Nå er det nesten to år siden Petter Uteligger-konseptet ble presentert for det norske folk. «Alle» lot seg engasjere da Petter Nyquist (38) tilbragte 52 dager på Oslos gater, og ble alle rusavhengiges bestevenn og helt.

I lørdagens God kveld Norge forteller Petter Nyquist om den nye hverdagen som familiefar og helt i rusmiljøet.

– Den tiden jeg tilbragte på gata forandret meg mye som person, både verdier og det å bryte ned alle de fordommene jeg hadde også.

– Jeg begynner å gråte

For tiden er han aktuell med serien «Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp», hvor han har tatt med seg åtte rusavhengige på tur – fra gata i Oslo til Norges nordligste punkt.

De nye vennskapene og reisen har forandret måten han uttrykker følelsene sine på.

– Hvis ting ikke akkurat går riktig vei, så går det så inn på meg. Jeg begynner og gråte og ta del i andres følelser mye lettere nå, enn det jeg gjorde før. Men samtidig så er det så mye fint inni der også, forteller Petter.

Takker samboeren

Petter er svært takknemlig og ydmyk for at samboeren Mari har latt ham få realisere prosjektene i Petter Uteligger-segmentet.

– Det var faktisk samboeren min som sparka meg i rævva noen år før og bare: «Har du ikke tenkt å realisere det prosjektet snart?», innrømmer han.

For å gjennomføre disse prosjektene, har Petter måtte vært borte mye fra familien. I planleggingsfasen tenkte han ikke så mye over at han skulle tilbringe så mye tid fra dem.

– Men så er det noe med når det øyeblikket kommer og man faktisk skal reise. Da skjer det jo selvfølgelig noe, sier han og fortsetter:

– Jeg kan ikke styre følelsene mine med tanke på savn etter datteren min. Det savnet de melder jo seg på forskjellige tidspunkter underveis i oppholdet.

Nå er Petter Nyquist nærmest blitt en helt i rusmiljøet.

Thomas (36) som deltar i «Fra gata til Nordkapp», hyller Nyquist.

– En mann med så stort hjerte som det Petter har, det finner du ikke. Han er et ekte menneske. Han har mye mer erfaring med rusproblematikken enn mange fagpersoner jeg har møtt, sier han.

Se intervjuer i videovinduet øverst!

Hadde reist hjem

Petters og samboeren Mari har to barn sammen, Ingrid (4) og Marius, som kom til verden i august i fjor.

– Terminen var jo i august, men ting kan jo skje. Jeg hadde selvfølgelig sagt ifra at om noe skjedde så måtte jeg bare dra. Hadde det blitt fødsel måtte jeg bare ha kommet meg hjem.

Når det kommer til egne barn, har han også tenkt tanken om at også de kan komme borti rus og kriminalitet.

– Selvfølgelig tenker man på det. Men så har jeg så mange støttespillere der ute, for eksempel ei som heter Ida, som var med i forrige sesong og som jeg kjenner veldig godt, hun har jo sagt at: «Skulle det skje noe med dine, så bare gi meg beskjed, så kommer jeg og lære de opp om hva de ikke skal holde på med, sier Petter og ler hjertelig.

Se God kveld Norge lørdager kl. 22.15 på TV 2, eller på TV 2 Sumo.