TID FOR HJEM:

Huseierne blir overlykkelige av det de ser når de kommer opp trappen

En liten dash med gult kan gjøre mye! Les Kjerstis prosjektblogg og se de fantastiske før- og etterbildene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et eldre kjøkken, mørke snirklete eikefronter, utdaterte fliser og et ønske om et større allrom er det vi står overfor i denne episoden. Familien drømmer om plass til stort spisebord, plass til å leke og et moderne kjøkken som står i stil med resten av huset.

Designers tanker

Oliver Heath har fått oppdraget og ser for seg et hjemmekoselig rom med trivelige materialer på veger og gulv. Lyst treverk, duse farger på vegger, hvitt kjøkken. Han vil også åpne opp mellom kjøkken og området utenfor som er et naturlig sted for spiseplass. Dette området er imidlertid en del av stuen, så her vil han sette opp en ny vegg og holde det hele adskilt fra resten av stuerommet. Til slutt vil han sette inn større vinduer der det fra før er smale vinduer høyt på veggen, og han vil endre på peisen.

EIK: Før hadde familien et mørkt eikekjøkken.
EIK: Før hadde familien et mørkt eikekjøkken. Foto: Pandora Film

Arbeidet

Vi slipper ikke unna riving denne gangen heller, og det er mye riving. Det gamle kjøkkenet blir pent demontert og satt bort slik at huseierne kan selge det. Deretter river vi veggen mellom kjøkkenet og det som skal bli spiseplass.

RIVING: Det ble en del rivningsarbeid før arbeidet med et nytt kjøkken kunne begynne. Foto: Pandora Film
RIVING: Det ble en del rivningsarbeid før arbeidet med et nytt kjøkken kunne begynne. Foto: Pandora Film
STØRRE VINDUER: For å slippe inn mer lys og gi familien bedre utsikt, lagde Tid for hjem større vinduer. Foto: Pandora Film
STØRRE VINDUER: For å slippe inn mer lys og gi familien bedre utsikt, lagde Tid for hjem større vinduer. Foto: Pandora Film

Samtidig pågår arbeidet med å skifte vinduer. De nye vinduene er samme bredde som de gamle, men strekker seg godt nedover veggen slik at det blir både utsikt og mye mer lys inn i vårt rom. Dette er en fasadeendring som det er søkt tillatelse fra hos kommunen.

Se før- og etterbildene fra familiens kjøkken:

FØR: Et gammelt kjøkken med snirklete eikefronter og utdaterte fliser på veggene.  Foto: Pandora Film
ETTER: Det gamle kjøkkenet er sporløst borte og et nytt, lyst kjøkken er på plass - med en dash gult!  Foto: Pandora Film
MØRKT: Det gamle kjøkkenet fikk ikke mye gratis på lysfronten. Med små vinduer og mørke flater ble det også et mørkt rom.  Foto: Pandora Film
LYST OG INNBYDENDE: Med rene, hvite flater, morsomt fargemønster på veggene og mye benkeplass er kjøkkenet matlangingsklart. Foto: Pandora Film
PEISKOS: I lenestolene foran den nye peisen er det rom for å kose seg med en god bok. Foto: Pandora Film
FARGESPRAKENDE: Tre farger kan gjøre underverker sammen. Se så friskt!  Foto: Pandora Film
HØYE STOLER: For korte måltider passer det fint å sitte ved barløsningen i kjøkkenet. Foto: Pandora Film
STORE VINDUER: For å få så god utsikt som mulig og få inn mest mulig lys  har Tid for Hjem valgt å gjøre vinduene større. Foto: Pandora Film
SPISESTUE: For lengre måltider kan familien samle seg i spisekroken. Foto: Pandora Film
GULT ER KULT: Også putene på benken ved spisebordet og alt av belysning er i en nydelig og varm gulfarge.  Foto: Pandora Film
Foto: Pandora Film
KOSELIG MED PEIS: Den nye peisen er kledd med treverk. Husk at peisinnsatsen må være isolert på riktig måte for at dette skal være mulig!  Foto: Pandora Film
MYKE DETALJER: Møblene i seg selv er ikke så fargesprakende, men har et mykt, lunt og innbydende uttrykk.  Foto: Pandora Film
^

Vegger og tak

Veggene blir rettet av og gipset, sparklet, pusset, og tilslutt malt i en vakker lys grågrønn farge. Taket i kjøkkenet blir kledd med panel siden det er det som finnes i himling i spiserommet også. Panelet er ubehandlet, så vi grunner med kvist og sperregrunn og maler deretter hvite toppstrøk.

Mot stuen setter Andreas opp ny lettvegg med åpning for stor skyvedør. Denne døren er hele 150 cm bred, så når den står åpen vil stue og spisestue ha fin sammenheng. Skyvedørskassetten lager vi selv og monterer på plass.

Denne veggen har en nisje for spisebenk. Her blir veggen kledd med treverk, samme parkett som vi har på gulvet. Resten blir gipset og malt.

Kjøkkenet

Kjøkkenløsningen denne gangen skal ha masse oppbevaring. Både overskap over den ene benkesiden og en hel vegg med høyskap.

NYTT KJØKKEN: Benkeplate på vei! Foto: Pandora Film
NYTT KJØKKEN: Benkeplate på vei! Foto: Pandora Film

Det må være deilig med et kjøkken med så mye plass. Kjøkkenbenken går i en u-form med bred benketopp

Her kan man sitte på høye stoler

Oliver har valgt et hvitt høyglans kjøkken med integrerte håndtak. Benkeplaten er en lys Dekton plate i farge Tundra. Lekkert. Men alle disse hviten platene på kjøkkenet er det rom for noe mer visuelt mellom benk og overskap. Oliver har funnet en tapet med et grafisk mønster. Denne blir limt på veggen og så blir det montert en glassplate utenpå. En god løsning i forhold til rengjøring, og det gjør det mulig å endre på tapet om man ønsker det i fremtiden.

Gulvet

Det nye gulvet er et nydelig lyst furugulv. Brede planker i en lutet fin

FURU: Det nye gulvet er et furugulv med en lutet finish. Foto: Pandora Film
FURU: Det nye gulvet er et furugulv med en lutet finish. Foto: Pandora Film

Vi legger det på en slik måte at huseierne kan fortsette med samme gulv videre innover i stuen om de ønsker det.

Vi bruker også parketten til flere ting; til å kle muren over den nye peisinnsatsen med og til veggen bak sittebenken. Denne parketten gir en vark og koselig atmosføre synes vi.

Peis

Går det an å kle muren over peisinnsatsen med treverk tenker du kanskje?

Ja i dette tilfellet går det fint. De nye innsatsene er isolert på en slik måte at de i liten grad varmer opp materialene rundt seg og heller avgir strålevarme inn i rommet.

TREPEIS: Den nye peisinnsatsen får en trekledning over kappen. Foto: Pandora Film
TREPEIS: Den nye peisinnsatsen får en trekledning over kappen. Foto: Pandora Film

Men Jørgen peismann har også kledd flatene over innsatsen med brannisolerende plater, så dette går fint. Om du tenker på å gjøre noe lignende, snakk med en fagmann.

Så en dash gult!

I følge Oliver har visse gulfarger den egenskapen at de reflekterer veldig mye lys. Så hvorfor ikke da male vinduskarmene gule? Det føles litt drastisk, men tanken er at dette gule skal snakke med en rekke andre gule detaljer i rommet. Og det er bare tilsetningene som blir malt, ikke selve vindusfagene. Slik danner dette en fin ramme rundt vinduene.

KULT OG GULT: Det ble en dash gult både her og der. Foto: Pandora Film
KULT OG GULT: Det ble en dash gult både her og der. Foto: Pandora Film

Så blir det supplert med masse gule lamper som kommer i tillegg til montert spotbelysning i taket. Godt med lys er det her, og det er viktig i et kjøkken og spiserom.

Stor produktliste: Dette brukte tid for hjem for å lage det kjøkkenet - med en dash gult

Også sittebenken i nisjen får gulfarge. Putene blir sydd hos møbeltapetsereren i et skikkelig friskt og fint gult ullstoff. Samme puter blir brukt i kjøkkenet der vi lager en bitteliten kaffekrok med to fastmonterte benker og bord med samme plate som kjøkkenbenken. Et trivelig sted for morgenkaffe med utsikt over nabolaget.

PUTER: Putene i spisesofaen ble også gule. Foto: Pandora Film
PUTER: Putene i spisesofaen ble også gule. Foto: Pandora Film

Møblering

Foran peisen blir det en fin liten koseplass med 2 små komfortable lenestoler, plassert på et mykt blått teppe. Spisebordet er enkelt med hvit plate, mulig å trekke ut til et ganske stort bord. Stolene er også enkle og hvite, samme utførelse som de høye stolene ved kjøkkenbenken.

Så da er det bare å kose seg,- med fyr på peisen og et sveiset vedstativ montert på veggen. Lune tekstiler og lunt gulv, stort praktisk kjøkken og godt med belysning.

Huseierne blir overlykkelige av det de ser når de kommer opp trappen
Foto: Pandora Film

Hva syntes huseierne egentlig?

De ga jo utrykk for stor glede da de fikk komme hjem, nå er det gått noen måneder siden oppussingen og de kan fortelle følgende:

– Det eneste vi har forandret på er at vi har hengt opp gardiner, det ble litt mye innsyn.

– Og så har vi måttet kjøpe mer belysning til stuen, der ble det plutselig veldig mørk i forhold til det nye rommet.

FERDIG: Slik ble resultatet etter Tid for hjem-besøket.
FERDIG: Slik ble resultatet etter Tid for hjem-besøket. Foto: Pandora Film

– Ellers er vi i allrommet hele dagen, her er lyst og trivelig. Før gikk vi bare inn på kjøkkenet for å lage mat og så full fart ut igjen, nå er vi nesten ikke i stuen lenger.

– Vi setter også stor pris på de to lenestolene foran peisen, de er veldig mye i bruk! Vi hadde faktisk sett på akkurat de stolene i butikken og lurt på om vi skulle kjøpe dem.

– Så nå tilbringes all dagtid i nyrommet, fint å lage mat, fint å slappe av her samtidig som småen kan leke på gulvet. Og ja, vi trives med en dash gult!

Kjersti

Se Tid for hjem tirsdager kl. 20.00 på TV 2, eller se programmet når du vil på TV 2 Sumo her.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook