OPPUSSING-MESTERE: Aina og Martin fikk skryt for hvordan de hadde løst oppgaven.
OPPUSSING-MESTERE: Aina og Martin fikk skryt for hvordan de hadde løst oppgaven. Foto: TV 2

Huset-Premiere:

Aina og Martin: Slik pusset vi opp entreen

– Det var nesten uutholdelig, sier Aina og Martin som vant den første romkonkurransen i Huset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aina Røseth (27) og Martin Oppermann Røseth (28) ble første par som vant romkonkurransen i Huset.

– Vill følelese

De to har litt erfaring fra tidligere med oppussing, men å pusse opp et helt hus er en ny erfaring. Første oppgave var å lage en entré til Huset.

– Det var helt vill følelse å gå i gang med den aller første romkonkurransen. Vi hadde gledet oss veldig, og gruet oss like mye til denne elleville reisen vi hadde begitt oss ut på. Plutselig sto vi der, med et helt tomt rom uten vegger eller gulv, det er jo helt sinnsykt, sier Aina til TV 2.

Felleskapet blandt deltagerne

Aina og Martin og var spente på hvordan stemningen ville være mellom de andre deltagerne og hvordan det første møte ville bli.

– Det var en lettelse å møte tre andre flotte par – like spente som oss, klare for å ta i et tak. Vi var raskt ute med å være åpne for å invitere folk inn, og vi følte at de andre var åpne for dette også. Vi ville gjerne spille med åpne kort, det hadde jeg og Martin snakket mye om på forhånd forklarer Aina til TV 2.

Entré-oppdraget

Det første oppdraget de firene parene fikk av Klaus Sonstad var å lage en innbydende entré til Huset. Aina og Martin hadde følgende plan for jobben:

– God lagringsplass til yttertøy og sko – men at dette lett gjemmes bort så det virker ryddig og imøtekommende forteller Aina. I tillegg må det være et sted til å henge av seg for gjester, skyter Martin inn.

Bjørner

KREATIV LØSNING: Tre morsomme bamsehoder holder orden på nøklene i familien Røseth. Foto: Privat. 
KREATIV LØSNING: Tre morsomme bamsehoder holder orden på nøklene i familien Røseth. Foto: Privat. 

Her er forklaringen på hvordan Aina og Martin løste Entré-oppdraget:

– Vi lagde tre små bamser for oppbevaring av solbriller og nøkler. Først og fremst for å holde orden – vi er forferdelig rotete og surrete familie og løper alltid rundt stresset og leter etter nøkler og briller. Vi syntes det var så koselig å gi et lite hint om hvem som kanskje en dag er så heldige å få bo her; Storebjørn Martin, Mellombjørn Aina og Veslebjørn Mathilde. Det er en av favoritteventyrene til den vesle jenta vår – så vi synes det passet så fint. Det ble litt sløyd med de bamsene der, laget litt sånn i siste liten. Men vi er litt sånn sløyd – så det passer ganske godt for oss det også, humrer Martin.

– Vi valgte åpen dør mot stue/kjøkken for å binde huset sammen og for å skape luftighet i etasjen. Huset vi pusser opp er veldig godt isolert. Tidligere hadde man alltid dør til et vindfang eller entre – men med dagens byggestandard er det egentlig helt unødvendig, og vi føler at en dør alltid bare er i veien, sier Martin.

– Gulvet er et sort gummigulv – praktisk og slitesterkt tenkte vi, og perfekt for små barneføtter fulle av gjørme etter lange fine dager ute. Slitesterkt er det, men særlig praktisk kan jeg ikke si at det er. Sort gulv blir fryktelig fort møkkete, det kan jeg skrive under på etter uker med oppussingsstøv og gris som ble dratt inn. Vi må innrømme av vi vasket det gulvet akkurat passe mange nok ganger til å gå lei, sier Aina oppgitt.

Skap i gang

SKAP: Aina og Martin lagde en praktisk oppbevaringsløning og et klesskap i kryssfiner. Foto: Privat. 
SKAP: Aina og Martin lagde en praktisk oppbevaringsløning og et klesskap i kryssfiner. Foto: Privat. 

– Vi bygde et plassbygget klesskap i kryssfiner. Vi var veldig usikre før vi gikk i gang med dette. Å bygge skap er en ganske krevende prosess skjønte vi raskt. Alt skal stemme og man må huske på utforinger. Her gjaldt det virkelig å holde tunga rett i munnen, millimeterne må bli ens venn, forklarer Martin. Spesielt dørene var en skikkelig utfordring. Vi knota og styra med et tjukt 25 millimeter bor for å lage hull til henglslene i en veldig myk treplate, og det gikk skeis gang på gang.

Til slutt hadde jeg egentlig bare lyst å kaste hele treplata i søpla og gå for åpen løsning forteller Martin. Vi brukte 21 millimeter furu kryssfiner til rammekonstruksjonen, men ettersom de ikke hadde nok plater i denne tykkelsen på butikken gikk vi for 19 mm plater til dørene. Dette fikk vi også kritikk for med god grunn. Som hengsler brukte vi kjøkkenskaphengsler fra IKEA, men bare en i toppen og en i bunn. Her burde vi brukt 4 stk pr. dør for stabilitet.

Kombinasjonen for tynne plater og for få hengsler gjorde at dørene bulte litt. Alt i alt må jeg si vi var veldig fornøyde med oss selv. Det skapet var så langt det aller mest krevende vi har bygget i hele vårt liv! Det er jo Martin som må ta hovedæren for det skapet og jeg ble så utrolig stolt av mannen min som bare bygger noe slikt ut av enkle treplater. Jeg merker at det er mannen for meg altså. Om du vil ha oppskrift på hvordan du bygger dette skapet ta en titt på: www.ainaogmartin.blogg.no

GARDEROBESKAP: Sitteputen er selvsydd og Buddha-figuren på hylla i skapet har fulgt Martin hele livet. Foto: Privat
GARDEROBESKAP: Sitteputen er selvsydd og Buddha-figuren på hylla i skapet har fulgt Martin hele livet. Foto: Privat

– Sitteputen sydde vi selv. Stoffet i sort fra IKEA, og skumgummimadrassen er en babyseng-madrass også fra IKEA. Vi sydde stoffet i hjørnene og stiftet den til en tynn kryssfinérplate med møbelstiftemaskin. De søte pynteputene fant vi hos Kremmerhuset, og dekoren i topphylla ble kjøpt hos Søstrene Grene. Her fikk også Buddha plass! Han var med hjemmefra som en av fem ting vi kunne ha med oss. Buddha har bodd sammen med Martin hele hans liv i barndomshjemmet. Vi fikk denne i gave av foreldrene mine da vi flyttet sammen, og har siden hjulpet til for god lykke og karma.

LYSE VEGGER: Hvite vegger og sort tak og gulv i entréen til Aina og Martin. Foto: Privat. 
LYSE VEGGER: Hvite vegger og sort tak og gulv i entréen til Aina og Martin. Foto: Privat. 

– Veggene lot vi være lyse – kritthvite for å være eksakt, i halv matt finish fra Opus for å gi luft til ellers mange mørke materialer. Taket malte vi i fargen Dempet Sort i halvmatt finish fra Jotun, og vi lot fargen gå litt nedover veggene for å skape en litt annerledes effekt. Shit – sort tak tenker du? Oh yes – tenkte vi! Når før eller senere i livet får vi muligheten til å gjøre alt det rare som faller oss i hodet?

– Den ene veggen laget vi egendesignet «tapet». Her brukte vi tusjer fra Promarker i ulike grånyanser. Skulle vi gjort det igjen hadde vi nok brukt noen andre tusjer – disse var ikke særlig egnet for bruken. Ideen var nok bedre enn utførelsen – og dette fikk vi også kritikk fra hos dommer Karina. Vi er helt enige!

– God belysning er alltid viktig. Vi valgte en skinne i taket med spotter fra Claes Ohlson for god og jevn belysning i hele rommet. I tillegg valgte vi en liten hengelampe integrert i sittenisjen i klesskapet, også denne fra Claes Ohlson.

Effekten av denne lampen blir forsterket av det runde messingspeilet i bakkant, dette kjøpt hos Kremmerhuset.

Aina og Martin om det første oppdraget:

– Den første konkurransen var tøff, kanskje den mest krevende av alle. Å vinne det var helt fantastisk. Den gode følelsen av å ha mestret første oppgave, bare det å rekke å bli ferdig, og så få anerkjennelse for jobben man har gjort. Det var en utrolig deilig følelse! Vi følte vel egentlig at vi hadde blitt dømt nord og ned på enkelte ting. I tillegg synes vi de andre parene hadde utrolig flotte entréer – så vi var ganske overrasket over å vinne egentlig, forteller Aina.

– Men det var utrolig deilig! Det gav oss virkelig mestringsfølelse og motivasjon til å fortsette, det er vi enige om begge to avslutter Martin.

Ting:

- Rundt speil med gullramme fra Kremmerhuset

- Potteskjuler i papirlook fra Kremmerhuset

- Oppheng med knagger fra

- Puter fra Kremmerhuset og Ikea

-Plante fra plantasjen

- Nips og smågjenstander i øverste hylle fra Søstrene Grene

Om du er nyskjerrig på hvordan vi løste disse oppgavene og vil følge vår elleville kamp om drømmehjemmet, følg oss på:

Facebook: HUSET TV 2 Aina og Martin

Blogg: www.ainaogmartin.blogg.no

Instagram: ainaogmartin

Her kan du se resultatene på hvordan de tre andre parene løste Entré-oppgaven i første program.

Hansemann og Malin

Vil du lese mer om hvordan Hansemann og Malin løste Entré-oppdraget, sjekk her:

https://www.facebook.com/husethansemannogmalin/

RETRO: Hansemann og Malin har satt inn stilige interiørdetaljer i sin gang. Foto: Privat
RETRO: Hansemann og Malin har satt inn stilige interiørdetaljer i sin gang. Foto: Privat

Linn og Tina

DUSE FARGER: Linn og Tina har valgt en sval blåfarge på veggen og livner opp med levende lys. Foto: Privat
DUSE FARGER: Linn og Tina har valgt en sval blåfarge på veggen og livner opp med levende lys. Foto: Privat

Her kan du lese mer om hvordan Linn og Tina løste sitt Entré-oppdrag: http://husetlinnogtina.blogg.no/

Tomas og Malin

PRAKTISKE SPEIL: Praktiske speil på garderobeskapet gjør at Entréen til Tomas og Malin føles større. Foto: Privat 
PRAKTISKE SPEIL: Praktiske speil på garderobeskapet gjør at Entréen til Tomas og Malin føles større. Foto: Privat 

Her kan du lese mer om hvordan Tomas og Malin løste sitt Entré-oppdrag:

https://www.facebook.com/husettomasogmalin/

Huset ser du på TV 2 på onsdager kl. 20 og på TV 2 Sumo.