Prøv idrettsstjernenes paioppskrifter

Få kokkenes oppskrifer fra Fingrene av fatet.

SOMMERLIG: Bård og Helenes paioppskrift. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
SOMMERLIG: Bård og Helenes paioppskrift. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Denne mandagen må kjendisene i Fingrene av fatet lage pai sammen med kokkene Bård Greni og Reneé Fagerhøi.

I kveld er det snowboarderen Helene Olafsen og twin tipkjører Andreas Håtveit som skal konkurrere på kjøkkenet.

Få oppskrifene til programmet nedenfor

Bård og Helenes paioppskrift

Paibunn:

  • 125 g margarin
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ss vann

Paifyll:

  • 75 g brokkoli
  • 4 stk egg
  • 2 1⁄2 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper
  • 50 g strimlet kokt skinke
  • 1 båt finhakket hvitløk
  • 1⁄4 stk purre i strimler
  • 1 1⁄2 dl revet hvitost

Fremgangsmåte:

Lag paideig først. Smuldre margarin og mel til en grynete masse uten klumper. Tilsett vann og kna deigen raskt sammen. Bruk litt mer mel om nødvendig. Pakk deigen i litt plastfolie og legg den i kjøleskapet mens du forbereder resten. Forvarm stekeovnen til 200 °C. Del brokkoli i små buketter. Kok opp en kjele med vann og forvell brokkolibukettene (kok dem i ca. 1 minutt). Hell av kokevannet og skyll med kaldt vann. Visp sammen egg, melk, salt og pepper. Sett til side. Trykk deigen ut i en liten paiform på 20 cm, pass på at den er like tykk over alt. Bruk en gaffel til å prikke den med (stikke hull i bunnen). Sett paiformen midt i stekeovnen og forstek paiskallet i 12-15 minutter, til den begynner å bli gyllen. Ta paiformen ut av stekeovnen. Ha skinke, hvitløk, purre og brokkolibuketter over bunnen. Hell eggeblandingen over og dryss ost på toppen. Senk varmen i stekeovnen til 180 °C og stek paien midt i ovnen i 25-30 minutter, eller til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en fin, gyllenbrun farge. Server paien nystekt eller lun, gjerne med en god, frisk salat ved siden av.

KNASENDE GODT: Reneé og Andreas sin pai servert med salat og sennepsvinaigrette. Foto: Fingrene av fatet/ TV 2
KNASENDE GODT: Reneé og Andreas sin pai servert med salat og sennepsvinaigrette. Foto: Fingrene av fatet/ TV 2

Reneé og Andreas sin pai servert med salat og sennepsvinaigrette

Pai:

  • 1 pk filodeig
  • Nøytral olje
  • 6 egg
  • 1 ss dijonsennep
  • ½ ts cayennepepper
  • salt
  • 1 pose spinat
  • 1 fedd hvitløk
  • 200 g grønnkål
  • 200 g chorizo
  • 2 stk sjalottløk kuttet i ringer
  • 300 g gruyéreost
  • 2 dl kremfløte
  • 200 g meierismør

Legg to filodeig ark på et bakepapir, pensle begge arkene med et tynt lag olje, legg et nytt ark filodeig oppå, gjenta til du har fire lag. Smør to små paiformer med kaldt meierismør, dytt filodeig lagene ned i formene, og rett ut folder så deigen ligger så rett som mulig ned i formen. La deigen henge godt over kanten, men trim den litt ved hjelp av en saks slik at den bare henger ca. 7-10cm over. Forstek bunnen ved 200C i ca 5min. Ta ut og la stå på benken. Lag fyllet ved å varme litt vann i en kjele sammen med 2ss smør og 1 fedd finhakket hvitløk, fres grønnkål og spinat i kjelen til den detter sammen. Klem så ut alt vannet og grovhakk blandingen. Varm en stekepanne med litt olje og ha i sjalottløken og grove terninger av chorizo, stek til du har fin stekeskorpe på chorizoen. Bland sammen med spinat og grønnkålen. Riv gruyereosten på den groveste delen på rivjernet. Knekk eggene i en bolle, ha i sennep, fløte, cayennepepper og salt, kjør godt sammen med en stavmikser. Smak til. Fordel chorizoblandingen i de to paiskallene og hell eggeblandingen over, strø en god nevne ost over hver form. Stek på 200C i ca. 20min, avkjøl på benken.

Salat:

  • 1 stk hjertesalat
  • 1 stk Granny Smith eple
  • 1 stk fennikel
  • 1 bunt gressløk
  • finkuttet 50 gr solsikkekjerner

Del hjertesalaten i to og vask godt. Kutt Granny Smith eplet i tynne skiver deretter i strimler. Kutt fennikelen i så tynne skiver som mulig. Rist solsikkekjernene i tørr panne til de er gylne og strø med litt salt.

Sennepsvinaigrette:

  • 2 ss dijonsennep
  • 6 ss hvitvinseddik
  • 2 ss akasiehonning
  • 2dl solsikkeolje

Bruke en visp og visp sammen sennep, eddik og honning, visp kraftig og spe med olje til tykk konsistens. Juster evt med litt ekstra honning eller eddik.

Ta paiene ut av formen og legg på en fjøl. Mariner salaten i sennepsvinaigretten og topp med solsikkekjerner og legg ved siden av paien. Avslutt med et generøst dryss gressløk over paien.