer jeg selv når jeg vil opp om morgenen. På sykehjemmet kom de og kastet dynen av meg og sa at nå må jeg opp. Her ligger jeg kanskje litt for lenge, smiler hun.

God helse i god omsorg

Hege Ihle-Hansen er overlege i geriatri. Hun mener Villa Omsorg er et viktig tilskudd til eldreomsorgen.

– Ved å skape det til et hjem kombinert med at de får lov til å ta en del selvstendige valg, så gir det jo veldig mye bedre helse, hevder overlegen, som har bidratt som rådgiver for Villa Omsorg.

Vil utjevne klasseskiller

Det koster 2500 kroner pr. døgn å bo på Villa Omsorg. Overlege Hege Ihle-Hansen mener at også de offentlige sykehjemmene kan bruke elementer av det Villa Omsorg tilbyr sine beboere. På den måten kan man bygge ned klasseskiller i eldreomsorgen.

Det gode liv på aldershjemmet

– Jeg tror vi bør se på eldreomsorgen med nye øyne. Det offentlige helsevesenet kan lære noe av tilbud som Villa Omsorg. For vi ønsker jo et sterkt offentlig helsevesen, hevder overlegen, som ønsker en utjevning mellom private og offentlige løsninger.

Vil ha offentlig støtte

Sykepleier Hanne Løvdal ønsker at slike tilbud som Villa Omsorg på sikt vil få offentlig støtte. På denne måten vil de eldre få større valgfrihet, tror hun.

– Foreldre kan jo velge mellom private og kommunale barnehager. Dersom pengene følger brukeren, så vil også mange eldre større valgfrihet, mener Løvdal.

Se reportasjen fra Villa Omsorg i videovinduet øverst i saken.