Transseksuelle forbilder  i Hollywood: – Det betyr mye at de er åpne om det

Transseksuelle Miriam Østrem (18) er glad for at Hollywood-stjernene står frem. Samtidig gir de et falskt inntrykk av hvordan det er å gå igjennom kjønnsbekreftende behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Født i feil kropp på TV 2 forteller Miriam Østrem (18) åpent om hvordan det er å være født gutt, men egentlig føle seg som en jente.

For Miriam har det vært svært vanskelig, men hun ønsker å dele sin historie med andre for å vise hvordan det egentlig er.

– Det er ikke bare bare å være åpen om dette på TV. Det er jo mye. Det tar litt på. Men jeg vil at folk skal skjønne litt mer hva det handler om, forteller hun til God kveld Norge.

Allerede i 2014 fikk vi høre hennes historie, i første sesong av serien. På onsdag er vi tilbake hos jenta fra Vormedal, og får høre mer om hvordan det har gått siden sist.

En «glanset versjon» i Hollywood

ER ÅPEN FOR Å HJELPE ANDRE: Miriam Østrem. Foto: TV 2
ER ÅPEN FOR Å HJELPE ANDRE: Miriam Østrem. Foto: TV 2

For det er en lang behandling hun må igjennom. Østrem mener at man gjennom amerikanske kjendismedier får inntrykk av at det er mye enklere å få kjønnsbekreftende operasjoner enn det det egentlig er.

For eksempel når Kardashian-klanens overhode Caitlyn Jenner, tidligere kjent som Bruce Jenner, plutselig stråler som en kvinne ut av det blå.

– Folk tenker kanskje at det er en veldig enkel prosess, som er gjort på 1-2-3. Selv har jeg gått til behandling i seks år, sier Østrem.

– Hollywood-versjonen blir veldig voldsomt. Sånn som Kardashian-klanen og slikt – de lever jo ikke vanlige liv slik som jeg. Det å få operasjoner og sånt går veldig fort når de har mye penger, sier Østrem.

Likevel store forbilder

Likevel mener hun at det er bra at store stjerner forteller om sin fortid.

Skuespiller-stjernen Laverne Cox ble født i en guttekropp, og hun har rettet søkelys mot temaet i TV-serien Orange is the New Black, der hun spiller en transseksuell. Hun har tidligere fortalt at hun forsøkte å ta sitt eget liv da hun var 11 år gammel, fordi hun fant ut at hun var annerledes enn de andre.

ORANGE IS THE NEW BLACK: Laverne Cox i rollen som innsatt. Foto: Netflix
ORANGE IS THE NEW BLACK: Laverne Cox i rollen som innsatt. Foto: Netflix

Den kanadiske modellen Jenna Talackova (28), har kjempet hardt for å få lov til å delta i Miss Universe. Hun fikk først ikke være med fordi hun er transseksuell.

MISSEKANDIDAT: Kanadiske Jenna Talackova. Foto: AP
MISSEKANDIDAT: Kanadiske Jenna Talackova. Foto: AP

Skuespilleren Alexis Arquette (47) og modellen Amanda Lepore (49), har også fortalt åpent om sin fortid.

– Det at folk er åpne, og viser at de har rett til å bli behandlet som den jenta eller gutten de er, er utrolig viktig, sier Miriam Østrem til God kveld Norge.

God kveld Norge ser du lørdager 21.40. Født i feil kropp ser du onsdager kl. 21.40.